Er du lei av partneren som ikke bidrar med husarbeidet?

- Ikke slutt å mas, det hjelper ikke.

KJENNER DU DEG IGJEN?:  - Kvinnen er som regel den som klager og kjefter, mens mannen er taus, sier den danske samlivscoachen ved Parforholdsraad.dk, Mette Haulund. Illustrasjon: Flu Hartberg
KJENNER DU DEG IGJEN?: - Kvinnen er som regel den som klager og kjefter, mens mannen er taus, sier den danske samlivscoachen ved Parforholdsraad.dk, Mette Haulund. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - En typisk årsak til at mange par går fra hverandre skyldes at de er fastlåst i roller i forholdet. Kvinnen er som regel den som klager og kjefter, mens mannen er taus, sier den danske samlivscoachen ved Parforholdsraad.dk, Mette Haulund.

Kvinner synes det er greit å være sur og tverr fordi mannen er likegyldig, mens mannen synes det er greit å trekke seg tilbake fordi kvinnen er sur og kontrollerende, ifølge ekspertene Dagbladet har snakket med.

Konflikt Kjønnsforsker ved Universitetet i Oslo, Jørgen Lorentzen, mener det ikke er vanlig med en slik rollefordeling i majoriteten av norske forhold, men rollene forsterkes ved konflikt.

- I konflikter har vi en tendens til å bli mer konservative i forhold til kjønnsrollemønster. Menn trekker seg mer inn i seg selv fordi de har vanskelig for å håndtere situasjonen, mens kvinner blir sinte og kjefter, sier Lorentzen.

Slike mønstre kan være vanskelige å komme seg ut av. Derfor er det viktig å gjøre noe før det er for seint, og en av partene ikke orker mer, mener Haulund.

- Dette er det mest typiske mønsteret når det er konflikt i forhold. Kvinnen er litt mer evaluerende og skal ha klare meninger om hvordan ting skal gjøres, mens menn ofte er mindre villig til å ta ansvar og styre i hjemmet. Dette er tradisjonelle kjønnsroller som man som regel kan leve med, men hvis avstanden blir for stor kan det blir et problem, sier professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer