KRONEN PÅ VERKET: Alle tre dessertene står ferdige og framme. Så legges is på toppen som kronen på verket. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRONEN PÅ VERKET: Alle tre dessertene står ferdige og framme. Så legges is på toppen som kronen på verket. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

En smak av luksus

Dessertkunstnerens beste råd for den som elsker noe ekstra.

(Dagbladet): Boller, puddinger, sjokolade, bløtkake, fruktsalat eller riskrem. Det er mange desserter i det normale «folkerepertoaret». Men hva med å prøve deg på noen luksusdesserter?

Dette er ikke vanlig kost etter middag, bortsett fra på gode restauranter. Men om oppskriften følges, er det ikke vanskelig å lage panna cotta eller sjokoladepaté.

DESSERTKOKK: Tommy Borgen (23) er dessertkokk på Statholdergaarden i Oslo. Han har også jobbet på restaurant Oscarsgate i Oslo, og soussjef på Engø Gård. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DESSERTKOKK: Tommy Borgen (23) er dessertkokk på Statholdergaarden i Oslo. Han har også jobbet på restaurant Oscarsgate i Oslo, og soussjef på Engø Gård. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Den unge dessertkokken på luksusrestauranten Statholdergaarden, Tommy Borgen (23), viser deg hvordan du går fram for å imponere familie og bekjente.

Lettere en du tror - Til desserten med mascarpone trenger du daim laget av hvit sjokolade. Dette er ekstremt enkelt. Det er nesten ikke mulig å gjøre feil, sier Borgen til Dagbladet.

Det er ingen spesielle ingredienser i dessertene. Desserten med sjokoladepaté krever noe utstyr, og er kanskje for den spesielt interesserte. Men ifølge Borgen skal ikke dette være uoverkommelig.

- Du må temperere sjokoladen, og det kreves en ismaskin for å lage to av disse dessertene. Det utvikles stadig mindre, og enklere, løsninger, og mange har det nødvendige utstyret i hjemmet, sier dessertkokken.

Den første desserten til Tommy er det mascarponekrem, sukkerbrød, daim og blodappelsin. Den andre desserten er en panna cotta med pasjonsfrukt og den tredje desserten er en melkesjokoladepaté med eplesorbet.

VELDIG LETT: Tommy Borgen (23) rører i kjelen med hvit sjokolade. Det skal bli til daim. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VELDIG LETT: Tommy Borgen (23) rører i kjelen med hvit sjokolade. Det skal bli til daim. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Min personlige favoritt er kanskje panna cottaen. Den er syrlig og god, med fin sjokoladesmak. Mascarponen er noe tyngre, og minner litt om tiramisu. Den er en forbedring av en dessert jeg smakte en gang med blodappelsin og sjokolade, sier han og smiler.

Imponerer Til tross for sin unge alder har Borgen rukket å jobbe på restaurant Oscarsgate, før han ble soussjef på Engø Gård i Tjøme. Da var han 20 år gammel. Det var bare noen få år etter han var ferdig med læretiden sin, en læretid på nettopp Engø Gård.

Så gikk veien til michelinstjerne-restauranten Statholdergaarden i Oslo. En av bare tre restauranter med stjerner i Norge. Han har til gode å søke på en jobb, da det er «jungeltrommene» som har gitt ham jobber.

- Det er et veldig trivelig miljø her, og veldig morsomt. Det er nye desserter hver uke. Det er gøy å kunne vise noe av det vi gjør her, og samtidig noe som folk kan gjøre hjemme, sier Borgen.

Borgen har imponert familie og venner med dessertene sine, og testet de på moren og faren sin. Det som driver han er likevel ikke smaken av dessert.

Konkurranseinstinkt - Jeg liker bedre å lage en dessert, enn å spise den. Jeg er veldig konkurranseinnstilt, og det driver meg, sier Borgen.

Konkurranseinstinktet er en del av det som driver den unge kokken, og på fritida trener han til en Ironman-konkurranse i triatlon. Med en travel jobb med fire arbeidsdager er det viktig å planlegge, og planlegging er også en viktig del av den jobben han har nå.

- Det er viktig å huske at desserter er mye arbeid. Det gjør ingenting å lage dessertene en eller to dager før, sier han.