En Porsche som byr på det beste fra to verdener

Løser luksusproblemet ingen vet at finnes. SE VIDEO!

STUTTGART (Dagbladet): Porsche Carrera GTS er laget for at deres eksklusive kundegruppe skal få et luksusproblem mindre å tenke på.

Modellen skal nemlig dekke gapet mellom Porsches gateregistrerte banebiler, og de vanlige 911-modellene - i den grad det er rettferdig å kalle dem det.

Er GTS dermed det perfekte valget for deg som ikke ønsker å ta den helt ut med en GT2, GT3 eller de mer ekstreme RS-modellene?

RØD DJEVEL: Porsches hittil sterkeste og raskeste 911 Carrera, ga Dagbladets utsendte gåsehud og adrenalin i lange baner. Foto: HÅKON EIKESDAL
RØD DJEVEL: Porsches hittil sterkeste og raskeste 911 Carrera, ga Dagbladets utsendte gåsehud og adrenalin i lange baner. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Og ikke minst: Slipper du uten økonomiske bekymringer å kjøpe to?

Det har vi vært hos Porsche i Zuffenhausen for å finne ut av.

Kommende klassiker For mange er en Porsche en Porsche, med en silhuett som ikke er til å ta feil av.

Men GTS er krydret med elementer du ikke finner i en standard Carrera.

 VALGFRIHET: Et lite trykk på eksosknappen, og GTS-en bjeffer kontant i retur - vesentlig grovere i målet. Knappene til venstre styrer understellsoppsettet. Foto: HÅKON EIKESDAL
VALGFRIHET: Et lite trykk på eksosknappen, og GTS-en bjeffer kontant i retur - vesentlig grovere i målet. Knappene til venstre styrer understellsoppsettet. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Blant annet er motoren enda sterkere. 408 hester er 23 mer enn vi finner i Carrera S, og 27 mindre enn i kvasse GT3.

Den sekssylindrede boxermotoren på 3,8 liter leverer en helt spesiell kjøreopplevelse.

Det er ikke uten grunn at denne spesielle konstruksjonen har blitt legendarisk.

Det ujevne lydbildet og den ekstreme gassresponsen gir et inntrykk av bunnsolid kvalitet. Og kraftutviklingen oppover på turtallet er akkurat slik man vil ha den i en «krevende» sportsbil.

Går som ei kule Det er ikke mange år siden en akselerasjon fra 0-100 km/t på firetallet var forbeholdt supersportsbiler.

Vår GTS med manuell girkasse bruker 4,6 sekunder, og det stopper ikke før ved - hold deg fast - 306 km/t.

Velger du Porsches dobbelkløtsjkasse i kombinasjon med en Sport Chrono-utstyrspakke, kan du klokke inn samme spurt på 4,2 sekunder. Da må du riktignok ta til takke med 304 km/t som toppfart.

DE RETTE DETALJENE: Brede bakskjermer, svarte designelementer og en diskrét logo avslører at dette ikke er en "vanlig" 911 Carrera. Foto: HÅKON EIKESDAL
DE RETTE DETALJENE: Brede bakskjermer, svarte designelementer og en diskrét logo avslører at dette ikke er en "vanlig" 911 Carrera. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Bakhjulene i dimensjon 305/30 ZR19 sitter som limt i asfalten på pådrag - selv ved brutale rivstarter.

I svingene skal GTS-en presses til det ytterste før du merker antydning til tap av veigrep, og kontakten med underlaget er fantastisk.

Styringen er sylskarp og man vet hele tiden hvor man har bilen. Det gjør at svingkombinasjoner blir en lek.

Måten hekken «setter» seg på når man drar med seg fart ut av svingen, kan ikke beskrives som annet enn herlig!

Og du verden så effektiv bilen er, det går ordentlig unna!

Dette er Porsche 911 slik den skal være, og det som har gjort den til den kanskje mest legendariske sportsbilen av dem alle.

Ikke perfekt, bare nesten Finnes det ikke noe negativt med Carrera GTS? Ved siden av prisen selvsagt, som i avgifts-Norge blir avsindig høy der den begynner på 1 709 000 kroner.

Jo, for sjarmen har også sine små ulemper. Hekkmotorkonstruksjonen føles nemlig ikke like moderne og potent som en vellykket bil med midtmotor.

Og det kanskje aller beste eksempelet på en slik bil, som også stjeler kunder fra 911, finnes i Porsches egne rekker: Cayman.

Jo visst er det underholdende med hekkmotor i 911, men verken balansen er tryggheten i bilen føles like bra som i lillebroren.

LAV: Carrera GTS er lav og bred. Skjermene bak kommer fra de firehjulsdrevne utgavene av 911, og gjør bilen langt mer bøllete. Foto: HÅKON EIKESDAL
LAV: Carrera GTS er lav og bred. Skjermene bak kommer fra de firehjulsdrevne utgavene av 911, og gjør bilen langt mer bøllete. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

I høy fart kan man kjenne hvordan vekten i hekken gjør bilen en anelse nervøs - en følelse som ikke eksisterer i eksempelvis Cayman R, som vi kjørte samtidig som GTS.

Spesiell Det ekstra brede karosseriet, som stammer fra Carrera RS fra 1972, gjør GTS både barsk og bøllete. Samtidig skaper det rom for enda større 19-tommers hjul.

Vanligvis finner vi disse brede bakskjermene bare på de firehjulsdrevne 911-modellene.

De svarte designelementene rundt om er ikke tilfeldig valgt. De er med på å visuelt forsterke bilens lave tyngdepunkt.

AUTOMATISK: Spoileren heves automatisk oppe i fart, men kan heldigvis også opereres manuelt med en knapp i midtkonsollen. Foto: ANDREAS HANDELAND
AUTOMATISK: Spoileren heves automatisk oppe i fart, men kan heldigvis også opereres manuelt med en knapp i midtkonsollen. Foto: ANDREAS HANDELAND Vis mer

Baksetene er ofret i coupéversjonen av GTS, men er med på kjøpet dersom du ønsker det. Ved å droppe disse senkes vekten, som igjen er positivt for vektfordelingen.

Og en 911 blir aldri noe familiebil uansett - med bakseter eller ei.

Det sportslige interiøret domineres av svart alcantara, og finnes på både rattet, girspaken, i de flotte sportssetene, håndbrekket og en rekke andre steder.

EKSKLUSIV OG FØRERORIENTERT: Alcantaraen går igjen i hele interiøret, både i sportssetene, rattet, girspaken, på håndbrekket og i dørsidene. Det gir et påkostet inntrykk, samtidig som man aldri er i tvil om at bilen er designet for ekstreme kjøreopplevelser. Foto: HÅKON EIKESDAL
EKSKLUSIV OG FØRERORIENTERT: Alcantaraen går igjen i hele interiøret, både i sportssetene, rattet, girspaken, på håndbrekket og i dørsidene. Det gir et påkostet inntrykk, samtidig som man aldri er i tvil om at bilen er designet for ekstreme kjøreopplevelser. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Dette materialet har sin funksjon, for det veier langt mindre enn lær. Og det er nettopp funksjon en Porsche 911 handler om.

Noen unoter til tross: En Porsche 911 GTS vet å underholde, og vil aldri kjede sin sjåfør.

Gapet mellom kose-Porschene og bane-Porschene, det ingen egentlig visste at eksisterte, er herved tettet. På mesterlig vis.