Du leser nå Dagbladet Pluss

Ensom? Slik bryter du mønsteret

Hjernen går inn i overlevelsesmodus når du føler deg ensom. Du kan bruke følelsen til noe positivt, ifølge fagmiljøet. Slik lærer du hvordan.

MANGE: Tolv prosent av oss er ganske ensomme, viser en Ipsos-undersøkelse utført for Dagbladet. Foto: Scanpix/Shutterstock
MANGE: Tolv prosent av oss er ganske ensomme, viser en Ipsos-undersøkelse utført for Dagbladet. Foto: Scanpix/ShutterstockVis mer

På lukkede Facebook-grupper tikker det inn et titalls nye meldinger hver eneste dag: «Noen som vil bli med på vorspiel?» «Noen som har lyst til å reise til Danmark med meg?» «Er det noen som kunne tenke seg å ta en kaffe?»

Tusenvis kan se meldingene. Det går kort tid. «Ja», svarer én. Et mulig nytt vennskap dannes, på grupper for folk som ønsker å utvide nettverket sitt. Som et Tinder for vennskap.

Tolv prosent av oss er ganske ensomme, viser en Ipsos-undersøkelse utført for Dagbladet. Over halvparten av oss, 51 prosent, oppgir at de ikke er ensomme i det hele tatt, og 32 prosent er lite ensomme.

Kan være bra

1000 personer ble spurt i undersøkelsen. Blant 5,3 millioner nordmenn, vil det si at om lag 640 000 av oss føler seg ganske ensomme.