Norgesferie:

Er dette Norges fineste bilferie?

Slik får du seks nasjonale turistveger på én tur.

Vakre bilturer: Starter du rundreisen ved Atlanterhavsvegen så kan du glede deg til mange flotte opplevelser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Vakre bilturer: Starter du rundreisen ved Atlanterhavsvegen så kan du glede deg til mange flotte opplevelser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du klar for bilferie i Norge i sommer? Eller kanskje på motorsykkel. Hvor er egentlig Norges fineste rundreise? Mange er kjent med at Norge har hele 18 nasjonale turistveger. Kanskje er en av dem i nærheten av der du bor. Men visste du at det var mulig å kjøre hele seks ulike nasjonale turistveger på én rundtur? Det gjør dette trolig til Norges vakreste rundreise på to eller fire hjul.
Og få gjerne med deg andre gode tips for årets Norgesferie.

Skaper begeistring og arbeidsplasser

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Og gleden av å ha nasjonale turistveger er stor for reiselivet.
-Trollstigen - Geiranger er et enormt trekkplaster for både nordmenn og utenlandske. Veien genererer inntekter som holder hjulene i gang for mange bedrifter, store som små, sier reiselivssjef Jorid Bjerkeseth i reiselivskommunen Rauma.

Hun får støtte fra næringssjef Åshild Myhre Amundsen i Lom kommune i Gudbrandsdalen:

-Den nasjonale turistvegen bidrar til å skape arbeidsplasser i bedriftene som ligger langs ruta, både overnattingssteder, serveringsplasser, matbutikk, aktivitetsbedrifter som nyter godt av all gjennomgangstrafikken langs veien.

Den fineste turen

Bli med på rundreisen langs seks vakre turistveger. Turen kan selvsagt startes på ulike steder på runden eller kjøres motsatt vei. Vi starter denne gangen reisen i Kristiansund i Møre og Romsdal.

Atlanterhavsvegen
Og den første turistvegen du kommer til er Atlanterhavsvegen som går mellom Kårvåg på Averøya til Bud i Hustadvika kommune. Opprinnelig var vegen drøye 8 km lang, hvorav 880 meter var fordelt på sju ulike broer.
men så ble den utvidet til 36 km.

Avisa The Guardian kåret Atlanterhavsvegen til «Verdens vakreste bilveg».

Vegen går forbi Håholmen som var eventyreren Ragnar Thorseths rike. I sommermånedene kan man nå bli med et vikingskip ut dit. Langs de nasjonale turistvegene i Norge finner man en rekke vakre stoppesteder og kunst i naturen. Marmorormen ved Hågå har imidlertid skapt sterke reaksjoner og er omtalt som «Norges styggeste turistattraksjon».

Like utenfor Atlanterhavsvegen er stedet hvor cruiseskipet «MS Viking Sky» var nær et katastrofehavari 23. mars 2019. Fra Bud går turen videre til Molde og derfra til Åndalsnes i Rauma kommune. Her starter neste turistveg.

Trollstigen-Geiranger
Vegen, som også omtales som The Golden Route, starter på Rv 63 ved Sogge bru som går over Rauma elv og ender ikke før 104 km senere. Mange stanser allerede ved foten av Trollstigen for å ta fine bilder. Deretter slynger vegen seg med 11 krappe svinger oppover fjellet til kafeen, butikken og utsiktspunktet på toppen.

FULL FART: Longboarder Jørund Bratset (17) suser ned veistykket Trollstigen i Rauma kommune i Romsdal med kompisene Lars Mikalsen og Roar Fønseth. Se den ni minutter lange kjøreturen her. Video: Jbratset Vis mer

Vegen forsetter over fjellet (852 moh) og ned til Valldal. Her ligger også det kjente Juvet Landskapshotell og Gudbrandsjuvet. Fra Valldal går turen vestover til Linge og ferge over fjorden til Eidsdal med muligheter for en avstikker til Herdalssetra som i over 300 år har drevet seterdrift. Fra Eidsdal går vegen videre til Ørnesvingen som er et vakkert utsiktspunkt over Geiranger og Geirangerfjorden.

I Geiranger er det nærmest et obligatorisk stopp for en rusletur i turistbygda som står på verdensarvlista til UNESCO. Norsk Fjordsenter og Flydalsjuvet er også verd en stopp ved vegen. Det samme er Dalsnibba (1476 moh) er et fabelaktig utsiktspunkt, før dere fortsetter til Langvatn som er den andre enden av turistvegen. Nå tar dere til høyre og vestover på E15 og kjører mot Stryn. Allerede ved Videseter starter neste turistveg, men ta gjerne først turen helt ned til Hjelle, som har både et gammelt familiedrevet trehotell og den populære gamlebutikken. Etterpå kjører dere tilbake til Videseter og inn på Rv 258.

Trollenes rike: Trollstigen er magisk også når været ikke er på det aller beste. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Trollenes rike: Trollstigen er magisk også når været ikke er på det aller beste. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Gamle Strynefjellsvei
Dette er den korteste av de nasjonale turistvegene og går fra Videseter i Stryn kommune til Grotli i Skjåk kommune i Gudbrandsdalen. Vegen er bare 27 km lang men, er svært vakker og stedvis er smal og svingete. Den er derfor ikke å anbefale for store bobiler eller biler med campingvogn. Turen går videre langs Langvatnet, Vassvendtjønnin og Heillstuguvatnet til Grotli.
Ved denne enden av Gamle Strynefjellsveg tar dere til høyre, østover på E15.Nå går turen mot neste nasjonale turistveg, Sognefjellsvegen, som er Nord-Europas høyeste fjellovergang. Turen går via Bismo, Skjåk og til Lom.

Mellom øst og vest: På Grotli forlater dere Vestlandet og kjører mot Gudbrandsdalen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Mellom øst og vest: På Grotli forlater dere Vestlandet og kjører mot Gudbrandsdalen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Sognefjellsvegen
I Lom tar dere av til høyre og inn på Rv 55. Kanskje det er på tide med en stopp og et besøk på det berømte Lom Bakeri og den gamle Lom stavkyrkje? Og herfra er det virkelig tett mellom attraksjonene over fjellet. På et av de smale punktene i Bøverdalen var det i sin tid så trangt at hestekjerrene satte seg fast i «klypa» mellom to steiner.

Her oppstod navnet Flåklypa som Kjell Aukrust skapte et helt univers rundt.

Litt lenger opp i dalen ligger Røisheim skysstasjon og broa over elva er stedet hvor eventyret «De tre bukkene bruse» skal ha sin opprinnelse.

I Bøverdalen er det også mulig å svinge av ved Galdesand mot Juvasshytta (1841 moh) og Galdhøpiggen skisenter, for herfra å ta turen til fots på toppen av Norge, Galdhøpiggen (2469 moh). Turen videre over Sognefjellsvegen går gjennom et fabelaktig fjellandskap i Jotunheimen og forbi Store Skagastølstind (2405 moh) før turen går ned mot Lusterfjorden. Herfra er det mulig å velge flere veger til den neste turistvegen, og en av dem er å fortsette Rv 55 til Luster, Gaupne, Hafslo, Sogndalsfjøra, Kaupanger, over fjorden til E16 gjennom Lærdalen, (husk å stoppe ved Borgund Stavkirke), Tyin og til Ryfoss. Ta av ved Ryfoss og kjør Fv 2508/Rv51 mot Beitostølen.

-Vegen er som fyrtårn

- Det er ingen tvil om at den nasjonale turistvegen over Sognefjellet har stort betydning for Lom som turistdestinasjon. Fra Lom er det kort vei til hele tre nasjonale turistveger (Sognefjellet, gamle Stynefjellsveg og Valdresflya), og opplevelsene langs rutene har blitt betydelig styrket som en følge av satsingen «Nasjonale turistveger», sier næringslivssjef Åshild Myhre Amundsen i Lom kommune.
- Kontrastene fra nasjonalparklandsbyen Lom, høgfjellsnaturen på Sognefjellet med nasjonalparkene Jotunheimen og Breheimen på hver side av veien og fjordlandskapet som åpner seg opp når man kommer ned mot Luster er unik i mine øyne. Attraksjonene underveis og ikke minst bedriftene som ligger langs veien er selvsagt også en viktig del av opplevelsen.
Det er også positivt at det nå har blitt et offentlig toalettanlegg på Sognefjellshytta, slik at elementær infrastruktur blir ivaretatt på en god måte langs ruta.

- Den nasjonale turistvegen er et fyrtårn som bidrar til å trekke folk til å kjøre gjennom både Lom og Gudbrandsdalen. Dette bidrar selvsagt til både verdiskaping og økt sysselsetting. Veien bidrar og til å tiltrekke folk fra Vestlandet over til oss.

Valdresflye
Beitostølen har utmerket seg som vintersportssted, men er også verd å besøke på sommerstid. Vegen videre nordover går over de vakre Valdresflye og ender opp i Sjodalen.

-Den nasjonale turistvegen over Valdresflye er en gavepakke fra staten, mener Atle Hovi, direktør i Beitstølen Resort.

-Siden den åpnet i 2012 har sommertrafikken økt betydelig. Turistvegen har skapt stor internasjonal oppmerksomhet.

Kunstverket «Rock on top of another rock» som ligger langs turistvegen er et Instagramvennlig fotomotiv som gir de besøkende gode minner og mer oppmerksomhet.

Og for noen år siden snakket jeg med en arkitektstudent fra Praha som besøkte Beitostølen. Jeg spurte hvor henter arkitektmiljøet i Praha inspirasjon fra. Og han svarte at de henter inspirasjon fra de nasjonale turistvegene i Norge, forteller Atle Hovi.

Langs den 49 km lange turistvegen er det kommet flere fine rasteplasser og utsiktspunkt. Og en perfekt avstikker er å kjøre inn til turistforeningshytta Gjendesheim. Herfra går også båten over Gjende for dem som vil ta turen over Besseggen tilbake til Gjendesheim.

Turen nordover over Valdresflye slynger seg langs mange fine fjellvann som innbyr til sommerbading og fiske.

Fiskelykke: Ved Gjende er det mulig å fiske, og bakgrunnen ligger Besseggen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Fiskelykke: Ved Gjende er det mulig å fiske, og bakgrunnen ligger Besseggen. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Hindseter hotell fra 1898 ligger ved vegen og her kan dere være med på vandring i urskogen i Sjodalen. Like ved ligger Ridderspranget, mens lenger nede i Sjodalen ligger flere populære raftingsentre. Og dersom dere ikke har vannskrekk så er dette en morsom opplevelse.

Turen går videre til E6 gjennom Gudbrandsdalen og detter sørover til Frya litt nord for Ringebu. Her tar dere av og kjører østover på Rv27.

Nasjonal Turistveg Rondane
Turistvegen starter på Venabygdsfjellet og går til Folldal. Vegen har også en liten avstikker til Sollia kirke før dere kjører tilbake til Rv27. Rondane er landets eldste nasjonalpark og en god del av turen går lang den vakre og lange Atnadalen. Atnjsøen er perfekt for padling og fisking, og selvsagt et utmerket utgangspunkt for fine fjellturer. Denne nasjonale turistvegen er 75 km lang og ender som nevnt i Folldal. Og her kan dere enten velge å kjøre østover til Alvdal og Østerdalen eller vestover for å ende opp på Hjerkinn og Dovre.

Vil du ha flere gode tips for årets Norgesferie? Eller vil du dele dine reisetips og -opplevelser? Følg lenken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer