Er det hit du har tenkt deg i påsken?

Det kan du glemme, om du ikke allerede har bestilt billett.

FULLBOOKET: Har du ikke kjøpt sydenferie i påsken ennå? Da bør du belage deg på norgesferie, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. Her fra Gran Canaria. Illustrasjonsfoto: JOHN TERJE PEDERSEN
FULLBOOKET: Har du ikke kjøpt sydenferie i påsken ennå? Da bør du belage deg på norgesferie, ifølge Hovedorganisasjonen Virke. Her fra Gran Canaria. Illustrasjonsfoto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

(Dagbladet): Har du ikke kjøpt sydenferie i påsken ennå? Da bør du belage deg på norgesferie, ifølge Hovedorganisasjonen Virke.

- De fleste plassene ble solgt i god tid før påske. De siste restplassene har forsvunnet den siste uka, sier Rolf Forsdahl, Virkes direktør for reise i utlandet til Dagbladet.

Reisebyråer som Orkideekspressen, Ving, Star Tour og Apollo er alle utsolgt for ferier i påskeuka, og det er også få ledige plasser på flyselskapenes ruter til sydlige strøk, forteller han.

Det finnes riktignok strøplasser, som selges blant annet gjennom Restplass.no.

Her kan du fortsatt finne turer til for eksempel, Mallorca, Kreta, Tyrkia eller Costa del Sol. Men det begynner å bli mindre å velge mellom, bekrefter daglig leder i Restplass.no Jason Eckhoff:

- Er du fleksibel på dato hjelper det veldig. Det har vært full fart, og påskesalget har slått alle rekorder. Vi selger fortsatt ganske bra på sydenferier med kort tid til avreise, sier han.

Opp 15 prosent Det er det milde været de siste ukene med tilhørende snøsmelting i fjellet i Sør-Norge, som har ført til at de siste plassene har gått unna som varmt hvetebrød.

- En del som hadde planlagt hytteferie setter seg heller på flyet sørover når snøen forsvinner i fjellet, sier Forsdahl.

- Salget ligger 13-15 prosent over påsken i fjor. Påskens plassering har noe å si, og i år ser det ut til at veldig mange bestemte tidlig at de ville ha en rolig ferieuke i varmere strøk, sier Forsdahl.

Utsolgt i Detur Det bekreftes av assisterende direktør Fatih Fadir i Detur:
 
- Vi har avganger til Sharm el-Sheikh i Egypt, Tunisia og Tyrkia. Alt er utsolgt. Det ble de for nesten en måned siden, sier han til Dagbladet.

Ifølge Fadir venter mange med å bestille billetter til påske-, vinter- og sommerferien i håp om å gjøre et priskupp. Men da risikerer du altså at det faktisk er utsolgt, slik som i år.

Fullsatt lenge - Flyavgangene til varmere strøk helga før påske har vært fullsatt lenge, men det er enkeltseter ledig for de som er raske til å bestemme seg, sier kommunikasjonsdirektør Lena Petersson i Star Tour i en pressemelding.

Favorittreisemålene i år er ifølge Rolf Forsdahl Gran Canaria, Sharm el-Sheikh og Tenerife, og også Mallorca og solkysten i Spania.

- Mange drar også til Thailand, og når reisemålene de har sett seg ut er fullbooket, tenker flere alternativt og reiser til for eksempel Singapore og Dubai, sier han.

Flere barnefamilier Det er mange par som reiser på ferie i påsken, men andelen barnefamilier som reiser øker hele tida - ikke minst til Kanariøyene.

Påskeferien er etterlengtet, ikke minst fordi mange ikke trenger å bruke av feriedagene sine på de tre inneklemte arbeidsdagene i påsken. 

- Det er mange som kan ta avspasering uten å ta ut ferie, eller de jobber inn feriedagene i etterkant, sier Forsdahl.

Og stadig flere nordmenn vil reise sørover i påskeuka i årene som kommer, tror reisedirektøren:

- Det kan være flere årsaker til at så mange reiser i år, men vi tror dette er en trend som vil fortsette. Pris vil være avgjørende, sier han.