BEST MED EGG: Henrik og Andreas tåler heldigvis å spise egg, da blir tomatsuppa med en gang et bedre og mer næringsrikt måltid. Foto: Tore Fjeld
BEST MED EGG: Henrik og Andreas tåler heldigvis å spise egg, da blir tomatsuppa med en gang et bedre og mer næringsrikt måltid. Foto: Tore FjeldVis mer

En tomatsuppe er bedre enn resten

Vi har testet 12 tomatsupper.

Tomatsuppe fra pose eller boks er lettvint å lage i en travel hverdag.

Noen ganger trenger foreldre tips for å få barnet til å spise, og da kan tomatsupper være en grei løsning, fordi de fleste barn liker
det.

De fleste typene på markedet er imidlertid ikke spesielt sunne. Testvinneren Toro barnas tomatsuppe utmerker seg fordi den inneholder flere typer grønnsaker, et høyt innhold av fiber, samt at det ikke er for mye salt og sukker i den. Ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen synes også det er positivt at suppa kan spises av barn som ikke tåler melkeprotein og/eller laktose, siden den ikke er tilsatt melk.

Jumboplassen i testen går til First Price, som inneholder lite tomater og også lite av andre viktige næringsstoffer. Suppa er dessuten dårlig deklarert, slik at det er vanskelig for forbrukeren å vite hva den faktisk inneholder.

Tilsett egg Mange barn elsker tomatsuppe, og retten blir servert hyppig i norske barnehager og SFO. Mange foreldre ville nok satt noe annet på menyen, dersom de kunne få velge barnehagens drømmemeny.

Er tomatsuppa en del av et måltid med flere ingredienser, er dette helt greit. Men dersom barna bare spiser tomatsuppe til lunsj, synes ikke Rut Anne Thomassen det er noe særlig til måltid. Posesuppe inneholder for lite kalorier og næringsstoffer.

SUPPER MED TOMAT: Andreas (8) og Henrik Fjeld (10) er mer glad i tomatsuppe enn tomater. Foto: Tore Fjeld
SUPPER MED TOMAT: Andreas (8) og Henrik Fjeld (10) er mer glad i tomatsuppe enn tomater. Foto: Tore Fjeld Vis mer

- Du bør tilsette egg og/eller melk i tomatsuppe til de barna som tåler å spise dette. Dette gjør at energiinnholdet går opp, og du får i deg flere næringsstoffer enn det de relativt næringsfattige posesuppene inneholder, mener Thomassen, som til daglig jobber på Oslo Universitetssykehus på feltet barn med spiseproblemer. Hun har tidligere testet hvilken ketsjup som er sunnest og hvilke leverposteier som er best for Foreldre & Barn.

Følger du anbefalingene på pakningen, inneholder noen av tomatsuppene bare cirka hundre kalorier pr porsjon. For å oppfylle kravet til Nøkkelhullet, skal en rett inneholde minst 150 kcal pr porsjon.

Salt og søtt I noen typer tomatsuppe er også sukker- og saltinnholdet høyt, slik at det ikke er noen god idé å la barn spise mer enn den anbefalte porsjonen for å bli mette. Da er det bedre å ta litt brød og pålegg ved siden av. Du kan gjerne tilsette ekstra grønnsaker, kjøtt eller egg hvis du ønsker det. Det er mulig å få barna til å spise maten de hater, slik som grønnsaker.

Greit av og til Helsedirektoratets avdelingsdirektør Henriette Øien er enig i at tomatsuppe og annen posesuppe ikke er et fullverdig måltid, men det er helt greit å servere en gang iblant.

- Alene gir tomatsuppe for lite protein og for lite grønnsaker til å være fullverdig middag. Tilsatt hardkokte egg, eller skinke, og brokkolibuketter, og med grovt brød ved siden av, blir det bedre, mener Øien.

Hun mener at tomatsuppe ikke er en sukkerkilde av betydning for norske barn, men det høye saltinnholdet gjør at det ikke er noe som bør spises for ofte.

- Fargestoffet som benyttes, bør heller ikke inntas i for store mengder, sier Øien.

Kommentar fra taperen Tomatsuppa fra First Price ender på jumboplass i testen, og får terningkast 1. Ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen trekker blant annet fram at den er dårlig deklarert, slik at man ikke kan vite hvor mye sukker og salt suppa inneholder.

- First Price er et lavpriskonsept som er et prisgunstig alternativ til merkevaren. Dette vil gi kundene flere valgmuligheter, mener Christine Meyer, fagsjef produktkvalitet i Unil AS.

Hun sier videre at First Price tomatsuppe med makaroni er tilstrekkelig deklarert i forhold til dagens regelverk. På alle nye produkter og endringer i eksisterende sortiment, vil næringsinnholdet bli deklarert i henhold til nye krav som kommer, og da vil sukkerarter, mettede fettsyrer, fiber og salt bli deklarert. De jobber nå med oppgradering av designet, og vil i den forbindelse også se på mulige produktforbedringer og bedre merking av produktene.

Les også:
Denne sjokolademelken er sunnest.
Det dyreste jordbærsyltetøy er det beste
Her er den sunneste frozzenpizzaen
Voksenyoghurt best for barn.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Toro Barnas tomatsuppe - med 6 grønnsaker og fiberpasta                      Dette er testens vinner, og den eneste av tomatsuppene som er merket med Nøkkelhullet. Karakter: 5/6
Produsent: Toro Toro Original tomatsuppe med makaroni Greit innhold av tomater i denne suppa. Karakter: 4/6 Toro ABC kremet tomatsuppe Dårlig deklarert, mangler opplysninger om sukker og mettet fett. Karakter: 3/6 Produsent: Toro Toro Meksikansk tomatsuppe fra Guerrero Veldig mye mettet fett hvis du tilbereder med kremfløte. Karakter: 3/6 Produsent: Toro Toro original tomatsuppe For lite energi til å være et helt måltid. Karakter: 3/6 Produsent: Toro Knorr Gourmet tomatsuppe med makaroni Positivt at det er mer pasta og tomat enn stivelse. Karakter: 3/6 Produsent: Knorr Toro tomatsuppe med mozzarella og urter Lavest sukkerinnhold av alle i testen. Karakter: 3/6 Produsent: Toro Toro spansk tomatsuppe med hvite bønner, mais og spisskummen
Bønner og mais i tillegg til tomatene. Karakter: 3/6 Produsent: Toro Knorr Italian Chunky Tomato Soup
Veldig mye av energien fra fett og sukker. Karakter: 3/6 Produsent: Knorr Campbells classic tomatsuppe Mye salt og lavt energiinnhold. Karakter: 2/6 Produsent: Campbell Soup Company Heinz Tomato Soup

Mye fett i denne suppa. Karakter: 2/6 Produsent: Heinz First Price Tomatsuppe med makaroni Ikke deklarert hvor mye sukker suppa inneholder. Karakter: 1/6 Produsent: Unil/Norgesgruppen

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Rut Anne Thomassen. Foto: Tore Fjeld
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Rut Anne Thomassen. Foto: Tore Fjeld Vis mer
HELE TESTEN: 12 ulike typer tomatsuppe - noen tørre posesupper, andre ferdiglaget fra produsenten. Foto: Tore Fjeld
HELE TESTEN: 12 ulike typer tomatsuppe - noen tørre posesupper, andre ferdiglaget fra produsenten. Foto: Tore Fjeld Vis mer