Er du lei av partneren som ikke bidrar med husarbeidet?

- Ikke slutt å mas, det hjelper ikke.

KJENNER DU DEG IGJEN?:  - Kvinnen er som regel den som klager og kjefter, mens mannen er taus, sier den danske samlivscoachen ved Parforholdsraad.dk, Mette Haulund. Illustrasjon: Flu Hartberg
KJENNER DU DEG IGJEN?: - Kvinnen er som regel den som klager og kjefter, mens mannen er taus, sier den danske samlivscoachen ved Parforholdsraad.dk, Mette Haulund. Illustrasjon: Flu HartbergVis mer

(Dagbladet): - En typisk årsak til at mange par går fra hverandre skyldes at de er fastlåst i roller i forholdet. Kvinnen er som regel den som klager og kjefter, mens mannen er taus, sier den danske samlivscoachen ved Parforholdsraad.dk, Mette Haulund.

Kvinner synes det er greit å være sur og tverr fordi mannen er likegyldig, mens mannen synes det er greit å trekke seg tilbake fordi kvinnen er sur og kontrollerende, ifølge ekspertene Dagbladet har snakket med.

Konflikt Kjønnsforsker ved Universitetet i Oslo, Jørgen Lorentzen, mener det ikke er vanlig med en slik rollefordeling i majoriteten av norske forhold, men rollene forsterkes ved konflikt.

- I konflikter har vi en tendens til å bli mer konservative i forhold til kjønnsrollemønster. Menn trekker seg mer inn i seg selv fordi de har vanskelig for å håndtere situasjonen, mens kvinner blir sinte og kjefter, sier Lorentzen.

Slike mønstre kan være vanskelige å komme seg ut av. Derfor er det viktig å gjøre noe før det er for seint, og en av partene ikke orker mer, mener Haulund.

- Dette er det mest typiske mønsteret når det er konflikt i forhold. Kvinnen er litt mer evaluerende og skal ha klare meninger om hvordan ting skal gjøres, mens menn ofte er mindre villig til å ta ansvar og styre i hjemmet. Dette er tradisjonelle kjønnsroller som man som regel kan leve med, men hvis avstanden blir for stor kan det blir et problem, sier professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen.

Ujevn fordeling Menn har ofte vansker med å håndtere det emosjonelle som skjer i konflikter, ifølge Lorentzen.

- Både sinne, aggresjon, fortvilelse og sårbarhet kan være vanskelig å håndtere for mannen. I stedet for å sortere disse følelsene velger han taushet, sier han.

EKSPERT: Samlivscoach Mette Haulund
EKSPERT: Samlivscoach Mette Haulund Vis mer

Kvinnen kan ofte føle at hun er alene om det praktiske arbeidet i hjemmet, noe som igjen kan gjøre henne sint og masete, mener Haulund.

- Fordelingen mellom mannen og kvinnen blir så ujevn at kvinnen blir familiens overhode - selv om hun slett ikke har lyst til å være det, sier hun.

Som oftest er det kvinnen som blir klandrende og sur, mens mannen trekker seg unna. Ifølge Thuen er det viktig å tenke over hvordan man snakker sammen om problemene.

EKSPERT: Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen.
FOTO: LARS EIVIND BONES
EKSPERT: Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Det hjelper ikke nødvendigvis hvis kvinnen slutter å stille krav eller mase, da gjør han kanskje enda mindre enn før. Hvis det kommer som anklagelser og bebreidelser blir det ofte en mer betent kommunisering, sier han.

Kvinnen må derfor formidle behovene sine på en konstruktiv måte.

- Hun kan f.eks. si: «Jeg blir utslitt av alt som må gjøres hjemme, hva kan du gjøre med det?». Da ansvarliggjør hun mer enn å kommandere, sier Thuen.

Atferdsendring Haulund forklarer at man ikke alltid må være enig for komme seg ut av de fastlåste rollene.

EKSPERT: Professor i psykologi Frode Thuen
EKSPERT: Professor i psykologi Frode Thuen Vis mer

- Vi kan snakke og snakke om problemene, men det som trengs er en atferdsendring. Hvis én tar ledelsen, og endrer atferd, vil partneren mest sannsynlig reagere på det og følge etter. Slik kan man få i gang en positiv utvikling, sier hun.

Thuen er enig, og mener det kan være lurt å ansvarliggjøre hverandre:

- Hvis mannen tar litt mer ansvar hjemme kan det bidra til at hun har mindre grunn til å være sur. For mannen kan det derfor være lurt å tenke gjennom hva han kan gjøre for å bedre situasjonen. Innse at dere har problemer og at dere i fellesskap må finne ut av det. Det er viktig at en ikke drar lasset alene. Jo før dere kan erkjenne at dette må løses i fellesskap og oppleve hverandre som et team, jo bedre og mer inspirerende for begge parter, sier Thuen.