Er du klar for å sprite opp middagen?

Hissig krydrede oppskrifter fra Charlotte Mohn Gaustad.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

STERKE SMAKER: Rikelig med chili og hvitløk er både sunt og gir styrke og karakter til maten. Charlotte Mohn Gaustad er glad i sterke smaker og eksperimenterer gjerne med godt krydder. Foto: METTE MØLLER
PASTA MED HVITLØK OG CHILI: Dette er blitt Charlottes nye favorittpasta, og hun liker den sterk, med masse chili og hvitløk. Foto: METTE MØLLER
RIBBE MED «FIVE SPICE»-KRYDDER: De fem krydderne er stjerneanis, nellik, kanel, sechuanpepper og fennikelfrø, og blandingen smaker nydelig med både svin og and. Foto: METTE MØLLER
KRYDRET LINSESUPPE: Ei sunn og god suppe med masse smak. Den er enkel å lage og skal serveres rykende varm. Foto: METTE MØLLER

Med kjøkkenbenken dekket av rød og grønn chili, fersk hvitløk og ingefær og krydderbokser med spennende dufter, er Charlotte i full gang med å koke og steke mat som får fart på blodomløpet. Perfekt nå i vinterkulda.

- Jeg blir glad når jeg lager mat med mye krydder. Sterke og gode smaker som river litt, det er deilig, sier Charlotte, og putter hele 4 røde chili og 15 hvitløkfedd i varm olivenolje.

RIBBE MED «FIVE SPICE»-KRYDDER:  De fem krydderne er stjerneanis, nellik, kanel, sechuanpepper og fennikelfrø, og krydderblandingen brukes mye i det kinesiske kjøkken. Foto: METTE MØLLER
RIBBE MED «FIVE SPICE»-KRYDDER: De fem krydderne er stjerneanis, nellik, kanel, sechuanpepper og fennikelfrø, og krydderblandingen brukes mye i det kinesiske kjøkken. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Sammen med fersk koriander, hakkede cashewnøtter og nykokt spagetti blir dette til Charlottes favorittpasta nå i vinter. Servert med god, fersk parmesanost på toppen.

- Denne pastaen er helt nydelig, og så enkel. Tilpass chili og hvitløk etter din egen smak, og korianderen kan byttes ut med bladpersille, sier Charlotte.

Hundrevis av ulike chilisorter Det finnes hundrevis av forskjellige chilisorter, og det sies at chili er verdens mest brukte krydder. I Norge er vi mest vant med rød eller grønn spansk pepper.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn Gaustad (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn Gaustad (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Chili inneholder mye antioksidanter, og skal ha mange gode egenskaper. I tillegg til å få fart på blodomløpet, gir chili økt forbrenning og skal ha god innvirkning på blodtrykk og kolesterol.

- Men først og fremst er både chili og hvitløk veldig godt og gir fin styrke og karakter til maten, mener Charlotte.

«Five spice» Hun er også blitt veldig glad i en krydderblanding som kalles «five spice», og som brukes mye i det kinesiske kjøkken.

De fem krydderne er stjerneanis, nellik, kanel, sechuanpepper og fennikelfrø.

- Dette er et viktig og balanserende krydder for kineserne, som har lang tradisjon i å bruke krydder. «Five spice» skal sammenfatte alle grunnsmakene, de fem elementene, så balansen i blandingen er viktig, sier Charlotte Mohn Gaustad.

- Jeg har eksperimentert med å gni inn «five spice» i ribbe og svineknoke, og så langsteke kjøttet. Det smaker fantastisk, forteller hun.