OL-SUNN MAT: Lapskuas med grønnsaker er sunn og god mat foran tv. - Lapskaus er undervurdert, sier Dagbladets kokk. - Det smaker riktig godt. Alle foto: Håkon Eikesdal
OL-SUNN MAT: Lapskuas med grønnsaker er sunn og god mat foran tv. - Lapskaus er undervurdert, sier Dagbladets kokk. - Det smaker riktig godt. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

Enkel og god OL-mat

Vancouver-OL fester grepet på oss tv-tittere fra i kveld. Men glem ikke at maten er et viktig innslag.

||| OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Olympiske vinterleker har alltid vært stort og viktig for nasjonen Norge. Lillehammer for 16 år siden glemmer vi ikke. Vi er ofte blitt skjemt bort med gull og heder. Så også denne gang - tror mange av oss.

Ikke usunt
- Men glem ikke maten når du setter deg foran tv-skjermen på kvelden, sier Dagbladets kokk Charlotte Mohn. - Og tv-mat trenger ikke å bety usunn mat.

Mange av de viktigste norske øvelsene starter på kveldstid her hjemme. Som betyr at vi rekker å lage god mat, som er viktig når vi tilbringer mange timer foran tv-skjermen.

- Det er en fin aktivitet å lage mat sammen, enten med familie eller venner som er på besøk, sier Charlotte. - Man kan lage flere retter, spise sammen og vennene kan få med seg mat hjem.

Lapskaus er undervurdert
Lapskaus av elg smaker deilig, men du kan bruke hva du vil av kjøtt fra de ikke fineste delene av dyret.

- Lapskaus er undervurdert, sier Charlotte. - Det smaker riktig godt.

Hun foreslår at man lager en stor porsjon én gang i måneden, så kan man fryse ned i mindre porsjoner.

- Gleden av å vite at du har en god og ferdig middag i fryseren gjør deg glad og fornøyd, sier kokka på Opaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til lapskaus er det mest vanlig med flatbrød eller nybakt brød - og glem ikke tyttebærsyltetøyet.

Veldig lettspiselig
Shepards pai - en variant av kjøttsausen vi bruker til spaghetti - er perfekt tv-mat.

- Det minner om bolognese - løk, kverna kjøtt, røde bønner og hakkete tomater, sier Charlotte.

Kraft og jevning skal til, før det hele legges i en ildfast form med potetstappe på toppen. Ovnen på 200 grader, så er den snart lekker og klar.

- Dette er en slager og veldig lettspiselig, sier Charlotte. - Og: Den kan fryses, og smake like godt etter at den er tint og fått en ny omgang i ovnen.

Fiskegrateng er mat for de som ikke er fiskeelskere. Bruk fiskeretter sammen med godt krydret hvit saus og kokt makaroni.

Arme riddere
Arme riddere Vis mer

- Karri hører med, og gjerne litt chilipulver, sier Charlotte. - Dette er kjempeenkelt å lage, og smaker veldig godt.

Råkostsalat med gulrøtter og eple er en perfekt følgesvenn.

Litt pannekakeaktig
Litt søtt hører med til tv-kvelden. Arme riddere - for arme OL-tv-tittere - er et mellommåltid, mest som en dessert.

- Jeg bruker halvgrovt brød, egg, melk og litt sukker, sier Charlotte.

Det hele steikes i panna på middels varme til de blir gylne - litt pannekakeaktig. Blåbær eller bringebærsyltetøy hører med.

- Du trenger ikke lage retten veldig søt, sier Charlotte Mohn til Dagbladet. - Du kommer langt med syltetøyet til denne koseretten.

Så er det bare å benke seg rundt tv-apparatet med god mat og litt godt i glasset. NRK 2 åpner med hopp kvalifisering fra Vancouver kl. 19.00. NRK 1 starter kl. 20.05. Kl. 03.00 (natt til lørdag) er det klart for åpningsseremonien.

Her er oppskriftene:
Lapskaus
1,5 timer

600 g kokekjøtt av elg eller storfe
4 gulrøtter
1 sellerirot
1 kålrot
1 purre
Vann
Buljong
Salt, pepper

Slik gjør du det:

1. Del kjøttet og grønnsakene i like store terninger.
2. Ha kjøttet i en kjele og dekk med vann.
3. La det småkoke i ca 1 time til kjøttet er mørt.
4. Ha i grønnsakene og etterfyll med litt vann om nødvendig. La det koke i ca 30 min.
5. Smak til med buljong, salt og pepper.
6. Denne retten kan med fordel lages flere dager i forveien og varmes opp igjen.

Arme riddere
15 minutter

6 skiver brød
3 dl melk
2 egg
1 ss sukker eller honning

Slik gjør du det:

1. Bland sammen med melk, egg og sukker eller honning, og dypp skivene i røren. La de trekke godt inn.
2. Stekes gylne på hver side i en stekepanne.
3. Serveres med syltetøy eller med en moden ost og litt marmelade.

Fiskegrateng
1 time

Fiskegrateng
Fiskegrateng Vis mer

4 ss smør
4 ss mel
6 dl melk
1-2 ts karri
1/4 ts cayennepepper
Salt, pepper
3 egg
3 dl makaroni
500 g fisk
Brødrasp

Slik gjør du det:

1. Smelt smør og rør inn mel.
2. Rør inn melken litt etter litt og la den koke i 5 minutt mens du smaker til med karri, cayenne pepper, salt og pepper.
3. Kok makaroni i lettsaltet vann og hell av vannet.
4. Trekke fisken i lettsaltet vann og plukk den i småbiter.
5. Pisk 3 eggehviter stive. Bland sammen med 3 eggeplommer, kokt makaroni og fisk.
6. Vend inn eggehvitene.
7. Ha massen i en godt smurt ildfast form og strø på oppmalt brød.
8. Stekes ca 30 min på 200 grader til gratengen er gyllen og luftig.
9. Serveres med råkostsalat, grønn salat eller kokte grønnsaker. Du kan også ha litt eggesmør til (kokte egg i terninger og smeltet smør).

Shepherds pai
1 time

600 g kvernet kjøtt av storfe eller lignende
1 løk
2 fedd hvitløk
1 boks røde bønner
2 bokser grovhakkede tomater
1/2-1 hakket chilipepper
1 buljongterning
Salt, pepper
Løs potetmos

Slik gjør du det:

1. Fres hakket løk og hvitløk i litt olje og tilsettkjøttet, fres videre.
2. Tilsett bønner, tomater og chili. La det småkoke i 20 min til det meste av væsken er kokt inn.
3. Smak til med salt og pepper.
4. Ha det hele i en ildfast form og dekk med potetmos.
5. Stekes på 180 grader i ca 20 min til potetmosen er gyllen.

Shepherds pai
Shepherds pai Vis mer