SOM EPLER PÅ EN SNOR: Denne sunne snacksen kan også fungere som høstpynt. FOTO: Morten Bendiksen
SOM EPLER PÅ EN SNOR: Denne sunne snacksen kan også fungere som høstpynt. FOTO: Morten BendiksenVis mer

Epler - slik barna vil ha dem

Høsten er ikke så ille når man kan plukke eplene selv. Her får du fem barnevennlige oppskrifter.

Sommeren er fin, men høsten er jammen ikke verst, den heller! Spesielt bra blir den hvis du har et lite epletre i hagen og kan lage morsomme og barnevennlige epleretter.

For det er ikke bare ulike deilige eplekaker man kan lage av høstens friske epler. Lilou (3) og nabo Marcus (3) i Lille Tøyen hageby i Oslo har klatret om kapp og plukket epler. Små barn elsker å føle at de bidrar til matlaging.

MØRK OG KALDT: Visste du at epler holder seg bedre når de oppbevares mørkt og kaldt? Smaken blir mer konsentrert. FOTO: Morten Bendiksen
MØRK OG KALDT: Visste du at epler holder seg bedre når de oppbevares mørkt og kaldt? Smaken blir mer konsentrert. FOTO: Morten Bendiksen Vis mer

La deg inspirere av de raske og lettvinte oppskriftene de laget etter at kurven var full av duggfriske røde høstepler. Og epler kan også brukes til middag.

Karamelliserte epler
4 små epler
2 dl sukker
2 ss smør
½ dl vann
1 1/2 ss lys sirup
1 ss eplesidereddik
Litt olje

Vask og tørk eplene godt. Fjern stilken, og erstatt den med et trespyd. Pass på at spydet sitter godt fast. Ha sukker, smør, sirup, eddik og vann i en tykkbunnet kjele.Kok opp, og rør til sukkeret har løst seg opp. La karamellblandingen småkoke uten omrøring til den er ca 140 grader (bruk termometer). Hvis det former seg sukkerkrystaller langs kanten av kjelen underveis, fjerner du dem forsiktig. Legg voks- eller bakepapir på et stekebrett, og smør papiret med litt olje. Ta kjelen av varmen, og dypp ett eple om gangen i karamellmassen. Sett dem på papiret til tørking. La karamellen bli HELT KALD før du serverer eplene! Karamellblandingen er farlig varm. Dette er en jobb for voksne!
Tørkede epleringer

Bruk epler uten støtskade. Fjern kjernehusene og skjær eplene i tynne skiver Legg dem i vann tilsatt litt sitronsaft mens du holder på, for å unngå at de blir brune. Ta epleringene ut av vannet, legg dem på et stekebrett med bakepapir, og tørk i oven i ca. fem timer med ovnsdøra på gløtt. Epleskivene er ferdige når de er myke, litt læraktige og seige.

EPEKAKE: Hvorfor ikke ha marnegs på toppen av eplekaka?  FOTO: Morten Bendiksen
EPEKAKE: Hvorfor ikke ha marnegs på toppen av eplekaka? FOTO: Morten Bendiksen Vis mer

Eplepai med marengs
Bunn:
225 g Digestivekjeks
110 g usaltet smør

Knus kjeks, smelt smør og bland godt sammen. Press kjeksblandingen til bunn i en springform. Start med sidene: Bunnen skal ha en kant som rekker omtrent halvveisopp på sidene. Sett bunnen kaldt mens du lager fyllet.
Fyll:

500 g epler
50 g sukker
25 g maisenna
40 g usaltet smør
4 eggeplommer

Skrell og del eplene Legg bitene i en kjele, tilsett to spiseskjeer vann og sukkeret, og kok opp. La det småkoke under lokk i ca 15 minutter eller til eplene er møre. Rør av og til. Mos eplene. Bland maisenna og to spiseskjeer vann i en bolle, og tilsett mosen. Kok opp mens du rører. Fortsett å røre til blandingen tykner.Ta kjelen av varmen, og rør først inn smør, så eggeplommer. Hell eplefyllet på kjeksbunnen, og sett det kaldt i en time (da vil ikke marengstoppen blande seg med eplefyllet) .
Marengstopp

4 eggehvitter
200 g sukker

Ha eggehvitene i en ren bolle og pisk dem til skum. Det er viktig at både bollen og vispen er helt rene, ellers vil ikke eggehvitene bli stive. Vask evt. med edikk, for det fjerner fett. Tilsett sukker litt etter litt mens du fortsetter å piske. Ha marengsen oppå kaken, jevn toppen med en slikkepott. Stek paien på 190 grader (varmluft 170) i 30 minutter eller til marengsen har fått en gyllen skorpe. Vent til kaken er helt kald før du fjerner ringen på springformen.
Mulligatawnysuppe

Til 4 store porsjoner trenger du:

1 finhakket løk
2 finhakkede gulrøtter
2 finhakkede stilker stangselleri
1 cm ingefærrot
2 fedd hvitløk
1 ts currypaste
1 boks (4 dl) kokosmelk
1 liter kyllingkraft (eller 2 terninger
kyllingbuljong blandet ut i kokende vann)
½ finhakket squash
3 finhakkede epler
En pakke (200 g) grillet, ternet kylling eller kyllingfilet
Koriander

Ha olje i en stor kjele og surr løk, gulrøtter og stangselleri på middels varme til de er møre. Press ingefær og hvitløk i en hvitløkpresse, og ha det i kjelen. Bland godt.Tilsett kyllingbuljong og kokosmelk, og kok opp Tilsett så squash, kylling og epler, og la det småkoke i 5-10 minutter. Topp med hakket koriander, og server med ris eller fersk brød.
Rask eplekake
3-4 epler
1 kopp mel
½ kopp sukker
1 ts bakepulver
Margarin, ca 100 gram

Fyll hele bunnen av en form med eplebiter (jeg liker å skrelle dem først, men det er ikke nødvendig. Bland mel, sukker, bakepulver og kanel. Dryss blandingen over eplene. Rist litt på formen så det fordeler seg mellom eplene. Bruk ostehøvel til å skjære margarin i tynne skiver, og fordel dem over hele kaken. Sett kaken inn i en kald ovn, still ovnen på 200 grader, og stek på 30 minutter. Server med én gang, gjerne med en kule vaniljeis eller pisket krem.

EPLER TIL MIDDAG: Bruker du ferdig grillet og ternet kyllingkjøtt, er denne suppen en perfekt hverdagsmiddag som er rask å lage. FOTO: Morten Bendiksen
EPLER TIL MIDDAG: Bruker du ferdig grillet og ternet kyllingkjøtt, er denne suppen en perfekt hverdagsmiddag som er rask å lage. FOTO: Morten Bendiksen Vis mer

Les også:
Navn som aldri går av moten
8 tegn på at babyen har det bra
Ikke gi dette til barna
En oppskrift- 20 muffins

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

EPLE PÅ PINNE: Karamelliserte epler er lette å lage og slår an hos barna! FOTO: Morten Bendiksen
EPLE PÅ PINNE: Karamelliserte epler er lette å lage og slår an hos barna! FOTO: Morten Bendiksen Vis mer
EPLER PÅ INDISK VIS: Epleretter trenger ikke bare være søte. Her er eplene puttet oppi en indisk suppe. Og Marcus slurper den i seg. FOTO: Morten Bendiksen
EPLER PÅ INDISK VIS: Epleretter trenger ikke bare være søte. Her er eplene puttet oppi en indisk suppe. Og Marcus slurper den i seg. FOTO: Morten Bendiksen Vis mer
GJORT I EN FEI: Denne kaken tard et like lang tid å lage som å spise. FOTO: Morten Bendiksen
GJORT I EN FEI: Denne kaken tard et like lang tid å lage som å spise. FOTO: Morten Bendiksen Vis mer