MEDISINRÅD: I rike land er det like trygt å kjøpe medisiner som her hjemme, mener Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
MEDISINRÅD: I rike land er det like trygt å kjøpe medisiner som her hjemme, mener Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

- Er det like trygt å kjøpe medisiner i utlandet som her hjemme?

Ikke overalt, mener Dagbladets reiseekspert.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Hva gjør du om du får vondt i hodet når du er på ferie, men har glemt å ta med hodepinetabletter?

- Er det like trygt å kjøpe medisiner i utlandet som her hjemme - som vanlig smertestillende og så videre? Det hender jo man glemmer å ta med seg Paracet for eksempel, skriver Torild i en e-post til Dagbladets reiseeksperter.

Trygt i rike land - I rike land er det like trygt som hjemme, svarer Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Men for eksempel Afrika kan man ikke være så sikker, mener Hasle:

- Da må man i hvert fall sørge for å ha med seg alle livsviktige medisiner hjemmefra, sier han:

Ingen garanti Paracet er en billig medisin som er tilgjengelig overalt, og det maksimale man risikerer er at den ikke virker. Hasle er derfor ikke bekymret for å handle den type medisin i andre land. 

- Det du for all del må unngå er å kjøpe såkalt alternativ medisin, for da har du ingen garanti for at det du får er ufarlig. Det gjelder også her hjemme, men i mye sterkere grad i for eksempel Afrika, sier Dagbladets reiseekspert.

Fly etter operasjon Neste leser er Sverre. Han er 62 år og skal snart opereres for brokk:

- Jeg er glad i å reise, og planlegger en tur til Italia kort tid etter, skriver han i en e-post.

Han lurer derfor på om det er noen spesielle forholdsregler han bør ta når han skal ut og reise:

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Og hvor lenge bør jeg vente med å fly etter operasjonen? spør han.

Forbud i én uke - Det er flyforbud i én uke etter operasjonen, svarer Dagbladets reiseekspert.

Når man får lov til å fly igjen etter operasjonen, er det ifølge Hasle viktig å passe på å gå mye og drikke mye vann under flyreisen:

- For å forebygge blodpropp, sier han.

Blodpropp Til slutt er det Aimar som spør om råd:

- Lurte bare på om det er farlig å fly da jeg har blodpropp i lungene? Jeg går på Marevan daglig, har brukt dette preparatet i fem år, skriver han.

Reiselege Gunnar Hasle går ut fra at Aimar ikke har blodpropp i lungene nå, men at han hadde det for fem år siden og bruker Marevan for at det ikke skal skje igjen.

Hasle forklarer at hvis Marevan-behandlingen er godt regulert, det vil si at INR-verdien er konstant innenfor terapeutisk område, INR=2,5 +/-0,5,  skal det ikke være farligere å fly for Aimar enn for andre.

INR står for International Normalized Ratio, og INR-verdien forteller ifølge Norsk helseinformatikk, hvor mye blodlevringstiden har økt i forhold til det normale.

• Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.