Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Endelig gjennombrudd for hybridbilen?

Hver 16. nybil i Norge er en hybrid. Neste år blir det flere.

BLIR BILLIGERE:  Hybrid-bilene er budsjettvinnerne i forslaget til statsbudsjettet. En Lexus RX 450 h blir rundt 16 000 kroner rimeligere etter nyttår.
BLIR BILLIGERE: Hybrid-bilene er budsjettvinnerne i forslaget til statsbudsjettet. En Lexus RX 450 h blir rundt 16 000 kroner rimeligere etter nyttår. Vis mer

(Dagbladet): Forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram i dag, fikk en generelt positiv mottagelse i bil-Norge. Aller størst var jubelen i hybrid-leiren.

Det nye avgiftssystemet baserer seg i langt større grad enn før på utslipp, og mindre på vekt og motorkraft. Ergo blir hybridene, med sine avgiftsfrie el-motorer i kombinasjon med tradisjonelle motorer, en av budsjettvinnerne.

Og vinneroppskriften er enkel: Lavt utslipp, men motorkraft nok.

Mer trendy At hybrid-bilene i tillegg er i ferd med å bli langt mer trendy, at biltypen er i ferd med å sette seg i markedet for alvor, og at modellutvalget stadig øker, gjør at bransjen tror på økte markedsandeler framover.

- Det er ingen tvil om at hybridbilene er en budsjettvinner. Avgiftsreduksjoner er selvsagt positivt, men jeg tror det er vel så viktig at teknologien nå begynner å bli utprøvet og akseptert. Det har vist seg at hybrid-konseptet er til å stole på, sier Jan Christian Holm, administrerende direktør for Lexus i Norge, til Dagbladet.

- Hybrid-teknologien har vist seg å være driftsikker selv her i værharde Norge. At det i tillegg kommer stadig flere modeller på markedet, vil trolig føre til at stadig flere vil vurdere hybrid neste gang de skal kjøpe bil. Det har vist seg at dette er holdbart, mye av usikkerheten er borte.

- Hybridene vil nok derfor også bli mer spennende på bruktmarkedet, tror Holm.

Alle blir billigere Lexus med sitt konsekvente hybrid-konsept har en rekke biler på markedet, og samtlige blir billigere om budsjettet vedtas.

- Våre modeller vil bli redusert i pris fra noen hundrelapper (CT 200h) til 45000 kroner (LS 600h), sier Holm.

Hybrid-SUV'en RX 450h vil bli omlag 16000 kroner rimeligere fra nyttår. Denne modellen fikk barbert prislappen med over 40000 kroner ved forrige statsbudsjett, og har altså fått en samlet prisredukson på nesten 60000 kroner de siste årene.

- Vi har sammenlignet noen av våre modeller med tilsvarede rene diesel-biler. Vi ser at avgiftene kan skille med 50000 kroner i hybridens favør på en bil som koster ca. 300 000 kroner.

- Med andre ord får du mer bil for pengene om du velger hybrid, sier Jan Christian Holm.