Er det norske førerkortet blant verdens dyreste?

Snittprisen i Norge nær det dobbelte av i Sverige.

TAR TID: Den norske førerkortopplæringen er langt mer omfattende og langt dyrere enn i Sverige, Finland og Danmark - uten at det ser ut til å gjøre oss til bedre sjåfører. Foto: Egil Nordlien HM Foto
TAR TID: Den norske førerkortopplæringen er langt mer omfattende og langt dyrere enn i Sverige, Finland og Danmark - uten at det ser ut til å gjøre oss til bedre sjåfører. Foto: Egil Nordlien HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det meste som omhandler bilhold, er som oftest mye dyrere og mer byråkratisk i Norge enn i Sverige.

Først og fremst koster biler langt mer i Norge enn i Sverige, også sett i forhold til lønnsnivå. Årsaken er at vi har et avgiftsnivå i Norge som slår ekstremt ut på nybilprisene.

Men også ting som omregistrering og årsavgift slår i det store og hele ekstremt fordelaktig ut for svenskene, som holder lave priser og har smidige systemer for bileierne (du trenger f.eks. ikke å avskilte en bil fysisk, så ingen skilt klippes av en bil i Sverige).

Nå har vi sett på en annen bilrelatert ting. Førerkortet. Hvor komplisert og dyrt er det å ta førerkortet for personbil i Norge kontra i Sverige?

Konklusjonen er ikke uventet at det koster betydelig mer. Mens snittprisen på førerkort for personbil i Norge ligger på cirka 30 000 kroner, er den i Sverige på rundt 17 000 norske kroner.

Årsaken er høyere timepriser i Norge, samt kanskje verdens mest omfattende opplæringssystem, med en stor del obligatoriske timer.

Noe vi vel saktens kan akseptere, hvis det gir seg utslag i signifikant færre ungdomsulykker på veiene enn i Sverige. For det er nemlig poenget med kjøreopplæringen. Å formidle den innsikt økt erfaring gir om sikker bilkjøring til nye bilførere, på en slik måte at den høye ulykkesrisikoen reduseres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer