Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

En solfaktor til hele familien

Det er stort sett ikke nødvendig å kjøpe faktor 30.

DRØMMEPÅSKA: Dette er påskedrømmen for mange. Slik så det ut i Jølster i Sogn og Fjordane for to år siden. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
DRØMMEPÅSKA: Dette er påskedrømmen for mange. Slik så det ut i Jølster i Sogn og Fjordane for to år siden. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Denne påsken er den seineste påsken på 11 år, noe som øker sannsynligheten for etterlengtet påskesol. Håper vi.
Påskesola gjør det nødvendig å smøre inn vinterblek hud med solkrem, uansett om vi befinner oss på fjellet eller i lavlandet.

Sørg for at du kjøper solkrem uten allergifremkallende, hormonforstyrrende og miljøskadelige stoffer. En uparfymert solkrem med mest mulig fysisk filter bør være målet. Her er solkremene som gjør det best i test.

Ikke dobbelt så bra Så var det solfaktoren da. Vi vil ikke ta noen sjanser når det gjelder barn, så mange av oss leter etter barnesolkrem med så høy faktor som mulig.

Faktor 30 - eller 50 - høres kanskje trygt og fint ut, men det er ikke slik at faktor 30 er dobbelt så bra som faktor 15.

Faktor 15 er nok Det bekrefter Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen.

- Vårt generelle råd er å bruke faktor 15, uansett om du er barn elle voksen. Samtidig bør du ta hensyn til hvor i verden du befinner deg, når på året det er, og hva slags hud du har. Drar du med barna til Thailand i mars, vil ikke 15 være nok, men under norske forhold vil det være nok for de aller fleste, sier Stensrud.

Kan vi stole på faktoren? Tester har vist at ikke alle solkremer inneholder nøyaktig den faktoren som står oppgitt på flaska. Noen solkremer har faktisk høyere faktor enn det som er oppgitt.

Men feilen ligger oftere hos oss selv, mener Stensrud.

Bruker for lite solkrem - Problemet er at de fleste av oss smører et tynnere lag med solkrem enn det faktoren er beregnet ut fra. Mange smører bare en tredjedel av den tykkelsen som er nødvendig, og da vil den reelle faktoren være langt lavere enn det som står på tuben. Det er altså viktigere at vi smører jevnt og rikelig enn at vi bruker høy faktor.

Dette er særlig viktig å tenke på om du kjøper barnesolkrem på sprayflaske. Den er praktisk, men det er lett å ta på for lite, mener hun.

Husk annen solbeskyttelse Solbeskyttelse handler ikke bare om solkrem. Blant annet bør barn under ett år ikke oppholde seg i direkte sol.

- Selv om du smører jevnt og rikelig, bør du ikke stol for mye på kremen alene. Klær, solbriller og skygge er minst like viktig. Det kan gi en falsk trygghet om du bare smører med høy faktor, og så oppholder deg lenge i sterk sol fordi du tror du er ekstra godt beskyttet. La vinterblek hud venne seg gradvis til solam sier Stensrud.

- Kan vi bruke solkremen fra i fjor sommer?

- Se på datomerkingen. Om solkremen ikke er gått ut på dato, og den har stått litt kjølig og mørkt, kan du fortsette å bruke den, sier Stensrud.

Samme solkrem til alle Mange tror barn og voksne bør ha hver sin solkrem. Det er slett ikke nødvendig. Det finnnes en del solkremer som alle kan bruke.

- Men det er et par ting som er viktig å huske på: Barn er generelt mer følsomme for parfyme enn voksne, derfor er det ekstra viktig å velge en parfymefri solkrem til barn. Utvalget av solkremer uten helse- og miljøbelastende stoffer er større for barn enn for voksne, forklarer Håkon Lindahl, rådgiver i Grønn Hverdag.

Noen voksensolkremer som egner seg også barn.Og det er ingenting i veien for at voksne bruker barnesolkrem.

TRYGG I SOLA: Sørg for at barna bruker både solbriller og solkrem, men du trenger ikke smøre dem med faktor 30. FOTO: iStockphoto.com
TRYGG I SOLA: Sørg for at barna bruker både solbriller og solkrem, men du trenger ikke smøre dem med faktor 30. FOTO: iStockphoto.com Vis mer

En for alle
Bruk samme solkrem til hele familien. Kjøp faktor 15 om du bare skal være i Norge, og velg en variant uten allergifremkallende, hormonforstyrrene og miljøskadelige stoffer.

Det aller viktigste er å bruke rikelig med krem - sannsynligvis mer enn du tror, og i tillegg ta skyggen, klærne og solbrillene til hjelp.

Les mer:
Advarer mot dårlige solbriller til barn
Dette gjør du ved solforbrenning
Gammel solkrem beskytter dårligere

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media