Enten hater du stedet, eller så vil du alltid tilbake

Ble bygd som en miniversjon av Venezia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

VENICE BEACH (Dagbladet Inne og ute): På bortebane.

Såpestjernen Louisa Rubino (14) kaster på det flommende håret. Hjemme i Mexico City venter tv-innspillinger, teateroppsetninger, modelloppdrag.

Men denne sommerdagen i en bakgate på Venice Beach veksler Louisa mellom dreven posering og henrykt tenåringsentusiasme over den avdøde rockehelten Jim Morrison, som troner på husveggen bak henne.

«Expose yourself to your deepest fear; after that fear has no power. Jim Morrison», står det på en sidevegg, og Louisa er klar denne seinsommerdagen i brennende sol.

Drømmer om Hollywood Klar for å la fotograftanten Paola Rubino (38) skyte løs med mamma Lourdes Rubino (33) som assistent, så Louisa kan forbedre bildemappen sin, glitre litt til i hjemlandet, og sette kursen tilbake til Amerika.

- Jeg ønsker å jobbe i Hollywood i framtida. Jeg studerer engelsk for å forbedre uttalen. Men det beste stedet i L.A. er Venice. Jeg liker husene her, lyset. Livet. Historien, sier Louisa.

Ennå gløder hun i sola. Men de sterkeste fortellingene i strandbyen Venice starter i skygge.

Ble enkemann Da hammeren ikke lenger maltrakterte kroppen hennes med slag etter slag etter slag, var kona til Kevin Bottom (49) livløs. Stedatteren hans og kjæresten trengte penger og stoff. Kevins kone måtte betale.

Det er fire år siden drapet, fire år siden morderne endte i fengsel og Kevin dro fra Texas til hjemstaten California som enkemann.

Han har seks barn i alderen 29 til 13 år, 14 barnebarn. Han har overkroppen dekket av tatoveringer, pitbullvalpen hans stirrer fra mageregionen, og han knekker i knærne nå, slipper seg og brettet utfor skaterampen.

Venice er frihet - Hva representerer Venice for deg?

- Frihet. På alle måter. Spirituell, finansiell. Hvor ellers i verden kan du vel dra og finne en skatepark og se havet? Du kan kommunisere med folk her og se sjelen deres, sier Kevin.

Familien hans drev en tatoveringsbutikk i San Fernando Valley. Kevin øvde på sin egen kropp. Nå jobber han frilans for å ha tid til å skate så mye han ønsker.

Skateparken I skateparken på Venice Beach oppmuntrer han ungguttene som ramler av brettet, peker og dirigerer, prater, hilser, ler og deler ut anerkjennende skulderklapp.

- Når du ser deg rundt og ser sorgen i folks liv ... Jeg har vært gjennom mye i livet. Vær til stede i øyeblikket, lær og gjør ditt beste. Om vi alle kan finne tilbake til et barns uskyldighet som jeg forsatt leter etter som 49-åring.

<strong>VENICE FISHING PIER:</strong> Ikke like spektakulær som tivolipiren i nabobyen Santa Monica, men dobbelt så idyllisk. Foto: KNUT EGIL WANG
VENICE FISHING PIER: Ikke like spektakulær som tivolipiren i nabobyen Santa Monica, men dobbelt så idyllisk. Foto: KNUT EGIL WANG Vis mer

- Hvordan klarte du å tilgi din kones drapsmenn?

- Jeg kan ikke gjøre noe annet. Rettssaken skal opp. Gud skal tilgi dem.

- Elsk og tilgi Så ofte han kan, kommer han hit. Han bor ti minutter unna. Kan skate gjennom gatene, slå seg sammen med surferne, turistene, tenåringsgjengene.

Og når han er framme ved havet, ved skateparken, se folk i øynene. Han egne er ravfargete og smale av å myse mot sol.

Det viktigste?

- Elsk og tilgi uansett hva. For livet kan være over på et øyeblikk.

Badeby Intensiteten. Folkemassene. Fargespennet.

Siden tobakksmillionæren og utbyggeren Abbot Kinney (1850-1920) etablerte badebyen Venice som en fornøyelsespark og miniversjon av sin italienske navneby, fikk Los Angeles sin versjon av Coney Island - et kunstnerisk, spektakulært sted der kreativitet både ble anerkjent og satt i utløp.

FEM FAVORITTER

• Venice Beach: Lev strandlivet. Vær forsiktig med bading, strømmen er sterk.

• Muscle Beach: Se treningsfantomene flekse muskler. Dagpass kan kjøpes om du ønsker å pumpe jern selv.

• Venice Fishing Pier: Nyt utsikten, se surfere og lokale fiskere.

• Venice Canals: Spasere langs de idylliske kanalene, titte på de fine husene, kysse på broene. Spesielt vakkert i adventstida da julepyntingen gjør området magisk på kveldstid.

• Abbot Kinney Blvd.: Shopping og spising.

På 1950- og 60-tallet ble Venice sentrum for beatgenerasjonen. I dag er stedet preget av graffiti, veggmalerier, kunstnere og outsidere som lever side om side med gjengmedlemmer, studenter, småbarnsfamilier og forretningsfolk.

- Venice føles som en hjemby. Folk er veldig sprø her også, og man bør ikke blande seg i hva andre driver med. Men dette er det eneste stedet jeg vet om der en skaterampe står i sentrum av samfunnet, sier den thailandske fotografen Mighty Chuchaisri (27).

Tidlig oppe Han står grytidlig opp for å tøye kroppen før turen til Venice Beach, plasserer eiendelene sine i midten av skateparken for å kunne holde øye med dem, og øver på triks det har tatt ham tiår å lære.

- Som skater kjemper du mot frykten så du kan mestre mer og mer. Jeg har bodd i Venice i fire-fem år. Dette er et sted du kan være fri.

Mighty pleide å lage reklamefilmer for Mac Cosmetics, men sluttet i selskapet for å satse på ting han virkelig liker. Viljen til å ofre sikkerhetsnett for kreativ frihet er generelt stor i L.A. I Venice virker den enda større.

Strandpromenaden Vi vinker farvel til skateguttene og tar fatt på strandpromenaden. Nordover lyser pariserhjulet fra Santa Monica Pier. På klare dager kan en se helt til stjernefavoritten Malibu.

I sør venter fiskerne på Venice Fishing Pier, surferne i Stillehavet, og lenger sørover - båthavna i mer stillfarne Marina del Rey.

For hver sidegate vi passerer langs Venice Boardwalk, for hver nye bod, flommer det ut musikk.

<strong>BØNN:</strong> Surfing er populært på Californiakysten, som skiltet viser. Foto: KNUT EGIL WANG
BØNN: Surfing er populært på Californiakysten, som skiltet viser. Foto: KNUT EGIL WANG Vis mer

Grønnkledde skikkelser med hasjblad på ryggen deler ut løpesedler med informasjon om nærmeste lovlige marihuanasjappe. Turister sperrer opp øynene, lokalbefolkningen glir upåvirket videre.

- Du kan se alt - Du kan se alt i Venice. Absolutt alt, mener Sineá Schieber (22). Nannyen nyter en fridag i Venice sammen med psykologistudentkjæresten Soheil Abedi (27).

- Det er ingenting som kan overraske deg her. Vi kommer fra Santa Monica begge to, men tar turen hit hver uke, forteller Soheil.

- Men han oppfører seg som om han er fra Venice, erter Sineá.

- Hvordan er folk fra Venice, da?

- Rebelske. Outsidere og utskudd, men fornøyde med det, svarer Soheil.

Hipsterhovedstad Paret beskriver bydelen som en hipsterhovedstad preget av surfing, skating, musikk. Og hunder. Det er hunder overalt, og i motsetning til strøkne Santa Monica, er eierne atskillig mer slepphendte med å plukke opp dritten.

Hundeoverskudd får Lane White (17) til å ta turen hit samme kveld.

SHOPPING

• Farmer's Market: Ukentlig fredagsmarked fra klokka sju til elleve i krysset Venice Blvd./Venice Way, fem minutter fra stranda. Lite og trivelig, og varer med god kvalitet. Hovedsakelig matvarer, grønnsaker og blomster. Kundene er nesten utelukkende lokalbefolkning. Fint sted å gå om man vil oppleve noe lokalt.

• Abbot Kinney: Hovedshoppinggata i Venice. Tett i tett med klesbutikker, gode kaffebarer, kafeer, restauranter, vintagebutikker, antikvitets- og møbelbutikker. Venice sitt svar på hipsterbydelen Williamsburg i Brooklyn, New York.

• Gotta Have It: Liten, men velfylt vintagebutikk på nordsiden av krysset Winward Ave./Pacific Ave.

Med beagle-chihuahua-blandingsvalpen Chastity (3 md.) på armen, prøver hun å finne kjøpere i hovedkrysset der landemerket Venice-skiltet lyser i neon.

- Jeg har solgt en husky her før, forteller Lane.

Iskremsuksess Salgssuksessen er høyere noen kvartaler lenger inne i Venice, på dagtid.

I shoppinggata Abbot Kinney Blvd. (på folkemunne «Abbot Kinney») ruller iskrembilen S'Cream Truck inn ved fortauskanten. Inni sitter mødrene Sarah Reinhardt og Louise Gonzales og selger hjemmelagde iskuler på størrelse med en tennisball trædd på en trepinne.

- Vi pleide å gå til iskrembilen med barna våre, og de lager virkelig dårlig is. Så vi startet opp for seks måneder siden, forteller gründerduoen, som allerede driver catering for filmstudioene Fox og HBO.

Hele Abbot Kinney er full av liknende historier.

Her finner du flaggskipbutikken til californiamerket Aviator Nation, dominert av hettegensere, singleter og t-skjorter med surfekulturdesign. Eieren Paige Mycoskie er søsteren til Blake Mycoskie, karen bak fashionfenomenet Toms Shoes.

LAs første jeansbutikk Lenger oppe i gata ligger Stronghold, Los Angeles første jeansbutikk med røtter helt tilbake til 1895.

Etter å ha ligget brakk i 50 år, startet Stronghold opp igjen i 2004 og selger nå spesialtilpassete dongeribukser til kunder over hele verden. Butikkmanager Ryan Gray (34) kan fortelle at bagene fra merket Filson er særlig populære i nordiske land.

- Det er et klassisk jaktmerke fra Seattle som startet i 1897. Det passer nok den skandinaviske livsstilen, tipper Gray.

Selv bor han et kort steinkast fra jobb.

- Los Angeles er så stor at alle bor der de vil og arbeider der de må. Men i Venice vil alle både bo og jobbe. En kommer tett på andre her, forteller han.

Savner New York Men ikke så tett som i New York.

Søstrene Lina (22) og Amy Takase (19) fra N.Y. elsker romsligheten og de gode lørdagslunsjene på kafé GTA i Venice, men savner likevel hjembyen sin.

- Energien er annerledes. Her er det laidback, mens i New York er folk direkte og sier ting som de er til deg. I L.A. er folk mer passiv-aggressive, mener Lina, som kommer til å flytte tilbake etter studiene.

Muscle Beach Muskelmannen O. Turner (64), derimot, er helfrelst. Tilbake i strandsonen treffer vi ham på Muscle Beach, strekningen som domineres av mennesker så spreke at en kan spørre om de bruker hele døgnet i treningsstudio.

<strong>PUPPY LOVE:</strong> Lane White (17) prøver å selge valpen Chastity (3 md.) til forbipasserende i hunderike Venice. Foto: KNUT EGIL WANG
PUPPY LOVE: Lane White (17) prøver å selge valpen Chastity (3 md.) til forbipasserende i hunderike Venice. Foto: KNUT EGIL WANG Vis mer

Det er ikke langt unna sannheten for O. Hver morgen tar han tre busser for å komme seg til Muscle Beach, mellom tre og fire timer i rushtrafikken - en vei.

- Så trener jeg i seks, sju, åtte timer før jeg tar tre busser tilbake. Jeg er ungkar, så jeg har ikke noen å ta hensyn til. Jeg hadde en kone for lenge, lenge siden, men det tok fort slutt.

For fire og et halvt år siden ble han rammet av slag. Han kunne ikke se, ikke gå. Men så snart han klarte å kare seg på bussen, dro han til Venice.

Lå på sementtrappene på sidelinja og tittet på kompisene. Fortennene røyk i en fritert kylling. Han har ikke råd til å fikse dem. Men stilen er fin. Hvit speedo, hvite hansker, hvite solbriller.

Opptatt av design - De kaller meg O'Country Boy, men jeg er svært opptatt av design, smiler O.

Som barn i Mississippi begynte han å trene fordi han hadde hull i hjertet. Seinere trente han seg gjennom oppveksten i Midtvesten og like til California.

Han konkurrerte i vektløfting, drev med kroppsbygging. Ga kokketimer, jobbet i sikkerhetsbransjen og som fitnesstrener.

«The Venice Love» - Hjertet ble ikke et problem før jeg ble senior. Og så kom slaget. Jeg var stuck på sementen i ni måneder. Men jeg kommer endelig tilbake nå. Jeg vet hva som reddet meg. «The Venice Love».

SPISESTEDER

• Winward Farms: Lokal matbutikk med ok salat- og juicebar. Fint sted å handle sunn niste til å ta med på stranda.

• Seed: 1604 Pacific Ave. Rett overfor Hotel Erwin. Veganerrestaurant med sunne, smakfulle småretter.

• Intelligentsia Coffee & Tea: 1331 Abbot Kinney Bldv. Beste kaffebaren i Venice og et av toppstedene i hele L.A.

• GTA (Gjelina Take Away): 1427 Abbot Kinney. Vår favorittspiseplass. En større restaurant der du kan sitte ned, og take away-kafeen der du enten kan ta med maten eller sitte på provisoriske kasser i et portrom. Knallgod, sunn kvalitetsmat.

• Venice Cuicina: Italiensk restaurant på nordsiden av rundkjøringen i Winward Circle. Ikke fancy, men gode pizzaer.

• Mao's Kitchen: 1512 Pacific Ave. Kinarestaurant. God sursøt saus med fisk.

- Hva er det?

- Venice-kjærligheten får meg til å komme hit. Du møter folk fra hele verden. Ikke at jeg forstår hva folk sier, men alle kan forstå et smil. Du kan komme hit og bli lykkelig, sier O.

- Men du kan også komme i stygt trøbbel her. Gjør du gale ting, kommer det gale til deg. Det er opp til deg selv.

• Her finner du flere saker fra Dagbladet Inne og ute.

OVERNATTING

• Privat: Unngå generelt Oakwood av sikkerhetsmessige grunner. Bo helst sør for Lincoln Avenue. Market Str. og Abbot Kinney er også bra.

vrbo.com: Fint sted å søke etter trivelige gjestehus hos private eiere.

Hotel Erwin: Hipt og serviceinnstilt hotell på Venice Beach. Har egen bar på takterrassen som er åpen for alle. Be om havutsikt.
Adresse: 1697 Pacific Avenue, Venice.

Venice on the Beach Hotel: Tidligere crackbule, midt på promenaden, som er totalrenovert til et trivelig hotell med rimelige priser. Fin terrasse.
Adresse: 2819 Ocean Front Walk.

Airbnb.com: God, seriøs nettside for å søke etter private overnattingsmuligheter i alle prisklasser og tidsrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer