LETT Å BLI HEKTA: Nå har forskere ved Universitetet i Bergen, i samarbeid med Stiftelsen Bergensklinikkene, utviklet en helt ny metode som kan måle facebookavhengighet. Sjekk om du er i faresonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LETT Å BLI HEKTA: Nå har forskere ved Universitetet i Bergen, i samarbeid med Stiftelsen Bergensklinikkene, utviklet en helt ny metode som kan måle facebookavhengighet. Sjekk om du er i faresonen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Er du avhengig av Facebook?

Overdreven bruk av det sosiale nettsamfunnet Facebook kan gå på bekostning av jobb, studier, familie og venner. Test deg selv her.

(Dagbladet): Logger du deg på Facebook med en gang du våkner, oppdaterer profilen din flere ganger daglig og sjekker for oppdateringer og kommentarer regelmessig både på jobb-pc og mobiltelefonen?

Da er det en god sjanse for at du er avhengig av Facebook. Nå har forskere ved Universitetet i Bergen, i samarbeid med Stiftelsen Bergensklinikkene, utviklet en helt ny metode som kan måle akkurat det, og de jobber med å kartlegge årsaker og konsekvenser av denne typen avhengighet.

Hvordan er det med dine facebookvaner?

Test deg selv her.
   
Forskningsprosjektet er basert på undersøkelser av over 400 studenter, og viser at det nye verktøyet, Bergen Facebook Addiction Scale (BFAS), fungerer som et godt måleinstrument for Facebook- avhengighet, og kan brukes i framtidig forskning og kartlegging.

Nytt verktøy - Facebook-avhengighet er en potensielt problematisk og spesifikk form for internettavhengighet. Bruken synes å øke relativt raskt, og derfor er det behov for en god metode til å kartlegge avhengighetstilstanden, sier klinisk psykologspesialist, doktor i psykologi og leder av forskningsprosjektet, Cecilie Schou Andreassen.

Fire til fem prosent av norske internettbrukere bruker Facebook mellom tre og fire timer på en typisk hverdag.

- Disse karakteriseres som avanserte brukere. Om disse har et problem er vanskelig å si. Problematikken gjelder for alle typer teknologier hvor det er naturlig at noen har overdreven bruk, særlig i starten. Facebook-bruken ser ut til å normaliseres over tid, fordi den vil tilpasses egne sosiale behov, sier forsker i SINTEF, Petter Bae Brandtzæg.

Ifølge Schou Andreassen handler Facebook-avhengighet om en tilstand hvor følelsene, tankene og atferden til en gitt person er sterkt dominert av Facebook.

Konsekvenser - Atferden kan gå på bekostning av andre ting, som, f.eks. jobb, studier, familie, venner og trening. Med andre ord handler det om en manglende evne til å regulere vanene sine, og som ekskluderer mange andre aktiviteter, sier hun.

Det kan være flere årsaker til at man blir avhengig av det sosiale nettsamfunnet:

- Det kan være alt fra genetiske disposisjoner til avhengighet generelt, læring, personlighetstrekk eller at man observerer andres atferd. For mange kan det handle om å fjerne seg fra vanskelige tanker og følelser, som man slipper å kjenne på, sier Schou Andreassen.

Overdreven bruk av det sosiale nettstedet kan gå ut over jobb, arbeid og sosialt liv.

- Overdreven bruk kan ofte få en til å nedprioritere familie og partner, som selvfølgelig påvirker samliv og familieliv. På en annen side kan Facebook også være et glimrende redskap til å holde kontakten med partner og andre familiemedlemmer når den geografiske avstanden er stor, sier hun.
Ulike årsaker Motivene for å logge seg på Facebook kan handle om flere ting.

- Det kan være alt fra spill, ønske om stor venneliste, se og bli sett eller overopptatthet av spesifikke personer og sider, sier Schou Andreassen.

- Primært går det utover relasjoner, arbeid, studier, trening — altså ivaretakelse av helse, og søvn, sier hun.

LEDER AV FORSKNINGSPROSJEKTET: Klinisk psykologspesialist og doktor i psykologi, Cecilie Schou Andreassen.
LEDER AV FORSKNINGSPROSJEKTET: Klinisk psykologspesialist og doktor i psykologi, Cecilie Schou Andreassen. Vis mer

Det er forsket lite på hvordan arbeidslivet påvirkes av Facebook-bruk, men danske analyser har estimert at om lag 11 milliarder kroner går tapt i arbeidstid på grunn av Facebook.

- Jeg ble bitt av basillen

Hege Beck (28) fra Lillestrøm anslår at hun bruker tre timer daglig på Facebook.

28- åringen sjekker Facebook hver morgen før hun går på jobb, og er medlem av gruppa «Støttegruppa for deg som er avhengig av Facebook».

- Jeg bruker nok Facebook i gjennomsnitt tre timer hver dag. Som regel har jeg pc-en påskrudd i bakgrunnen når jeg kommer hjem om ettermiddagen, sier Hege, som understreker at hun ikke bruker Facebook i arbeidstida.

Hun bruker Facebook mest for å kommunisere med venner og gamle bekjente, og har blant annet arrangert en gjenforeningsfest for ungdomsskoleklassen sin gjennom det sosiale nettsamfunnet. Hun spiller også et av Facebooks mange plattformspill, «CityVille».

- Jeg er ikke en flittig bruker, men jeg ble litt bitt av basillen. Hvis man skal spille slike spill, må man jo gjøre det daglig, sier Beck.

Hun er likevel klar på at hun kan slutte med Facebook når som helst, og hun har tatt seg pauser før.

- Det er en god måte å slå i hjel tid på, og for mange er det nok et godt fyll for ensomhet.Jeg har faktisk deaktivert kontoen min tidligere for å ta en personlig pause, men generelt sett mener jeg at Facebook har mange positive sider, sier Beck.

TRE TIMER OM DAGEN:- Jeg bruker nok Facebook i gjennomsnitt tre timer hver dag. Som regel har jeg pc-en påskrudd i bakgrunnen når jeg kommer hjem om ettermiddagen, sier Hege Beck (28) , som understreker at hun ikke bruker Facebook i arbeidstida. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
TRE TIMER OM DAGEN:- Jeg bruker nok Facebook i gjennomsnitt tre timer hver dag. Som regel har jeg pc-en påskrudd i bakgrunnen når jeg kommer hjem om ettermiddagen, sier Hege Beck (28) , som understreker at hun ikke bruker Facebook i arbeidstida. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer