Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Er du en av de som vil tape på nye skatteregler?

- Mange vil få en økonomisk blåmandag.

MANGE PÅVIRKES:   I går leverte Scheel-utvalget sin innstilling til ny skattemodell. Utvalget foreslår flere endringer som vil kunne få stor betydning for folk med vanlige inntekter. Foto: SARA JOHANNESSEN / NTB SCANPIX
MANGE PÅVIRKES: I går leverte Scheel-utvalget sin innstilling til ny skattemodell. Utvalget foreslår flere endringer som vil kunne få stor betydning for folk med vanlige inntekter. Foto: SARA JOHANNESSEN / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): I går leverte Scheel-utvalget sin innstilling til ny skattemodell. Utvalget foreslår flere endringer som vil kunne få stor betydning for folk med vanlige inntekter. - Enkelte grupper vil kunne rammes kraftig, påpeker Jan Bangen, advokat i Skattebetalerforeningen. Utvalget vil blant annet beholde formueskatten på bolig, men endre den slik at også egen bolig verdsettes til 80 prosent av faktisk verdi. I dag verdsettes boligene til 25 prosent av markedsverdi. Dette gjør at mange slipper formueskatt på egen bolig. Bunnfradraget i formueskatten er foreslått økt fra 1 millon til 2 130 000, men det hjelper ikke dem som har bolig som er mye verdt.

- En enke eller enkemann med middels eller lav pensjon, som ikke har gjeld, men som sitter med en bolig verdt 5 millioner kroner, vil med dette forslaget få økt formueskatt fra 420 kroner til 18 700 kroner, sier Bangen.

Dyrere å pendle

Scheel-utvalget foreslår også å kutte i en rekke skattefradrag, deriblant boligsparing for ungdom (BSU), fradrag for frivillige organisasjoner, reise- og pendlerfradrag og foreldrefradrag. - At BSU ordningen foreslås å bli fjernet hører ikke hjemme noe sted. Unge i dag trenger en gulrot for å klare å komme seg inn på boligmarkedet alene. Fjerning av BSU vil bety at flere unge vil bli stående å stampe i leiemarkedet langt lenger. I tillegg kan det føre til større sosiale forskjeller, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Å fjerne så mange fradrag kan føre til endret adferdsmønster hos mange, tror hun. - Sparing til bolig for unge kan bli mindre attraktivt, gaver til veldedige organisasjoner kan reduseres og fagforeningen kan få færre medlemmer. I en ideell verden skal vi ikke la oss styre av skattefradrag, men nordmenn blir trigget av akkurat det, sier Sandmæl. Hvis kost-og losjifradraget forsvinner for pendlere, vil det gjøre det vanskeligere for dem som bor i distriktene og pendler inn til byene for å arbeide, påpeker Dag Jørgen Hveem, høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI. - Kutt i slike fradrag sitter nok langt inne, men samtidig blir skattefradragene mindre verdt når skattesatsen reduseres fra 27 til 20 prosent, sier han.

Skattesmell

At utvalget foreslår å fjerne Skatteklasse 2, er ingen overraskelse, mener Jan Bangen i Skattebetalerforeningen. Det betyr skattesmell for ektepar der den ene er hjemme eller har lav inntekt. - Denne har vært forsøkt fjernet før, men holdt i live av støttepartiene. Da er jeg mer overrasket over at Scheel-utvalget foreslår å fjerne boligsparing for ungdom (BSU), foreldrefradraget og fradrag for fagforeningskontingent, sier Bangen. Han har regnet ut at et foreldrepar med to barn vil tape 10 800 kroner på at barnefradraget blir borte. Hvis en av dem har litt reisevei til jobb og er medlem av fagforening, blir tapet langt større: Har du boliglån, litt reisevei til jobb og er medlem av fagforening, risikerer du å få over 15 000 kroner i økt skatt. - Hvis den ene forelderen bor fire mil fra jobben, får hun 3402 kroner mer i skatt. I tillegg vil fjerningen av fagforeningskontingenten fjerning gi 1040 kroner i økt skatt, fra 3850 i dag. Med 10 800 kroner i økt skatt på grunn av tapt foreldredrag, vil skatten øke med 15 242 kroner for en slik småbarnsfamilie, sier Bangen. Dersom begge foreldrene har reisevei til jobb, og begge er medlem av en fagforening, øker skatten til nesten 20 000 kroner for begge samlet. - Det ser ut som om dette skatteforslaget blir mer firkantet og tar mindre hensyn til folks individuelle situasjon. Det vil kunne føre til økte forskjeller mellom folk, sier Bangen, og legger til: - Det ser ikke ut som om det nye forslaget til skattesatser for alle gir full kompensasjon for dise gruppene.

Skatte av hybel

Utvalget foreslår også at skattefritaket ved utleie av inntil 50 prosent av markedsverdien av egen bolig oppheves. - Mange har lagt opp økonomien sin etter dagens regler. Noen leier ut for å få betalt ned boliglån, å fjerne en slik fordel kan derfor være dramatisk for privatøkonomien, mener Silje Sandmæl i DNB. Har du for eksempel en utleiedel i boligen din i dag, som du leier ut for 10 000 kroner skattefritt, vil det med forslaget til Scheelutvalget si at du må skatte av pengene. - Med forslaget om nye skattesatser fra 27-20 prosent betyr det at du må betale 2000 kroner i skatt, altså vil en utleier som i dag leier ut skattefritt gå glipp av 24 000 kroner i året. Betaler du skatt kan du også benytte deg av fradragsmuligheter for utleier. Allikevel vil du gå med et tap, sier hun. Ligningsverdiene av fritidseiendom foreslås doblet i påvente av et bedre verdsettingssystem. Eier du hytte ved sjøen eller på fjellet, kan de nye ligningsverdiene få stor betydning. - I dag spriker verdsettingen i alle retninger, og det er kolossale forskjeller på nytt og gammelt. Min gamle hytte i skjærgården i Risør er for eksempel verdt noen millioner kroner, men har bare en ligningsverdi på litt over 100 000. Andre som har nyere hytter på fjellet, har derimot en ligningsverdi på 1 million kroner, sier Dag Jørgen Hveem ved BI.

- Blåmandag

- Mange grupper vil få en økonomisk blåmandag, mener Hallgeir Kvadsheim, økonomiekspert og programleder i TV3-serien Luksusfellen. - Først og fremst vil disse endringene, hvis de blir vedtatt, ramme dem med høyere inntekt og formue. Scheel-utvalget har selv estimert at 90 prosent av oss ikke vil merke noen forskjell.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

6 MÅNEDER*

KUN I HELGA

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr 180 kroner for et halvt år. 0,33 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449,-/6 mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55 kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

ÅR

795 kr

(2,18 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 795 kr for et år. 2,18 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795 kr/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449kr/6mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (55kr/uke) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?