VARM JUL: Over halvparten av de spurte nordmennene i en undersøkelse analyseinstituttet Yougov har gjennomført på vegne av reiseoperatøren Sabra Tours, hele 52 prosent, sier de kan tenke seg å reise utenlands i jula. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
VARM JUL: Over halvparten av de spurte nordmennene i en undersøkelse analyseinstituttet Yougov har gjennomført på vegne av reiseoperatøren Sabra Tours, hele 52 prosent, sier de kan tenke seg å reise utenlands i jula. Illustrasjonsfoto: COLOURBOXVis mer

Er dette din juledrøm?

Over halvparten av alle nordmenn har det på ønskelista.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Over halvparten av de spurte nordmennene i undersøkelse analyseinstituttet Yougov har gjennomført på vegne av reiseoperatøren Sabra Tours, hele 52 prosent, sier de kan tenke seg å reise utenlands i jula.

32 prosent svarer det er fordi de ønsker å rømme fra snø og kulde, mens 21 prosent ønsker å slippe unna alt julemaset.

Totalt 20 prosent sier de vil utnytte fridagene som følger med jula. Det er også flere menn enn kvinner ønsker å reise bort i julen - en forskjell på 55 mot 49 prosent.

Marked i endring Også hovedorganisasjonen Virkes tall bekrefter at et økende antall nordmenn reiser utenlands i forbindelse med julehøytiden, forteller Virkes direktør for reiser i utlandet, Rolf Forsdahl, i en pressemelding fra Sabra Tours.

- Det er nye, individuelle behov i markedet, endrede sosiale og familiære mønstre og endret holdning til de nedarvede juletradisjonene, som sammen med godt tilbud av rimelige reiser skaper denne utviklingen, sier han.

Det mener også direktør i Sabra Tours, Trond Olav Paulsrud:

- Resultatene fra undersøkelsen viser at våre holdninger og ønsker knyttet til julefeiringen er i endring. Stadig flere velger utradisjonelt, sier han i pressemeldingen.

Ifølge Paulsrud vil mange av de som reiser til utlandet oppleve lokale juletradisjoner dit de skal. I undersøkelsen svarer 16 prosent at det er derfor de vil utenlands i jula.

Vil slippe julestress Tall reisebyrået Ticket la fram i begynnelsen av oktober viste en vekst på 47 prosent i jule- og nyttårsreiser mot fjoråret.

En viktig årsak er at julaften i år er på en mandag, noe som gjør at veldig mange bare har to normale arbeidsdager i romjula.

Ticket er det nest største reisebyrået i Norge, og selger private reiser fra samtlige ledende charter- og reisearrangører, cruiserederier og fly- og hotellselskaper.

I en undersøkelse Respons analyse har utført for reisebyrået, oppgir fire av ti at de kan tenke seg å feire jula i utlandet, og 22 prosent svarer at den viktigste årsaken er at de vil slippe julestresset.

Totalt 59 prosent av de spurte i Respons' undersøkelse sier de ikke kan tenke seg å feire jula utenfor Norges grenser.

Sol og varme I jula har Ticket aller flest bestillinger til Gran Canaria. Størst vekst i forhold til fjoråret har likevel USA og Thailand.

- Mange spør oss om hvordan de skal få med seg ribbe og surkål, sa markeds- og administrasjonssjef i Ticket, Ellen Wolff Andresen, da undersøkelsen ble presentert i oktober.

Når det er sagt, hele 55 prosent svarer i undersøkelsen fra Respons analyse at de dropper de norske juletradisjonene når de reiser bort i jula.

Bare 7 prosent vil velge et hotell som arrangerer norsk julefeiring, mens like mange svarer de ikke feirer jul i det hele tatt om de er i utlandet.

33 prosent svarer de vil feire ved å gå ut og spise på en lokal restaurant, mens 8 prosent heller velger å feire med andre nordmenn på hotellet for å få jula så norsk som mulig.

Hjem til mor Det er særlig den eldre garde som gjerne vil til utlandet i jula.

- Opp til 29 år vil de fleste hjem til mor og spise ribbe, sa Wolff Andresen.

Men ikke alle ønsker familiejul:

3 prosent svarer de vil reise bort for å slippe å kjøpe julegaver, mens 2 prosent drar bort for å slippe å treffe slekta, ifølge undersøkelsen fra Respons.