VÅRFRISK: Sesongen vi nå går inn - med varmere vær og lysere dager - lokker fram lysten på noe lyst i glasset. Vinmonopolets siste nyslipp har mange herligheter, med og uten bobler. Foto: AGNETE BRUN
VÅRFRISK: Sesongen vi nå går inn - med varmere vær og lysere dager - lokker fram lysten på noe lyst i glasset. Vinmonopolets siste nyslipp har mange herligheter, med og uten bobler. Foto: AGNETE BRUNVis mer

Enten du planlegger bryllup eller grillkveld på terrassen

Her er 18 herlige vårviner. Stor test.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

FRANSK ROSÉ:  Crouseilles Le Petit Cayolar er lekker til alt av fisk, fjærfe og svin.
FRANSK ROSÉ: Crouseilles Le Petit Cayolar er lekker til alt av fisk, fjærfe og svin. Vis mer

(Dagbladet): En vinsmaking kan være så mangt. Fra enorme messer hvor du går rundt og smaker viner fra ulike importører, til fredelige søndager hvor du sitter alene og skal finne en vin som passer til grillmat.

VINSPALTENS FAVORITT: Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2011.
VINSPALTENS FAVORITT: Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2011. Vis mer

Polets smakinger er annerledes. Annenhver måned møtes vi, de samme vinsmakerne som skal bedømme Polets utvalgte viner for den neste perioden.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Denne gangen var det hele 88 viner.

Drikker ikke på jobb Det er sikkert mange som synes det høres ut som en all right jobb.

Det er en jobb - tro meg.

GODT EGNET TIL FEST:  Bois Mozé Crémant de Loire Brut Rosé 2008 får terningkast seks.
GODT EGNET TIL FEST: Bois Mozé Crémant de Loire Brut Rosé 2008 får terningkast seks. Vis mer

I motsetning til for bare noen få år siden, har det skjedd store forandringer på smakingene: De aller fleste er utdannet innen vin, og har jobbet som vinkelner eller i avis/ukeblad.

JORDBÆR OG HYLLEBLOMST: Blanc Foussy Crémant de Loire Brut Rosé.
JORDBÆR OG HYLLEBLOMST: Blanc Foussy Crémant de Loire Brut Rosé. Vis mer

Det er flere og flere kvinner som er vinsmakere, og hvis du lurer: Alle spytter ut vinen. Drikking hører aldri hjemme på jobb hos oss heller.

FIN TERRASSEVIN: Verrocchio Prosecco Brut fra Italia.
FIN TERRASSEVIN: Verrocchio Prosecco Brut fra Italia. Vis mer

Andelen god vin har også økt betydelig de siste åra. Og det er jaggu ikke lett å plukke ut de beste når noen som er meget kompetente egentlig har plukket ut det beste av de beste allerede. Det er faktisk mulig å bli lei god vin når den ene etter den andre bare er «jøss, dette var godt».

Rosévin øker Polet hadde denne gangen hovedfokus på rosévin, og det er bare å boltre seg i herlighetene jeg har plukket ut. Ioppa er favoritten med Provence-vinen tett etter.

BEST SOM APERITIF: Santa Ana Malbec Rosé fra Argentina.
BEST SOM APERITIF: Santa Ana Malbec Rosé fra Argentina. Vis mer

På ti år har salget av rosévin i Norge økt fra skarve 200000 liter til over millionen. Kvaliteten har også økt betraktelig.

ELEGANT: Marc Hebrart Premier Cru Rosé Brut fra Champagne får hele 89 poeng.
ELEGANT: Marc Hebrart Premier Cru Rosé Brut fra Champagne får hele 89 poeng. Vis mer

Som alltid kan importørene lansere viner i test og partiutvalg. Her finner du mye rart. Vin fra importøren som har feriehus i Provence eller har reist på tur til Piemonte, eller en importør som er i ei vennegruppe hvor det å importere vin gir status.

Dessverre har mange av disse ikke anelse om hva kvalitet er, eller hvordan for eksempel en rosévin fra Provence laget på granache- og cinsaultdruene bør smake. Men det er alltid unntak.

TOPP ROSEVIN FRA PROVENCE: Château de l'Aumérade Cuvée Élegance Rosé 2011.
TOPP ROSEVIN FRA PROVENCE: Château de l'Aumérade Cuvée Élegance Rosé 2011. Vis mer

Så får vi se om du er fornøyd med oss vinskribentene. Vi tar i alle fall jobben vår seriøst, selv om vi faktisk går lei av vin - til og med god vin.

Her er testen • MUSSERENDE VINER
Bois Mozé Crémant de Loire Brut Rosé 2008, Loire, Frankrike
Varenr: 9719001 (B) Poeng: 85 Pris: 119,90
Noe røde bær, med aroma av grønn paprika og en litt spicy touch. Et lite hint av sukkertøy, lang ettersmak.
Konklusjon: Morsom vin til lett lys grillmat. Godt egnet til fest.

GOD TIL GRILLMAT: Allram Blauer Zweigelt Rosé 2011 fra Østerrike.
GOD TIL GRILLMAT: Allram Blauer Zweigelt Rosé 2011 fra Østerrike. Vis mer

Blanc Foussy Crémant de Loire Brut Rosé, Loire, Frankrike
Varenr: 9688201 (B) Poeng: 85 Pris: 119
Jordbær og hylleblomst samt sitrus. Frisk syre og god mousse, litt urter i ettersmak.
Konklusjon: Vin til hvitt kokt kjøtt med sitrusbaserte sauser. Bryllup eller begravelse.

TIL TERRASSEN: Quinta da Giesta Touriga Nacional Rosé 2011 fra Portugal.
TIL TERRASSEN: Quinta da Giesta Touriga Nacional Rosé 2011 fra Portugal. Vis mer

Verrocchio Prosecco Brut, Veneto, Italia
Varenr: 9725301 (test) Poeng: 81 Pris: 105
Hylleblomster, rognebær og lime på nesen. Smaksbombe med masse frukt som gule epler, pærer, sitrus og stjernefrukt.
Konklusjon: Enkel, men fin terrassevin.

ITALIENSK DUFTBOMBE: Radikon Pinot Grigio 2009.
ITALIENSK DUFTBOMBE: Radikon Pinot Grigio 2009. Vis mer

Santa Ana Malbec Rosé, Mendoza, Argentina
Varenr: 9637601 (B) Poeng: 83 Pris: 126,90
En duft av rips og syrlige bringebær. Flott friskhet og syre, med rene bæraromaer og et touch av grønne toner.
Konklusjon: Nytes best avkjølt til aperitif, gjerne med kanapéer.

Marc Hebrart Premier Cru Rosé Brut, Champagne, Frankrike
Varenr: 9719101 (T) Poeng: 89 Pris: 279,90
Strøm av jordbær, kjeks, og lette sopparomaer. Godt integrerte bobler og fin syrestruktur. Elegant og med en kompleksitet.
Konklusjon: Flott småprodusent-champagne!

TOPP HVITVIN:  BattenfeldSpanier Hohen-Sülzen Riesling 2010 får 88 poeng og sekser i test.
TOPP HVITVIN: BattenfeldSpanier Hohen-Sülzen Riesling 2010 får 88 poeng og sekser i test. Vis mer

Martinolles Crémant de Limoux Brut Rosé, Vignobles Vergnes, Limoux, Frankrike
Varenr: 9775601 (P) Poeng: 82 Pris: 160,90
Mye jordbær, men med frisk undertone som lover noe mer enn syltede bær. Medium syre, men fint integrerte bobler. Noe overmoden frukt.
Konklusjon: Bra til hvit fisk og kylling.

HVITVEIS OG LILJEKONVALL: Estreia Loureiro Vinho Verde 2011 fra Portugal - god til sjømat.
HVITVEIS OG LILJEKONVALL: Estreia Loureiro Vinho Verde 2011 fra Portugal - god til sjømat. Vis mer

• ROSÉVINER
Ch. de l'Aumérade Cuvée Élegance Rosé 2011, Côtes de Provence, Frankrike
Varenr: 9719901 (BU) Poeng: 88 Pris: 150,90
Syrlige bær, som rognebær og tranebær og urter. Her kommer både jordbær og bringebær også inn.
Konklusjon: Vin til retter av kylling, hvit fisk eller kremede pastaer. Toppen!

TYSK KJEMPEVIN: St. Antony Nierstein Rotschiefer Riesling 2010.
TYSK KJEMPEVIN: St. Antony Nierstein Rotschiefer Riesling 2010. Vis mer

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2011, Italia
Varenr: 9747601 (B) Poeng: 85 Pris: 119,90
Lite duft, men røde bær og et hint av pepper. Veldig høy syre som overdøver noe av frukten.
Konklusjon: Passer til grillmat av alle sorter og salater.

ITALIENSK TIL GRILLMAT: Montecrocetta Gambarella Classico Gold 2010
ITALIENSK TIL GRILLMAT: Montecrocetta Gambarella Classico Gold 2010 Vis mer

Allram Blauer Zweigelt Rosé 2011, Niederösterreich, Østerrike
Varenr: 9724901 (P) Poeng: 84 Pris: 129,90
Duft av fioler og røde bær. Lett perlende med bringebær, urter og et streif av pepper. Medium syre.
Konklusjon: God til grillmat med litt trøkk. Kjør på med spicy marinade.

TIL KALV OG AND: Mud House Central Otago Pinot Noir 2010 fra New Zealand.
TIL KALV OG AND: Mud House Central Otago Pinot Noir 2010 fra New Zealand. Vis mer

Quinta da Giesta Touriga Nacional Rosé 2011, Beiras, Portugal
Varenr: 9733201 (B) Poeng: 84 Pris: 126
Friske bringebær og solmodne jordbær. Røde bær og friske grønne urter med et snev av vanilje og lakris.
Konklusjon: Fin vin på terrassen, eller til grillmat og salat.

TIL GRILLET KJØTT: Domani Uva di Troia 2011 fra Italia.
TIL GRILLET KJØTT: Domani Uva di Troia 2011 fra Italia. Vis mer

Crouseilles Le Petit Cayolar 2011, Béarn, Frankrike
Varenr: 9734001 (B) Poeng: 82 Pris: 119
Syrlige bringebær, rabarbra og rognebær. Fin syrestruktur. Den røde frukten er til stede, men veldig subtil.
Konklusjon: Lekker til alt av fisk, fjærkre og svin.

Radikon Pinot Grigio 2009. Friuli-Venezia Giuli, Italia
Varenr: 9748401 (BU) Poeng: 87 Pris: 290
Duftbombe av jordbær, bringebær, honning og litt sitrus. Godt integrert frukt, snev av tanniner.
Konklusjon: For de med stor vininteresse. Til svinekjake eller lammeskank.

• HVITVINER
BattenfeldSpanier Hohen-Sülzen Riesling 2010, Weingut Carolin Spanier-Gillot, Rheinhessen, Tyskland
Varenr: 6211701 (P) Poeng: 88 Pris: 157,90
Honning, gul frukt, hvite blomster og et framtidig streif av petroleum. God balanse mellom syre og frukt.
Konklusjon: Nytes til sommerlig sjømat, eller ribbe og pinnekjøtt.

Estreia Loureiro Vinho Verde 2011, Vinho Verde, Portugal
Varenr: 9779901 (T) Poeng: 78 Pris: 99,90
Hvitveis og liljekonvall, pærer, hvit rips og stikkelsbær. Godt balansert sitrus og mineralske toner. Ingen eik, veldig rent.
Konklusjon: Til sjømat, salat og aperitif.

St. Antony Nierstein Rotschiefer Riesling 2010, Rheinhessen, Tyskland
Varenr: 9723901 (P) Poeng: 86 Pris: 151
Hvite blomster, honning, nøtter og gul frukt. Godt balansert vin med fin mineralitet. Syren får tennene til å løpe i vann.
Konklusjon: Kjempevin til alt - eller til ingenting.

Montecrocetta Gambellara Classico Gold 2010, Azienda Agricola Montecrocetta, Veneto, Italia
Varenr: 9703301 (P) Poeng: 82 Pris: 140
Hvite blomster, tropiske frukter og hint av hvitpepper. Spicy, følges opp av lett tropisk frukt, god syre.
Konklusjon: Til grillmat for dem som ikke drikker rødt. Tommel opp!

• RØDVINER
Mud House Central Otago Pinot Noir 2010, Central Otago, New Zealand
Varenr: 9699001 (BU) Poeng: 87 Pris: 176
Saftig smak av jordbær, bringebær, blåbær og krekling, med en fin spicy peppertone på toppen.
Konklusjon: Vin til retter av kalv og and, eller lettere grillmat.

Domani Uva di Troia 2011, Puglia, Italia
Varenr: 9725201 (T) Poeng: 80 Pris: 105
Røde og svarte bær om hverandre og svarte teblader. Saftig med bløte tanniner, god touch av svart pepper som gir vinen et lite løft.
Konklusjon: Til grillet, rødt storfekjøtt.