SUPERSKREI: Nå er tida for å nyte denne flotte kvalitetsfisken. Her er nydelig stekt skrei med grillet gresskar a la Arne Brimi. Foto: METTE MØLLER
SUPERSKREI: Nå er tida for å nyte denne flotte kvalitetsfisken. Her er nydelig stekt skrei med grillet gresskar a la Arne Brimi. Foto: METTE MØLLERVis mer

Ennå ikke prøvd årets skrei? Her er tre herlige oppskrifter

Gjør skreimiddagen til vinterens høydepunkt.

• Flere matsaker på db.no/mat

Skrei er en fenomenal råvare som det er en fest å tilberede, mener Dagbladets kokk, Arne Brimi.

Han trives når skreisesongen begynner om vinteren, da går det mot lysere tider.

- Nå kan vi virkelig kjenne på hvor godt det smaker med norsk fisk, sier Brimi.

Vandrende torsk Skrei er kort fortalt en vandrende torsk som vokser opp i Barentshavet, og når den når sin beste alder, kommer den inn til norskekysten for å gyte.

GRESSKAR: Stekt skrei smaler godt med gresskar. Foto.METTE MØLLER.
GRESSKAR: Stekt skrei smaler godt med gresskar. Foto.METTE MØLLER. Vis mer

Skreisesongen varer fra januar til april, og den tradisjonelle måten å servere skrei på kalles mølje.

Men skrei kan serveres på utallige måter, med spennende tilbehør.

- Skrei er festmat uansett om den er tilberedt tradisjonelt eller moderne og kreativt. Prøv marinert skrei med en krem av torskerogn. Det er fenomenalt, sier Arne Brimi.

SKREIFEST:  Posjert skrei med grønnkål vil garantert slå an hos gjestene. Foto.METTE MØLLER.
SKREIFEST: Posjert skrei med grønnkål vil garantert slå an hos gjestene. Foto.METTE MØLLER. Vis mer

POSJERT SKREI MED GRØNNKÅL, KALVETUNGE OG BULJONG
Skrei kan serveres på utallige måter, og smaker veldig godt sammen med både kalv og okse. Denne varianten med deilig buljong av oksehale kan absolutt anbefales.

Du trenger:
800 g loin av skrei, uten skinn
1 pk grønnkål/ rød grønnkål
Smør til steking
1 stk kalvetunge
1 neve kraft
grønnsaker (f.eks sellerirot, gulrot og løk)
3 dl buljong av oksehale
Salt

Slik gjør du:

1. Kok kalvetunge i vann med grønnsaker i 4 timer til den er helt mør. Skrell av ytterste hinnen og kutt i terninger. Er kalvetunga usaltet bør du også ha litt salt i kokevannet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Stek oksehaler i ovnen i 1 time på 200 grader. Ha så på vann til det dekker og småkok i 5 timer. Sil av krafta. Plukk av kjøttet og spar til en annen gang. Kok inn buljongen til den smaker godt, og smak til med salt.

3. Trekk skreien i lettsaltet vann rett under kokepunktet til den flaker seg, men er rå i midten. Del i fine biter.

4. Stek grønnkålen lett i ei panne med smør. Legg skrei, biter av kalvetunge og grønnkål i en suppebolle, og hell over rykende varm buljong til slutt. Litt stekt sopp er også godt til!

RØKT KREM: En spennende variant, marinert skrei med røkt rognkrem. Foto.METTE MØLLER.
RØKT KREM: En spennende variant, marinert skrei med røkt rognkrem. Foto.METTE MØLLER. Vis mer