Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Enorm interesse for Luther-jubileet

I år er det 500 år siden reformasjonen. Det går ikke upåaktet hen i Tyskland.

UTFORDRET PAVEMAKTA: I år er det 500 år siden Martin Luther spikret opp sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg. Det regnes som starten på reformasjonen, som i år markeres med en rekke arrangementer over hele Tyskland. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRET PAVEMAKTA: I år er det 500 år siden Martin Luther spikret opp sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg. Det regnes som starten på reformasjonen, som i år markeres med en rekke arrangementer over hele Tyskland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LEIPZIG (Dagbladet): Flere tyske byer er i full gang med å markere Martin Luthers opprør mot den katolske kirken og følgene det fikk både for kristendommen og ikke minst den rådende kulturen i Europa.

31. oktober i 1517 spikret munken Luther opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg og fødte den evangelisk-lutherske kristendommen. Noe som sprengte den rådende katolske religiøse enheten i sentral- og Nord-Europa og selv førte til at han ble lyst i bann i 1521.

Jubileet preger store deler av Tyskland i 2017, men langt fra bare religiøst.

Kulturell høytid

En rekke kirker, museer, slott og klostre er rustet opp. Det blir pilegrimsferder i Luthers fotspor og ikke minst blir det en rekke konserter. Spesielt i Johannes Sebastian Bachs hjemby Leipzig er det planlagt en rekke kulturelle innslag.

Det samme skjer i Wittenberg, hvor Luther både ble født i 1483 og døde i 1546, og ikke minst der han spikret opp sine 95 teser på kirkedøra for 500 år siden.

En rekke byer og småsteder over hele Sachsen arrangerer sine Luther-begivenheter i hele sommer.

Også i Berlin blir det store markeringer av 500 års-jubileet for reformasjonen.

Stor interesse

TRAVLE DAGER: Anna-Sylvia Goldammer og de andre guidene i byene hvor Martin Luther virket, har travle dager denne sommeren. Interessen for reformasjons-jubileet er stor. Foto: Tormod Brenna
TRAVLE DAGER: Anna-Sylvia Goldammer og de andre guidene i byene hvor Martin Luther virket, har travle dager denne sommeren. Interessen for reformasjons-jubileet er stor. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Jeg har arbeidet som turistguide i 20 år, men aldri opplevd maken til interesse for et jubileum, sier Anna-Sylvia Goldammer til Dagbladet.

Hun har sitt virke i Leipzig, og vandrer daglig rundt i byen for å vise og fortelle turistene om alle de store komponistene som har hatt tilhold her, som Bach, Mendehlson, Schumann, Wagner og ikke minst vår egen Edvard Grieg.

- Det er alltid interesse når det er et jubileum for en av disse, men reformasjons-jubileet slår alle rekorder. Interessen er enorm, og det kommer mennesker fra hele verden for å oppleve og lære, sier Goldammer.

- De vil se stedene Luther virket, som St. Thomas-kirken og St. Nicholas-kirken, sier guiden.

Det var i Leipzig Martin Luther gjennomførte disputasen som medførte det endelige bruddet med den katolske kirken. I et av byens mange museer er det utstilt flere samtidsmalerier av Martin Luther, festet til lerretet av Lucas Cranach.

- Spesielt er det mange amerikanere her nå, som vil sette seg inn i Luthers liv og virke, men også fra Skandinavia er interessen stor, sier Goldammer.