Enkle og raske retter som er perfekte for fridagene

Forbered disse påskegodsakene allerede nå.

(Allers.no): De etterlengtede påskefridagene nærmer seg...
Og når det først er fridager er det jo ganske greit ikke å måtte jobbe for mye på kjøkkenet. Noen retter kan du jo forberede allerede nå, fryse ned og så tine når du trenger dem. Andre er enkle å lage. Her er noen forslag til gode og lettlagde retter.

Sitron- og salviefylt ­kylling (4 porsjoner)

Lekker kyllingrett som kan lages helt ferdig og serveres enten varm eller kald.

• 4 kyllingfileter
• salt og pepper
• 125 g kremost med urter og ­hvitløk
• 1 liten bunt salvie eller andre urter
• ½ dl finhakket persille
• 2 ss smør
• 1 sitron

Grønnsaker:
• ca. 1 ½ kg blandede grønnsaker, for eksempel gulrøtter, blomkål, sukkererter, asparges, reddiker og poteter

Sitronsaus:
• 1½—2 ss sitronsaft
• 1 ts revet sitronskall
• 1 ts fransk sennep
• ½ dl olje
• salt og pepper

1. Del kyllingfiletene i to på langs, slik at de henger sammen, og brett ut. Strø på salt og pepper.

2. Fordel kremost over og legg på salvie­blader på hver filet. Rull sammen og fest med en tann­pirker. Rull i hakket persille.

3. Varm opp smør i en stekepanne og stek rullene rundt det hele. Legg over i en ildfast form. Riv over sitronskall og press over saft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Tilbered kyllingen midt i ovnen ved 200° i 20 minutter.

5. Kontroller at kjøttsaften er klar. La kyllingen hvile en stund. Skjær i skiver før servering.

SITRON- OG SALVIEFYLT KYLLING: Denne er like god kald som varm. Foto: SYNØVE DREYER
SITRON- OG SALVIEFYLT KYLLING: Denne er like god kald som varm. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

6. Lag dressingen. Bland sammen sitronsaft, -skall og sennep. Pisk i olje i en tynn stråle. Smak til med salt og pepper.

7. Skyll og rens grønnsakene. Del dem i små biter. Kok grønn­sakene knapt møre i lettsaltet vann. Kok sukkererter og reddiker med til slutt. Hell av vannet og avkjøl grønnsakene fort. La de renne godt av.

8. Legg alt opp på fat og drypp over sitrondressingen.

Ost- og rosmarinboller (28 stk.)

Perfekte boller å servere i påsken enten til en buffé, middagen eller til frokost. Baker du nå, kan du ha dem på lur i fryseren.

• 50 g gjær
• 75 g smør
• 2 ½ dl melk
• 2 ½ dl vann
• 2 ts salt
• 2 ts sukker
• ca. 12 dl hvetemel

Fyll:
• 50 g mykt smør
• 2 ½ dl revet, smaksrik ost
• ca. 1 ss tørket rosmarin
• revet skall av 1 sitron

Garnering:
• egg til pensling
• havsalt
• tørket rosmarin

1. Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smør. Tilsett melk og vann og varm til 37º. Rør ut gjær i litt av deigvæsken sammen med salt, sukker og arbeid inn melet. Elt godt til det slipper bakebollen.

2. Sett deigen til heving på et lunt sted under plast i ca. 30 minutter.

OST- OG ROSMARINBOLLER: Disse er gode både til frokost og som tilbehør til middager. Foto: SYNØVE DREYER
OST- OG ROSMARINBOLLER: Disse er gode både til frokost og som tilbehør til middager. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

3. Ta deigen opp på bakebordet og elt vel. Del den i to deler og kjevle ut til en rektangel på 20 ganger 45 cm.

4. Fordel smør over og strø på ost, revet sitronskall og rosmarin. Rull sammen som til en rullekake. Skjær hver bit i 14 deler og legg på bakepapir. Trykk til med skaftet av en kniv midt på hver bolle, slik at snittflatene på begge sider vendes litt opp.

5. Sett bollene på bakepapir på stekeplate til etterheving i ca. 30 minutter.

6. Pensle bollene med sammenpisket egg og strø på salt.

7. Stek bollene midt i ovnen ved 225º i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Reke- og melonsalat (4 porsjoner)

Reker i salat er enkelt å lage og smaker supergodt sammen med melon.

• 1 kg reker med skall
• 1 liten gul melon
• 2 isbergsalathoder
• 4-5 vårløk
• 1 bunt reddiker
• 1-½ ts finhakket rød chili
• 1 lime, skall og saft
• limebåter

Dressing:
• 2 dl crème fraîche
• 3 ss kaviar
• 2 ss hakket gressløk
• 1-2 ss limesaft + revet skall
• salt og pepper

1. Skrell rekene. Del melon i biter. Rens og skjær grønnsaker i biter. Bland alt i en bolle med chili og limesaft.

2. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

3. Legg salaten i porsjonsskåler.

4. Server dressingen ved siden av sammen med ferskt brød.

Panna cotta (4 porsjoner)

Panna cotta er en fin dessert som blir ekstra «påskete» med appelsingelé på toppen.

• 3 gelatinplater
• 3 dl kremfløte
• 1 dl melis
• finrevet skall av 2 sitroner
• saft av 1 sitron
• 3 dl rømme

Topping:
• 2 gelatinplater
• 1 ½ dl sitronsaft

Pynt:
• 4 skiver limefrukt
• granateple

1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 7 minutter.

2. La kremfløte, melis og sitronskall koke opp i en kjele under omrøring.

REKE- OG MELONSALAT: Gjør seg godt som en av mange småretter, som forrett eller som en av mange småretter. Foto: SYNØVE DREYER
REKE- OG MELONSALAT: Gjør seg godt som en av mange småretter, som forrett eller som en av mange småretter. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

3. Ta opp gelatinplatene, klem ut vannet og rør det i kremen. Rør forsiktig i sitronsaft og rømme.

4. La det avkjøles litt og hell i porsjonsglass. Sett glassene i ­kjøleskapet i minst 2 timer.

5. Varm opp saften til topp­ingen, og rør i resten av gelatinplatene til de smelter i den varme fløten. La det avkjøles til geleen blir tyktflytende. Hell dette forsiktig over glassene og avkjøl.

6. Pynt med limeskiver og frø fra granateplene.

Enkel sitruspai (10 biter)

Denne friske paien passer både som dessert og til kaffe. For å lage paien ekstra lettvint, kan du kjøpe ferdig paideig.

Paideig:
• 3 dl hvetemel
• 1 klype salt
• ½ dl sukker
• 125 g mykt smør
• 1 lite egg

Fyll:
• 3 egg
• 2 dl sukker
• saft og finrevet skall av 1 sitron
• saft og skall av 2 klementiner
• ½ dl hvetemel

Pynt:
• siktet melis

1. Sett ovnen på 225º. Smuldre sammen mel, salt, sukker og smør for hånd eller i en mikser.

PANNA COTTA: En dessert man aldri blir lei! Foto: SYNØVE DREYER
PANNA COTTA: En dessert man aldri blir lei! Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

2. Bland i egget og arbeid sammen til en smidig deig.

3. Trykk deigen ut i en form, ca. 24 cm i diameter. La paiskallet stå ca. 30 minutter i kjøleskapet.

4. Prikk med en gaffel. Stek paiskall­et i ovnen i 10—12 minutter. Senk temperaturen til 200°.

5. Pisk egg og sukker luftig med pisker. Tilsett sitrusskall og saft og sikt i mel. Hell blandingen i skallet og stek ytterligere i 20—25 minutter. Fyllet skal stivne. Begynner overflaten å få mye farge, kan du legge over et ark aluminiumsfolie eller bakepapir.

6. La paien avkjøles og sikt over melis ved servering.

LES OGSÅ: Mmm... Nystekte brød

SITRUSPAI: Deilig både som dessert eller som go'bit til kaffen. Foto: SYNØVE DREYER
SITRUSPAI: Deilig både som dessert eller som go'bit til kaffen. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer