Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Er det dette damene ønsker seg i julegave?

Varsler en av de beste sesongene på mange tiår.

 NORDLYS:  94 prosent av landets kvinner ønsker å oppleve nordlyset, viser en ny undersøkelse. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
NORDLYS: 94 prosent av landets kvinner ønsker å oppleve nordlyset, viser en ny undersøkelse. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): 94 prosent av landets kvinner ønsker å oppleve nordlyset, viser en ny undersøkelse.

Det er flere kvinner enn menn som ønsker å se nordlyset.
94 prosent av kvinnene og 85 prosent av mennene.
Det viser spørreundersøkelsen fra Innovasjon Norge, som ville ha svar på hvor mange som har opplevd nordlys, og hvor mange som ønsker å se det.

Halve Norge Til gjengjeld er det flere menn som har sett nordlyslyset.
65 prosent av norske menn og 56 prosent av norske kvinner har sett nordlyset tydelig. Bare halvparten av oss har sett nordlyset tydelig.

Julegavetips Opplevelser er populære julegaver.

Dermed kan det være duket for at det kanskje ligger en nordlys-tur under juletreet i år.

Og da er det Nord-Norge som gjelder, for de beste nordlysmulighetene, selv om du kan se nordlys over hele landet, og i enkelte tilfeller så langt ned i Sør-Europa.

Mystisk Det er mystikk over nordlyset, sier Lena Nøstdahl, reiselivsssjef ved avdeling Tromsø  i NordNorsk Reiseliv.

 TROMSØ-NORDLYS: Sett fra Skalsfjord utenfor Tromsø. Foto: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN/SCANPIX
TROMSØ-NORDLYS: Sett fra Skalsfjord utenfor Tromsø. Foto: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN/SCANPIX Vis mer

- Det er tilfeldig når vi får sjansen til å se se nordlyset.  Naturkreftene bestemmer. Det gjør at man føler seg utvalgt når man får oppleve nordlyset.
- Det blir veldig mektig, sier reiselivssjefen.

Reis nordover - Vi nordmenn er ofte mer bereist i utlandet enn i vårt eget land, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge. Han ser gjerne at nordmenn vender snuten nordover når de skal på ferie.

Nord-Norge framstår som et av verdens mest spennende reiselivsdestinasjoner.

Det er CNNs kåring av Tromsø som en av de ti beste byene i verden for vinterferie et tydelig eksempel på. Nå er det på tide at vi innser det sjøl, sier Tuftin.

Nordlyssesongen At vi nå går inn i det som NASA har sagt skal være et av de beste nordlys-sesongene på mange tiår, håper reiselivsdirektøren vil hjelpe på reiselysten til opplevelseshungrige nordmenn.

Innovasjon Norge har laget en egen nordlysapp på sine nettsider, Visit Norway.

Nordlystips Solfysiker Pål Brekke ved Norsk Romsenter har tidligere arbeidet ved NASAs forskningssenter i USA og vet mye om nordlyset.

Han har også laget den nye nordlysfilmen på Skimuseet i Holmenkollen.

 SOLFORSKER: Pål Brekke. Foto:PRIVAT
SOLFORSKER: Pål Brekke. Foto:PRIVAT Vis mer

- Ditt beste tips for å se nordlys?

Det er å reise nordover, fra Lofoten og videre opp, sier Brekke.

Jo lenger nord,  jo bedre.

 - Hvorfor er det lettere å se nordlys i Nord-Norge?

Det skyldes at den såkalte nordlysovalen der nordlyset til enhver tid dannes, ligger over den nordligste delen av Norge hver natt, forklarer Brekke.

Siden det er aktiviteten på sola som styrer hvor kraftig nordlyset blir, er det også lurt å følge med nordlysvarsler, de lages ut fra hva som skjer på sola.

Kraftige utbrudd - Når det er kraftig utbrudd på sola som er rettet mot jorda, vil vi få ekstra kraftig nordlys et par dager senere. Da vil også nordlyset (nordlysovalen) trekke seg lenger sydover slik at også vi i Sør-Norge kan oppleve nordlys. 

Enkelte ganger kan nordlyset være synlig helt ned til Sør-Europa. Det var faktisk Galileo Galilei som brukte navnet Aurora Borealis.

Sørlyset -  Hva er sørlys?

- Sørlys er det samme som nordlys, bare at det dannes rundt den sydlige magnetiske polen. Sørlyset kan oppleves om man drar til Antarktis. Med andre ord, litt mer strevsomt.

Australia Ved kraftige utbrudd på sola vil sørlyset trekke seg lenger nord og kan da sees fra sørlige deler av New Zealand, Australia og Sør-Amerika, avslutter Brekke.