Enkle gaver du kan lage selv

Prøv Charlotte Mohns gode oppskrifter.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

GAVE UTEN BISMAK: Charlotte Mohn gir gjerne bort hjemmelagde julegaver som smaker godt, og som hun vet mottakeren setter pris på. Foto: METTE MØLLER
LYS GLØGG: Hjemmelaget gløgg er litt mer personlig enn ei flaske vin. Dessuten er den rimelig å lage. Du kan droppe akevitten hvis du vil ha alkoholfri gløgg. Foto: METTE MØLLER
RETT I KAKAOKOPPEN: Charlottes spesialoppfinnelse er både alkoholfri og barnevennlig. Hell på varm melk og rør rundt, så har du en nydelig kakao. Foto: METTE MØLLER
SITRUSMARMELADE: Dette har Charlotte laget og brukt som julegave i mange år. Foto: METTE MØLLER

Det er akkurat passe førjulskaos på kjøkkenet hos Charlotte Mohn.

Spisebordet er fylt av alt fra skinnende rene syltetøyglass og glassflasker til kanelstenger, kardemommefrø og røde silkebånd.

RETT I KAKAOKOPPEN: Charlottes spesialoppfinnelse er både alkoholfri og barnevennlig. Hell på varm melk og rør rundt, så har du en nydelig kakao. Foto: METTE MØLLER
RETT I KAKAOKOPPEN: Charlottes spesialoppfinnelse er både alkoholfri og barnevennlig. Hell på varm melk og rør rundt, så har du en nydelig kakao. Foto: METTE MØLLER Vis mer

På komfyren putrer gryter med søte dufter, og Charlotte har tatt på juleforkle. Hun smaker fornøyd på en rykende varm sitrusmarmelade.

Hjemmelaget marmelade - Litt ubeskjedent vil jeg si at dette er den beste marmeladen jeg har smakt av appelsin. Jeg er veldig fornøyd med oppskriften, og har gitt bort store og små julegaveglass med sitrusmarmelade i mange år. Og jeg har fått god respons på den, smiler Charlotte.

Hun fyller forsiktig marmeladen på rene glass, skrur lokkene godt til og setter glassene opp ned på kjøkkenbenken til avkjøling.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Med en rød silkesløyfe rundt blir glassene perfekte julegaver til naboer og andre venner som skal få en liten julehilsen.

- Det er fint å gi bort noe som du vet blir godt mottatt. Tenk på hva mottakeren liker. Det er ikke særlig lurt å gi bort et glass med hjemmelaget sild til en som aller helst vil spise en grandiosa, sier Charlotte.

Hun lager alltid store porsjoner når hun lager julegodt. Slik at det er rikelig til både gaver og litt ekstra kos til egen julefeiring.

Lys gløgg På rene glassflasker heller hun lys julegløgg.

Den er basert på eplemost og akevitt, krydder og honning.

Ekte vare, med andre ord. Gløggen smaker nydelig også.

- Hjemmelaget gløgg er litt mer personlig enn ei flaske vin. Dessuten er den rimelig å lage. Du kan droppe akevitten, og gi bort en alkoholfri gløgg. Den smaker også godt, sier Charlotte.

Rett i kakaokoppen Alkoholfri og barnevennlig er så absolutt Charlottes spesialoppfinnelse, «rett i kakaokoppen».

Det er smeltet sjokolade med ekstra kakao, sukker og kanel, som støpes i muffinsformer.

- Hell på varm melk og rør rundt, så har du en nydelig kakao. Et fint julegavetips som ungene kan være med på å lage, og som de også blir glad for å få i julepakka eller julestrømpa, sier Charlotte Mohn.