Er 8000 kroner grensen din?

Denne LED-TV-en fra den gamle plasmakongen Panasonic er et trygt valg. Men konkurransen er hard.

BILDEKVALITET: Panasonic ser bra ut, selv i standardmodusene. Foto: ØYVIND PAULSEN
BILDEKVALITET: Panasonic ser bra ut, selv i standardmodusene. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside:  TEST: Panasonic TX-47AS650E.

Et trygt valg, spesielt for deg som ikke liker å rote i bildemenyen. Men konkurransen er hard.

Den gamle plasmakongen lager i dag bare LED-TV-er, men Panasonic lovet på tro og ære at de skulle videreføre all kunnskapen plasmadivisjonen hadde ekspertise på.

Spørsmålet er selvsagt om de holder ord.

TV-SENDINGER: Normal bildemodus bruker vi til TV-sendinger. Til Blu-ray-filmer velger vi Cinema. Ekte kinomodus deaktiverer for mye bevegelseskorrigering for vår smak, men det er selvsagt valgfritt. Foto: ØYVIND PAULSEN
TV-SENDINGER: Normal bildemodus bruker vi til TV-sendinger. Til Blu-ray-filmer velger vi Cinema. Ekte kinomodus deaktiverer for mye bevegelseskorrigering for vår smak, men det er selvsagt valgfritt. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Panasonic AS650E er en mellomklassemodell som kommer i mange størrelser. Som du ser av modellnavnet, er vårt testeksemplar på 47-tommer. Den har en pris på rundt 8000 kroner, noe som gjør den til en direkte konkurrent til 50-tommeren av Sony W805B, som vi testet tidligere i år.

De øvrige størrelsene er 39-, 42-, 50-, 55- og 60-tommer; også de ganske aggressivt priset. Spesielt er det verdt å merke seg 55-tommeren til 12 995, som dermed konkurrerer med Philips PFS6609 og PFS7509 som vi nylig har testet.

Førsteinntrykk Designet er det heldigvis lite å klage på. Denne Panasonicen ser ganske enkelt ut som nesten alle konkurrentene, noe som betyr et slankt kabinett og en relativt smal ramme rundt panelet. TV-en har blant annet pyntelister i metall på framsida, men ellers er det her litt mer hardplast enn hos noen av konkurrentene. Dette er likevel som forventet for prisklassen, og når du sitter i sofaen, synes i hvert fall vi at den gjør seg bra.

Fjernkontrollen er en gammel kjenning, det er ganske enkelt den samme kontrollen som har fulgt Panasonic siden tidenes morgen. Ikke noe galt i det, den fungerer helt greit, selv om den lider litt av å ha litt for mange knapper.

AS650 skal også leveres med en touchkontroll, men den fulgte ikke med på vårt testeksemplar. Den skal typisk gjøre det lettere å bruke smart-TV-funksjonene, men den fikk vi altså ikke sett på i denne runden.

TV-en i bruk Panasonic har utallige modeller på markedet i dag, og for å holde prisen nede leveres derfor AS650-serien uten en del finesser og funksjoner de dyrere modellene har. Viktigst er at den mangler dobbel TV-tuner og innebygget webkamera.

STARTSKJERM: Panasonic lar deg velge mellom flere ulike oppstartsskjermer, slik at du kan få vist de funksjonene og appene du bruker mest. Ikke interessert? Du kan velge å gå rett til TV-sendingene i stedet. Foto: ØYVIND PAULSEN
STARTSKJERM: Panasonic lar deg velge mellom flere ulike oppstartsskjermer, slik at du kan få vist de funksjonene og appene du bruker mest. Ikke interessert? Du kan velge å gå rett til TV-sendingene i stedet. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Spør du oss, er det til å leve med, spesielt om du allerede bruker en digital-TV-boks fra din innholdsleverandør. TV-en har for øvrig innebygget dekoder for bakkenett (RiksTV) og kabel-TV, men ikke for satellitt.

Vi liker likevel ikke at Panasonic bare har tre HDMI-innganger. Det vil i praksis si at du får koblet til Blu-ray-spiller, spillkonsoll og digital-dekoder, men det kan fort bli knapt for de største nerdene blant oss. Vi skulle derfor gjerne hatt en til.

Har du TV-en koblet til en moderne receiver, er riktignok ikke dette noe problem, men dette bør du altså tenke igjennom før du bestemmer deg. For øvrig er to USB-innganger, trådløst nett, 3D-funksjon med passive 3D-briller, og Smart-TV på plass.

Som vanlig på Panasonic lar de deg velge en oppstartskjerm med det innholdet du liker eller bruker mest. Det kan for eksempel være nettsider, værmelding eller andre TV-apper du bruker ofte. I vårt tilfelle ville det for eksempel vært Netflix og Viaplay.

INNGANGER: Her får du det meste, men merk deg at det bare er 3 HDMI-innganger. Foto: ØYVIND PAULSEN
INNGANGER: Her får du det meste, men merk deg at det bare er 3 HDMI-innganger. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Vi ble imidlertid litt oppgitt da vi ikke fikk installert TV-appene uten å registrere oss hos Panasonic først.

Det var nemlig en tungvint prosess å gjennomføre via TV-ens fjernkontroll. Du selvsagt gjøre det på nettet i stedet, men da skulle vi ønske Panasonic hadde klart å hoste opp en enklere nettadresse enn denne: https://csapl.pcpf.panasonic.com/account/top... Vi irriterte oss også over at det tok 15 minutter før vi fikk bekreftelsen tilsendt på epost.

Ok, det er ingen krise å vente litt, men når du sitter med en ny TV i stua har du bare lyst til å komme i gang; ikke å sitte og oppdatere innboksen utallige ganger mens du venter.

Vel-vel. Etter at registreringen var på plass, sluttet vi å sutre: Appene vi ville ha, kunne enkelt lastes ned, og vi fikk også satt opp vår startmeny slik vi ville.

SORTNIVÅ: Her klarer Panasonicen seg helt greit. Den er ganske så bra til å bruke et IPS-panel, men den er heller ikke spesielt bedre enn konkurrentene. Foto: ØYVIND PAULSEN
SORTNIVÅ: Her klarer Panasonicen seg helt greit. Den er ganske så bra til å bruke et IPS-panel, men den er heller ikke spesielt bedre enn konkurrentene. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Panasonic har for øvrig tatt sjumilssteg de siste årene når det gjelder Smart-TV-innhold, det meste vi trenger er altså på plass.

Vi liker også at du får full tilgang til videoarkivet på NRK.no via TV-ens innebygde nettleser.

Har du en Android- eller iOS-enhet, kan du som vanlig speile innholdet på TV-en. Nytt av året er også Panasonic «TV Anywhere»-finesse, som lar deg streame TV-sendingene og TV-opptak direkte til mobilen eller nettbrettet. Betingelsen er at du tar imot TV-signalene via TV-ens innebygde TV-tunere, og at TV-en er koblet til nettet.

Dette er en funksjon vi har stor sans for - spesielt nå i disse VM-tider, men dessverre gjør jobbens strenge nettpolicy (ikke spør...) at vi ikke fikk testet funksjonen i praksis. Har du erfaring på dette punktet, håper vi dermed at du deler det med oss i debatten under.

Bildekvalitet Panasonic er kjent for å levere TV-er med edruelige standardinnstillinger, og det er godt å se at det fortsatt gjelder. Dette er altså en TV du fint kan bruke rett ut av esken, mens spesielt Samsung og LG ofte krever et litt større dypdykk i bildemenyen.

STANDARD FJERNKONTROLL. Foto: ØYVIND PAULSEN
STANDARD FJERNKONTROLL. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Til TV-sendinger er mye gjort ved å velge bildemodus naturlig, mens film er et godt valg til inngangen der du har Blu-ray-spilleren din. Som vanlig kan du selvsagt overstyre innstillingene i det vide og brede om du ønsker det, men vi tipper de fleste vil føle seg hjemme uten å gå bananas her. Det gir altså plusspoeng hos oss.

Fargene framstår som flotte, uten å bli for prangende, og gir derfor et naturlig inntrykk. Vi liker også at Panasonics bildebehandling «intelligent frame creation» gir jevne bevegelser i raske scener uten å tilføre unødig grums i bildet. Det er noe i hvert fall undertegnede setter pris på når jeg ser actionfilmer og fotballsendinger.

Vi hadde TV-en ved siden av Philips PFS7509, en TV vi likte godt da vi testet den, og sortnivået på de to oppleves som noenlunde likt. Akkurat det er ingen overraskelse, for det er her brukt et IPS-panel som har sin styrke når det gjelder innsynsvinkel. De tradisjonelle VA-panelene er altså jevnt over hakket bedre på sortnivået, forutsatt at du sitter rett foran TV-en.

Panasonicen er imidlertid ikke like god på å gjengi lyse detaljer i sorte scener. På dette punktet ser vi altså at mikrodimmingen gir Philips gir et lite overtak.

3D-BRILLER: Passive 3D-briller, enkel stil, men lette og behagelige å ha på. Foto: ØYVIND PAULSEN
3D-BRILLER: Passive 3D-briller, enkel stil, men lette og behagelige å ha på. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

Når vi ser nøye på våre testplater, kan vi også se at Panasonicens panel ikke er like unifomt som hos Philips: Lysdiodene skinner altså litt igjennom i hjørnene. Til vanlig bruk synes vi ikke det er noe stort problem, men er du var for slikt, er du altså advart.

Heller ikke når det gjelder skarphet i bildet, når den helt opp til Philips, men det er ingen overraskelse, da dette er noe Philips prioriterer svært høyt. Som du kanskje husker anbefaler vi der å senke skarpheten et knepp eller to, men selv da klarer den å vise flere detaljer i bildet enn vi ser på Panasonicen.

Her kan det altså være på plass å øke skarpheten i stedet, bare ikke fall for fristelsen til å øke for mye: Det ser kanskje skarpere ut, men du tilfører fort kunstige linjer.

Merk deg at dette er et bevisst bildevalg fra Panasonic, basert på erfaringene fra deres gamle plasmadivisjon. De har ganske enkelt en litt annen filosofi enn Philips på dette punktet, og satser dermed på å blidgjøre sine gamle fans.

SLANK & ELEGANT: AS650 gjør seg bra, slik vi forventer av en klassisk kant-led-TV i dag. Foto: PANASONIC
SLANK & ELEGANT: AS650 gjør seg bra, slik vi forventer av en klassisk kant-led-TV i dag. Foto: PANASONIC Vis mer

Er du en av dem, ser det altså ut til at Panasonic holder det de lover.

Konklusjon Det beste med Panasonicen er at du slipper å ta et dypdykk i bildemenyene før du bruker TV-en. Så fort du får koblet den til nettet, oppleves den altså som enkel i bruk.

Har du sans for Panasonic fra før, opplever vi den ganske enkelt som et trygt og godt valg.

Hvorvidt den er egnet til å gi Panasonic så mange nye kunder, er vi likevel litt usikre på. Den er nemlig ikke spesielt bedre enn konkurrentene på bildekvalitet, og skiller seg heller ikke så mye ut når det gjelder funksjoner og finesser.

Har du 8 000 kroner å bruke på TV, vil spesielt 50-tommeren av Sony W805B være et høyaktuelt alternativ: En ting er at den gir deg 3-tommer ekstra til samme pris, men den har også et bedre sortnivå om du sitter rett foran TV-en. Går du opp til 55-tommer, konkurrerer den i tillegg direkte med Philips PFS7109, som med få unntak er omtrent samme modell som vi testet, også det en svært spennende modell.

OPPSUMMERING:

Pluss: Prisgunstig, fine bildemoduser, bildekvalitet som vi forventer i dag

Minus: Ekstra fjernkontroll for Smart-TV-funksjoner er ekstrautstyr, gjenskinn

 

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer