EGEN SJEF: I fjor ble det registrert nesten 30.000 nye foretak, viser tall fra Brønnøysundregistrene. Sofia Haugan (27), som her er ute på filmoppdrag, har sikret seg mot arbeidsledighet og sykdom på flere måter.
EGEN SJEF: I fjor ble det registrert nesten 30.000 nye foretak, viser tall fra Brønnøysundregistrene. Sofia Haugan (27), som her er ute på filmoppdrag, har sikret seg mot arbeidsledighet og sykdom på flere måter.Vis mer

Er du din egen sjef? Slik sikrer du deg mot den økonomiske smellen

Pensjon. Skatt. AS. Enkeltmannsforetak. Sykdom. Uførhet. Konkurs. Sofia har tatt grep for å sikre seg. Her er tipsene du må kunne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Næringsinntekt gir, i motsetning til lønnsinntekt, ikke grunnlag for dagpenger, påpeker Alexandra Plahte, uavhengig pensjonsrådgiver i Gabler, Steenberg & Plahte.

- I praksis betyr det at du står uten rettigheter til dagpenger dersom du må legge ned driften og melde deg arbeidsledig, tross mange år med god inntekt. Det er det nok ikke alle som er klar over, sier hun.

- Bedre å være føre var - Man er ganske sårbar når man ikke er ansatt noe sted. Jeg satser på at jeg holder meg frisk og har nok å gjøre framover, sier 27-åringen. Hun er dokumentarfilmmaker og radiojournalist med eget selskap.Så fort Haugan etablerte seg som selvstendig næringsdrivende, undersøkte hun hva slags rettigheter hun har ved sykdom og arbeidsledighet.- Jeg fant ut at jeg hadde færre rettigheter med et enkeltmannsforetak, og opprettet derfor et AS. Da står jeg i det minste litt tryggere, sier hun.I tillegg meldte hun seg inn i fagforeningen Industri Energi for å få tilgang på ulike forsikringer og juridisk hjelp hvis hun skulle ha behov for det.- Veldig mye av inntekten min går til å betale for ulike forsikringer. Jeg har også kjøpt sykeforsikring gjennom Nav som gjør at jeg får bedre dekning hvis jeg skulle bli sykmeldt, sier Haugan.Én dag i uka jobber hun som  programleder i radiokanalen Radio Riks. Det hun tjener er akkurat nok til å dekke alle de faste utgiftene.- Jeg lager både promofilm, filmer arrangementer og eventer, og det er der de gode pengene kommer inn. De fleste oppdragene får jeg fra bekjente på  Facebook. I perioder tjener jeg veldig bra, i andre perioder dårlig.Mange i hennes bransje, både innen film, foto og kunstnerisk virksomhet, lever i risikosonen, påpeker hun.- Jeg har rett og slett takket ja til alt jeg kan få. Det er bedre å være føre var. Hvis noe skulle skje blir jeg ikke stående på bar bakke, sier Haugan.

Enkelte som driver egen næring har vært kreative med tanke på å få så lav skattbar inntekt som mulig, tror Plahte. Det kan synes økonomisk gunstig der og da, men fort koste dyrt i neste runde.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn