Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Er det sant at du legger på deg av å spise om kvelden?

Vi har testet teorien.

FET AV KVELDSKOS: Studier viser at det er flere overvektige blant kveldsspisere, men valget av kveldskos påvirker nok vekten mer enn tidspunktet du spiser det.   Illustrasjonsfoto: Thinkstock
FET AV KVELDSKOS: Studier viser at det er flere overvektige blant kveldsspisere, men valget av kveldskos påvirker nok vekten mer enn tidspunktet du spiser det. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer

Unngår du å spise på kvelden fordi du har hørt at det gjør deg fet? Dette er en sannhet med visse modifikasjoner.

Dersom du ser på energien du putter i deg i forhold til energien du bruker, har det nemlig egentlig ingen betydning når du spiser.

- Kort sagt er det totalt inntak av kalorier i løpet av en dag som til syvende og sist er utslagsgivende og ikke når du har inntatt kaloriene, sier ernæringsfysiolog Therese F. Mathisen.

Tillegg til annen mat Likevel kan man ifølge overlege Berit Nordstrand se en sammenheng mellom sene måltider og overvekt.

Uten at dette betyr at det er de sene måltidene som er årsaken til overvekten.

- Spising på kvelden kommer gjerne som et tillegg til dagens hovedmåltider. Man har også en tendens til å spise på kvelden selv om man ikke er sulten. Man spiser fordi man er vant til å spise foran TV-en og ikke fordi man kjenner at man har behov for mat, sier Nordstrand.

Ikke dropp frokost Dette betyr at kaloriene fra kveldskosen kommer på toppen av et allerede dekket kaloribehov, og dermed vil kveldsspisingen gi vektøkning.

- Studier av mennesker som hopper over frokost, spiser en beskjeden lunsj og inntar de fleste kaloriene på ettermiddagen og kveld viser også en sammenheng med overvekt, sier hun.

Start derfor alltid dagen med en næringsrik frokost.

Stress og depresjon Og mens et slikt spisemønster er relativt sjelden blant normalvektige, ser man i studier at 10-15 prosent av moderat overvektige og 51-64 prosent av sterkt overvektige har uregelmessige måltidsmønstre hvor mer enn halvparten av kaloriene inntas etter klokken sju på kvelden.

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Therese F. Mathisen Foto: Privat
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Therese F. Mathisen Foto: Privat Vis mer

- Man kaller dette gjerne «night eating syndrome» eller NES. Slik kveldsspising synes å være assosiert med både depresjon, dårlig selvfølelse og søvnplager. Det å legge seg med full mage, fører også gjerne til en mer overfladisk nattesøvn, sier Nordstrand.

Stress kan også gjøre deg tjukk.

Svakere metthetsfølelse - Videre ser man at de som spiser mer enn halvparten av kaloriene på ettermiddag og kveld, rapporterer en svakere metthetsfølelse etter et kjent testmåltid enn de som fordeler måltidene sine jevnere gjennom døgnet, sier Nordstrand.

En svakere metthetsfølelse kan gi overspising i seg selv.

- En studie av moderat overvektige kveldsspisere viser også at de ikke går like mye ned i vekt på dietter med det samme antall kalorier som andre overvektige uten kveldsspising, legger overlegen til.

Små kveldsmåltider Så selv om det er vanskelig å være sikker på årsakssammenhengen her, mener Nordstrand at det kan være fornuftig å innta kun en liten andel av det totale kaloriinntaket på kveldstid.

- Det spekuleres på ulike teorier her. Noen foreslår at hyppige, små måltider gir økt forbrenning, mens andre foreslår at sene måltider gir økt kaloriopptak fordi magetarmsystemet får en større gjennomblødning når musklene ikke krever sitt. Det forskes også på teorier omkring lavere produksjon av metthetshormonet etter klokka sju på kvelden, slik at det er lettere å overspise på kveldstid, sier hun.

Spis før sju - Jeg råder folk til å spise de fleste middagsmåltidene før klokka sju på kvelden, men man tåler godt sene middager i ny og ne. Utpå kvelden kan man til hverdags kose seg med et lett kveldsmåltid på størrelse med et mellommåltid, sier Nordstrand.

Hun anbefaler å bevisst velge et måltid bestående av byggeklosser kroppen trenger til sin gjenoppbygging gjennom natten.

Velg for eksempel frukt, grønnsaker, egg, fisk, kjøtt belgfrukter og dropp sukkerholdig mat som kan ødelegge nattesøvnen.

- Naturlige, fiberrike karbohydrater som frukt og fullkorn går fint og gir et lett blodsukkerfall som gjør oss søvnige til natten, sier hun.

Spis jevnt Også ernæringsfysiologen anbefaler jevn spising gjennom hele døgnet.

Passer du på dette vil ikke kveldsmaten gjøre deg fetere enn de andre måltidene.

- Man kan kanskje tenke seg at det vil være fordelaktig å spise det meste tidlig på dagen fordi du er aktiv og bruker energien fornuftig. Om kvelden slår man seg til ro, reagerer noe annerledes hormonelt på energiinntaket og kan nok således lagre mer fett, sier hun.

Karbohydrater er viktig Likevel anbefaler også hun et kveldsmåltid og minner om at for deg som trener sent på kvelden er dette måltidet spesielt viktig. Velg i så fall et måltid med karbohydrater, for eksempel i form av pasta, ris, frukt og korn, etter trening.

- Hvis du ikke trener om kvelden, kan du gjerne satse på lettere retter til kvelden. Velg en smoothie, supper, salater, wokretter eller en omelett med litt salat eller råkostsalat til, sier Mathisen.

Usunn kos Mathisen tror forøvrig ikke at kaloriinntaket nødvendigvis blir stort lavere selv om du dropper kveldsmaten.

- Velger man å ikke spise på kvelden, vil man som regel bli småsultne og gå og småspise på kaloritette ting som kjeks, sjokolade og nøtter. Dette blir verre enn å spise en skikkelig kveldsmåltid som både metter og gir riktig med næringsstoffer, sier hun.

Les også: Myter om slanking
Derfor gir lite søvn fedme
Rask og enkel lavkarbomat
Så mye sukker er det i frukt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

OVERLEGE: Berit Nordstrand  Foto: Pål Rødal
OVERLEGE: Berit Nordstrand Foto: Pål Rødal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media