En telefon - halv pris

Nyere biler må ikke nødvendigvis på merkeverksted - en rask prissjekk kan lønne seg.

SMÅTT ER GODT: De mindre verkstedene kan ofte tilby bedre service og lavere priser. FOTO: Geir Svardal
SMÅTT ER GODT: De mindre verkstedene kan ofte tilby bedre service og lavere priser. FOTO: Geir SvardalVis mer

Er du klar over at du kan bruke frittstående verksteder til service på din nye bil, uten at dette berører garantien? Og at det kan være unødvendig dyrt å levere bilen inn til det første og beste merkeverkstedet?

En spørreundersøkelse bestilt av Autobransjens Leverandørforening (ABL) konkluderer med at halvparten av norske bileiere fortsatt ikke er klar over at fabrikksgarantien på en bil gjelder selv om du foretar service og reparasjoner på et frittstående verksted.

Fritt verkstedvalg I 2002 grep nye EU/EØS-regler inn og endret systemet. Før kunne nemlig bilprodusenter kreve at bileiere brukte deres merkeverksteder under garantiperioden.

I dag er det "fritt verkstedvalg". Forutsetningene er at verkstedet er godkjent, bruker originaldeler eller deler med tilsvarende kvalitet, og følger bilprodusentenes anvisninger for service og reparasjoner.

- EU- og EØS-reglene har gitt norske bileiere rett til å velge mellom merkeverksteder og frittstående verksteder. Det er mye å spare på å sammenligne verkstedtilbud, så det er synd ikke flere kjenner til valgmuligheten, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Merkeverkstedene har fått mer konkurranse fra frittstående verksteder, men fortsatt tør mange ikke annet enn å bruke dem på service og reparasjoner.

En annen del av undersøkelsen viser at 41 prosent ikke tror at det er noen forskjell på kvaliteten et merkeverksted og et frittstående verksted leverer.

Men så mange som 36 prosent holder fortsatt på merkeverkstedene som de beste å bruke, mot ni prosent for frittstående verksted.

Pris viktigst Når folk skal velge verksted er ellers pris den viktigste enkeltfaktoren for valget, fulgt av service. På delt tredjeplass kommer tilgjengelighet og det om verkstedet er betegnet "merkeverksted" eller ikke.

MERKEVERKSTED: Også merkeverkstedene konkurrerer innbyrdes. Bilia på Økern er betydelig rimeligere enn Røhne og Selmer. FOTO: Geir Svardal
MERKEVERKSTED: Også merkeverkstedene konkurrerer innbyrdes. Bilia på Økern er betydelig rimeligere enn Røhne og Selmer. FOTO: Geir Svardal Vis mer

Bare seks prosent synes andres anbefalinger er viktigst, selv om det er lettere enn noen gang før å nyttiggjøre seg andres erfaringer. Personlig bruker jeg visse bilforum flittig, for å snappe opp hvor man for eksempel kan få god service til en grei pris.

Røa Autoco er klart billigst, med 2695 kroner - bare halvparten av hva Røhne og Selmer forlanger. Det frittstående verkstedet holder til på Røa, og har 16 ansatte, hvorav ti er mekanikere. Daglig leder Dany Narten mener at lave administrasjonsutgifter er en viktig årsak til at de kan holde så lave priser.

Kundemottaker Harald Stople kan fortelle at stadig flere oppdager at de også kan bruke dem til service og reparasjoner på nye biler.

- Vi får mange telefoner der vi blir bedt om å bekrefte at garantien gjelder selv om de bruker oss, så det er tydelig at stadig flere blir oppmerksomme på dette.

Narten kan bekrefte tendensen.

- Før fikk vi sjelden inn biler nyere enn tre år. Nå er det mange som tar førstegangsservicen sin hos oss.

Tøffere konkurranse Dany Narten merker også at konkurransen om bilkundene er blitt tøffere. Og han opplever at merkeverkstedene ikke alltid bedriver "fair play".

- Vi har hatt kunder som er blitt fortalt at frittstående verksteder ikke gjør en like grundig og ordentlig jobb, noe som jo bare er tull. Vi følger manualene fra fabrikk, og våre mekanikere kurses stadig vekk.

At kampen er hardnet til, viser følgende fra en Toyota-side på internett:

"Det kan være stor mulighet for at diskusjoner oppstår om hvem som har ansvaret - hvis det skulle oppstå feil. Et eksempel kan være at det blir montert et oljefilter fra en annen leverandør og bilen får motorhavari. Hva er årsaken til havariet? Er det oljefilteret det var noe feil med eller er årsaken en annen? Toyota kjenner sitt ansvar og står inne for det. Men vi kan ikke ta ansvaret for hva andre gjør. Det må de frittstående verkstedene stå inne for selv."

Og videre:

"Du har mange rettigheter som kunde i dag. Garanti, Forbrukerkjøpsloven og Lov om håndverkstjenester. Vi anbefaler at vedlikehold tas hos ditt autoriserte Toyotaverksted slik at ikke ansvaret blir pulverisert. Vi sier ikke at de frittstående verkstedene benytter dårlige deler eller gjør dårlig arbeid, men vi kan ikke ta ansvar for det de gjør. Det må de gjøre selv."

Prisgaranti At også merkeverkstedene merker konkurransen fra frittstående verksted og kjeder, viser også at Ford - og de er ikke alene om dette - lover å matche billigste servicepris i regionen, hvis du fremskaffer skriftlig dokumentasjon.

Du kan altså ta med deg tilbudet fra Røa Autoco og forlange servicen utført hos Røhne og Selmer - for samme pris.

Nå er det mer enn pris som teller for folk flest, og å sammenlikne timepris er heller ikke alltid så enkelt, siden mange opererer med såkalte pakkepriser og dermed skjuler timeprisen.

Tilgjengelighet, for eksempel, er viktig for mange, siden få har anledning til å henge over verkstedets kaffemaskin mens bilen får service.

BILLIGST: Røa Autoco, ved daglig leder Dany Narten (t.h.) og kundemottaker Harald Stople, holder lave priser med personlig service. FOTO: Geir Svardal
BILLIGST: Røa Autoco, ved daglig leder Dany Narten (t.h.) og kundemottaker Harald Stople, holder lave priser med personlig service. FOTO: Geir Svardal Vis mer

Servicen du får teller også. Her pleier de mindre verkstedene å ha en fordel, siden de enklere kan gi personlig service, noe i hvert fall undertegnede setter stor pris på.

Ellers merker vi oss at BilXtra ved Oslo Bilsenter AS er de eneste som anbefaler oss å bruke et karbonfilter som fanger alt av giftige dieselpartikler, og at en 40 000 km-service da vil havne på 4400 kroner. Et tilbud mange miljøbevisste sikkert vil takke ja til.

Les også: Verkstedene lurer deg
Slik reparerer du lakken billig
Slik reparerer du bulker billig
Slik fikser du skinnmøblene

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DYREST: Merkeverkstedet Røhne og Selmer er dyrest i vår lille undersøkelse. FOTO: Geir Svardal
DYREST: Merkeverkstedet Røhne og Selmer er dyrest i vår lille undersøkelse. FOTO: Geir Svardal Vis mer