En rundtur hos CNN International gir et interessant innblikk i hvordan man lager TV

Atlanta er stort sett mest kjent for å huse store merkevarer.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nysgjerrig på hvordan gigantiske, internasjonale TV-produksjoner blir til?

Er du i Atlanta i USA, er CNN-hovedkvarteret ett av de store internasjonale «brands» som du kan bli bedre kjent med.

Innblikk i prosessen Mange følger ekstra godt med på de amerikanske TV-kanalene om dagen, med kandidatene i den amerikanske presidentvalgkampen i full utfoldelse i debattene.

I primærvalgkampen har CNNs profiler ledet flere av de store debattene mellom både republikanerne og demokratenes kandidater.

CNN International er blant de amerikanske kanalene som er mest tilgjengelig for norske seere, og er også verdens største nyhetskanal.

TV-omvisning Den første amerikanske kanalen som begynte med 24-timers nyhetssendinger, sender nå lite direkte fra hovedkontoret sitt.

Men en rundtur her gir likevel et interessant innblikk i hvordan man lager TV.

PARKOMRÅDER: Rusle rundt i Centennial Olympic Park. som ble laget til OL i 1996, eller i en av Atlantas andre parker som kjente Piedmont Park. Foto: YORICK JANSENS / ZUMA PRESS / NTB SCANPIX
MEDIESENTER: CNN-bygningen ligger i Downtown Atlanta. Foto: KLAUS LANG / AGE / NTB SCANPIX
MEDIESENTER: CNN-bygningen ligger i Downtown Atlanta. Foto: Foto: JOSE FUSTE RAGA / AGE / NTB SCANPIX
KONTROLL: På omvisningen får du se eksempler på hvordan tv-bilde kommer inn i kontrollrommet til teknikerne. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
DIREKTE: CNN var verdens første 24-timers nyhetskanal. Det er bare helgesendingene som går direkte fra hovedkvarteret i Atlanta i dag. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
POPULÆRT: Atlanta er preget av store turistattraksjoner som Coca-Cola World. Foto: RADIUS / NTB SCANPIX
KJENT DRIKK: Fan av Coca-Cola? På Coca-Cola World i Atlanta kan du se både gamle reklamer, kunst og safen der den topphemmelige oppskriften oppbevares. Foto: ALBUM / NTB SCANPIX
FORRETNINGSBY: Atlanta ser kanskje ikke umiddelbart ut som det mest spesielle reisemålet, men har attraksjoner for både små og store. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN

På skjermene kan du se opptak som kommer inn live, og teste hvordan tekniske artigheter som hvordan en «green screen», som for eksempel brukes ved værmeldinger, fungerer.

Er du heldig, får du også se direktesendingene pågå i studio, og får møtt noen av de store programlederprofilene.

Store turistattraksjoner Med en av verdens travleste flyplasser er Atlanta et sted mange passerer gjennom, men det er mange grunner til å ta et lengre stopp her.

Atlanta er stort sett mest kjent for å huse store merkevarer, og i tillegg til CNN finner du hovedkvarterene til en rekke store selskaper, som Coca-Cola, Delta Air Lines og verdens største fraktselskap UPS.

World of Coca-Cola er en av byens største severdigheter, hvor du kan lære om historien bak den lokale farmasøyten John Pembertons leskedrikk-oppfinnelse fra 1886.

Du får selvfølgelig også smake deg gjennom utallige varianter av produsentens søte drikker.

Sammenliknet med andre storbyer er Atlanta også barnevennlig. Her finner du verdens største akvarium, store parkområder med aktiviteter for hele familien, og et eget barnemuseum.

Sørstatshistorie Byens sentrale plass i borgerrettighetsbevegelsens historie kan du lære mer om i King Center, som blant annet omfatter Martin Luther Kings barndomshjem.

DIREKTE: CNN var verdens første 24-timers nyhetskanal. Det er bare helgesendingene som går direkte fra hovedkvarteret i Atlanta i dag. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN
DIREKTE: CNN var verdens første 24-timers nyhetskanal. Det er bare helgesendingene som går direkte fra hovedkvarteret i Atlanta i dag. Foto: HILDE MARIE TVEDTEN Vis mer

Atlanta kalles ofte for sørstatenes hovedstad, men mange vil mene at sørstatskulturen ikke er like framtredende her som andre steder.

De siste tiåra har Atlanta imidlertid blitt spesielt kjent for en kreativ hip hop-scene.