Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Enkle hjernetester avslører tidlig Alzheimers

Svarene på disse prøvene kan gi en indikasjon på om de utsatte områdene i hjernen har nedsatt funksjon.

KAN AVSLØRE TIDLIG DEMENS: En nevropsykologisk undersøkelse tar omtrent 2 timer, og er en effektiv metode som kan gi verdifull informasjon om det trengs ytterligere utredninger. Foto: NTB/Scanpix/Shutterstock
KAN AVSLØRE TIDLIG DEMENS: En nevropsykologisk undersøkelse tar omtrent 2 timer, og er en effektiv metode som kan gi verdifull informasjon om det trengs ytterligere utredninger. Foto: NTB/Scanpix/Shutterstock Vis mer

Alzheimers utvikler seg i det stille mange år før en demensdiagnose kan settes. De fleste opplever endringer i tenkning med alderen, men det kan være vanskelig å skille hva som er normalt og hva som kan være begynnende sykdom.

Nå har psykolog Carl Fredrik Eliassen, med utgangspunkt i standardiserte nevropsykologiske tester funnet sammenheng mellom testresultater og biologiske endringer i hjernen hos personer med risiko for Alzheimers sykdom.

Vanlig aldringstegn eller demens

- Det testene sier kan gi verdifull informasjon om de klassiske hukommelsesproblemene. De aller fleste merker endringer i hukommelse med alderen. Spør du en hvilken som helst 60-åring, vil de trolig klage på at de husker noe dårligere enn de pleide, sier Eliassen og fortsetter:

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?