Endelig kan vi le av interiørsnobbene

Bloggen Unhappy Hipsters påstår at folk som lever med dyr design er ulykkelige. Vi fryder oss i smug, men stemmer det?

I lang tid har vi beundret designhjemmene . De rene, hvite med svindyre møbler - mange så outrerte at de virker helt ubrukelige.

Kan hende vi blir grønnøyde av sjalusi, det har likevel ikke stoppet vår høylydte beundring. Men nå er det slutt. En blogger har åpnet våre øyne.

Unhappy Hipsters legger en anonym person ut bilder fra designhjem. Bildetekstene setter miljøet i en mindre flaterende kontekst.

Bildeteksten gjør narr av menneskene i slike miljø, av at de ikke smiler, at de faktisk ikke ser ut til å være særlig mer komfortable enn møblene de omgir seg med.

Vi ler av "de andre"

Bloggen ble startet i slutten av januar i år, og gikk som en farsott på Twitter i februar. Nå er det store tema hvem som står bak.

Mediene har også kastet seg over bloggen, og kommer stadig med nye teorier om hvorfor vi liker den så godt.

Vi har spurt trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye, som tror vi ler av perfekte designerhjem fordi det ligger så langt unna det vi kan oppnå:

- Vi har mekanismer i oss som gjør at vi forakter og blir skremt av mennesker som har preferanser, vaner og holdninger som ligger langt unna våre egne, sier Øye til Klikk.no og utdyper:

- Hjemmene denne bloggen gjør narr av er temmelig ensartede, jeg vil tippe den som står bak hører hjemme i et koselig middelklassehjem, sier hun.

Befriende latter

Bloggens undertittel, ”Det er ensomt i den moderne verden”, er en versjon av slagordet til det amerikanske interiørmagasinet Dwell : "Hjemme i den moderne verden". Bloggen henter også de fleste av bildene fra Dwell.

Marianne Heen Johnsgård er redaktør i det norske interiørmagasinet Design Interiør , som kanskje er det norske interiørbladet som ligner Dwell mest. Hun tror vi ler av Unhappy Hipsters på samme måte som vi ler av folk med makt.

- Mange hjem i interiørmagasiner virker så innmari perfekte, og når vi ler av dem blir de ufarliggjort. Vi ler ikke med ondskap, men med lettelse, sier hun til Klikk.no.

Hun tror også det ligger et element av overraskelse her:

- Vi har ikke tenkt på disse hjemmene som annet enn lykkelige.

Selvhøytidelige magasiner

Johnsgård tror denne bloggen kan fungere som en påminnelse til interiørmagasinene om ikke å være for selvhøytidelige.

- Et hjem kan godt være pent, men man skal også leve i det. Når bikker det over? Etter min mening blir det feil når man lever for sine designobjekter i stedet for å leve med dem..

Johnsgård tror ikke det er forbeholdt rikinger med minimalistisk design å gå i denne fella.

- Jeg ser jo absolutt muligheten for å lage noe tilsvarende Unhappy Hipsters basert på de mange shabby chic-bloggene her til lands.

Er det en interiørtrend du synes det er morsomt å harselere over? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

Sure hjem er kule hjem

Journalisten Oliver Burkeman i den engelske avisen The Guardian har en teori om hvorfor vi ønsker å framstille oss som perfekte, og i samme slengen blir litt sure.

Han mener det er en sammenheng mellom hvor sur du ser ut og hvor kul du blir oppfattet som, og viser til de überkule, som Paris Hilton, Victoria Beckham og Nicole Ritchie.

Burkeman tror også denne tendensen kan overføres til hjemmene våre. Et kult hjem må rett og slett være surt.

Gunn Helen Øye er ikke enig med Burkeman.

- Jeg tror ikke du behøver å være en surpomp fra Frogner selv om du bor i et hvitt hjem med fokus på estetikk, sier hun.

Øye tror heller ikke at koselige hjem med grønne vegger er malen på det gode liv.

- Et hjem kan si mye om den som bor der, men det går på kulturell ballast og økonomisk kapital. Du kan ikke se lykke. Det vil også overaske meg om noen kan bevise at folk som bor i hjem med mye hvitt er mindre lykkelige enn folk i hjem med mye farge.

Moro med ny vinkel

Johnsgård tror det viktigste er å se på bloggen med et humoristisk utgangspunkt.

- Dette er jo ikke alvor. Jeg mener, ser folk lykkeligere ut i andre interiørblader? Er det bedre med interiørbilder uten mennesker? Hvis vi begynner slik er det fort mye som blir meningsløst, sier Johnsen.

Hun syns likevel bloggen er en øyeåpner.

- Jeg bladde gjennom siste nummer av Design Interiør og lagde noen alternative bildetekster oppi hodet mitt. Det er gøy å se ting fra en ny vinkel.

Gunn Helen Øye syns ikke det:

- Nei, dette går forbi meg. Jeg er nok litt for akademisk, sier trendforskeren.

Les også:

Bloggbutikker: Her finner du det ekstra til interiøret

Kule norske bloggere

Hagemøbler som matcher huset ditt

Her shopper du klær til ungen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MORGENDILLEMA: Bildeteksten sier: "Å velge en stol uten å såre noens følelser var det vanskeligste han gjorde om morgenen. Han klarte ikke engang å ha øyekontakt med sjeselong." FOTO: Faksimile fra bloggen Unhappy Hipsters
HJELP!: Bildeteksten sier: "Uten mulighet for å snakke, brukte babyen telepati for å trygle mannen om ikke å legge ham tilbake i den grønne plastboblen." FOTO: Faksimile fra bloggen Unhappy Hipsters
SER SYNER: Bildeteksten sier: "Han begynte å angre på at han hadde avsluttet terapien hos psykolog. De hvite diskene var tilbake igjen." FOTO: Faksimile fra bloggen Unhappy Hipsters
PSYCHO: Bildeteksten sier: "En hindring han ikke hadde vurdert under konstruksjonen var: Hvor vanskelig vil det være å overbevise en "one-night-stand" om at han ikke planlegger å kidnappe og drepe vedkommende?" FOTO: Faksimile fra bloggen Unhappy Hipsters
TRUENDE FINT: Denne type strengt innredede hjem er under angrep. FOTO: Fredericia Furniture
TRUENDE FINT: Denne type strengt innredede hjem er under angrep. FOTO: Fredericia Furniture Vis mer