Er dette verdens kuleste kirke?

Huske som henger i taket, innslag av syndefull rødfarge; hvem skulle trodd at dette en gang var en kirke?

Moderne, minimalistisk og med innslag av lekker design og knallfarger. Det er fort gjort å tenke at dette høres ut som nok et nybygget funkishus, eller urban leilighet. Men det er først når man ser bilder fra utsiden av dette unike hjemmet i byen Veldhoven i Nederland at man innser at det faktisk dreier seg om en gammel kirke.

Det er ifølge arkitektur- og designnettstedet Arch Dail, den gamle Nederlandske Reformerte Evangelistkirken i Haarlo, utenfor Veldhoven, som har fått nytt liv som moderne familiehjem. Med god hjelp av de nytenkende arkitektene hos Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen.

Beholde det gamle, tilføre noe nytt For både eierne av det unike bygget og også arkitektene som fikk jobben med å gjøre kirken om til hjem, var det et viktig poeng at mye av det som var gammelt og unikt med bygget skulle bevares.

- Mye av bygget, som stammer fra 1928, var i bra stand rent bygningsteknisk, forklarer arkitekt Kappelhoff til nettstedet.

- Men det krevde en del restaurering på fasade og klokketårn.

Familien som hadde kjøpt den nå nedlagte kirken hadde falt for både størrelsen, plasseringen i et idyllisk boligområde i utkanten av byen og de flotte detaljene som taket i treverk. Samt de gamle dørene og de buede vinduene som alle hadde de originale fargede glassene inntakt.

Åpen planløsning Et annet ønske familien hadde var at kirken, som målte hele 1100 m3, ikke skulle deles opp for mye, slik at man beholdt den unike følelsen av rom og plass.

- Ved å holde de fleste rommene åpne, og unngå unødvendige vegger, maksimerte vi også dagslyset som fritt fikk strømme rundt i huset, forklarer arkitekten.

- Så utfordringen ble å få lagt inn soner, og få definert disse på en måte som fungerte uten at man var nødt til å sette opp store fysiske skiller.

Til interiørnettstedet Interiorholic forklarer arkitekt Kappelhoff:

- Konseptet med prosjektet var å strippe tilbake, isolere og møblere. Og resultatet representerer på alle måter mottoet til familien som bor der: «Ta vare på ditt indre barn, lev enkelt, lek, utforsk og vær alltid litt uskikkelig.»

Bygget messanin og trapp Få arkitektoniske tillegg ble bygget inn i det store åpne rommet i kirken.

- Det var som sagt et bevisst valg å ikke fylle boligen opp med rom, forklarer Kappelhoff.

- Fokuset var på å minimere behovene man har for å bo over mange ulike rom, men en messanin ble laget for å kunne skape en mer privat og avslappende sone, hvor man finner et sofaområde, sovesone og bad.

Trappen skjuler mange rom Den mest bemerkelsesverdige interiørdetaljen man legger merke til i det store rommet er den unike spesialbyggede trappen.

- Trappen er både et nødvendig og morsomt innslag i interiøret, forklarer Kappelhoff.

- Faktisk fungerer denne ikke bare som en slags romdeler, men den skjuler også rom og funksjoner som garderobeskap, bod og innebygget kjøkken. I tillegg fungerer den ene av veggene som en slags utstillingsvegg, hvor familien kan vise frem sin store samling moderne kunst.

Det mest iøyefallende med den spesielle trappen - som fører opp til messaninen, samt en liten krok hvor man kan søke litt ro og alenetid - er fargen. Knallrødt er en farge som ofte forbindes med synd og lyst, og er kanskje ikke det mest naturlige valget å falle på for bruk i en kirke?

- Fargevalget var ekteparets, som mente det ville være både et spennende og humoristisk innslag på interiøret.

Stram design - men også glimt i øyet Den røde fargen går igjen på også andre detaljer i familien hjem. Hovedfargen er uten tvil hvitt, men i tillegg brukes også farger som mørkegrå, og materialer som betong og tre.

- Alle materialene som er brukt i huset er enkle, funkjonelle og budsjettvennlige, forklarer Kappelhoff.

- Gulvene er støpt i betong, og originale treplanker fra kirken ble benyttet for å kle trappen. Til kjøkkenet brukte vi mye rustfritt stål, og i tillegg er det steder hvor vi har benyttet glass, både for å kunne beholde flyten av rom og lys, men også fordi glass som materiale passet inn med det enkle og stramme uttrykket man ønsket å skape.

Det er ingen tvil om at prosjektet med å lage bolig av kirken viser både humor, respekt for bygget, kjærlighet til design og ikke minst kreativitet.

- Vi fikk lov til å leke oss litt med det faktum at dette en gang var en kirke, forklarer arkitekten.

- Noe som er reflektert i navnet på trappen, Starway to have fun, husken med trykket Swinging Sister, og ikke minst trykket med Holy Shit på toalettet.

I hagen utenfor huset finnes også en gjeng med tre-sauer, som skal representere bibelens omtalte "Lost Sheep".

Hagen er moderne den også, med blomsterpotter laget av murstein som var til overs etter restaureringen av bygget.

- Uthuset er laget av en gammel container, forklarer Kappelhoff.

- Denne er integrert i tregjerdet som løper rundt, og har fått en gresskledt tak, som også kan brukes som hage.

Les også: Her er Norges dyreste boligstrøk
Denne jordhaugen skjuler et unikt hjem
Denne boligen ble kåret til verdens flotteste i år

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SYNET BEDRAR: Du klarer aldri å gjette hvordan denne kirken ser ut på innsiden. FOTO: Vincent van den Hoven
STUE: Men så mye plass å boltre seg på, kunne familein velge møbler som var store og romslige. FOTO: Vincent van den Hoven
MULTIFUNKSJONELL: Trappen i midten fungerer som romdeler, oppbevaring og kjøkken. FOTO: Vincent van den Hoven
GODT MED PLASS: Selv om familien hadde hele 1100 m3 å boltre seg på, ville de ikke dele opp kirken i for mange rom. FOTO: Vincent van den Hoven
HUSKE: Denne familien mener det er viktig å kunne leke litt hver dag. FOTO: Vincent van den Hoven
HJEMMEKONTOR: Familien ville ikke ha for mange vegger i huset, så de fleste av rommene er åpne mot hverandre. FOTO: Vincent van den Hoven
LUFTIG: Det store åpne rommet er på hele 1100 m3. FOTO: Vincent van den Hoven
SOVEROM: Som på sexy boutique-hoteller, kan man også i dette huset bade på soverommet. FOTO: Vincent van den Hoven
RØDT: Rødfargen er brukt rundt om flere steder i boligen, og knytter interiøret sammen. FOTO: Vincent van den Hoven
DET RØDE ROMMET: Kors på veggen og innskriften Holy Shit. De som bor her tar ikke ting så høytidelig. FOTO: Vincent van den Hoven
DET RØDE ROMMET: Kors på veggen og innskriften Holy Shit. De som bor her tar ikke ting så høytidelig. FOTO: Vincent van den Hoven Vis mer