Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Er du like smart som disse ungene?

Se hva de gjorde første skoledag.

(Dagbladet): I går, på første skoledag etter sommerferien, kopierte jentene Dagbladets «stå sammen - stopp mobbingen»-logo og framførte UNICEF-sangen «Stopp - ikke mobb» sammen med medelever fra Aktivitetsskolen.

- Det er viktig å sette fokus på mobbing fra dag én, slik at alle elevene kan ha det bra på skolen, sier Rikke Kyvåg (11).

- De som utsettes for mobbing mister selvfølelsen og presterer dårligere på skolen. Derfor gjelder det å få slutt på at barn mobbes, sier hun.

I klasse 6b sørger jentene for å få med alle i fellesskapet.

- Vi er alltid flinke til å passe på at alle jentene i klassen blir inkludert. Dette har vi lært mye om i klasserommet. Og guttene er selvsagt velkomne til å være med i leken, sier Selma Kyvåg (11).

Plages i årevis Ella Sunde (11) synes det er trist å høre om barn og unge som blir plaget så mye at de sliter med problemer i lang tid etter at de er ferdige på skolen.

- Mange blir så plaget av andre at de ikke tør å gå på skolen. I tillegg sitter mobbeopplevelser i kroppen i mange år etterpå, sier hun til Dagbladet.

Tora Pedersen (11) tror det er viktig at barn og unge som blir mobbet - og andre som legger merke til dette - sier ifra både til foreldrene sine og til en voksen på skolen.

REFLEKTERTE: Barna ved Kastellet skole viser at de står sammen mot mobbing. F.v. Kaja Åbyholm, Tora Elise Lynes Nordli, Tora Pedersen, Selma Kyvåg, Ella Sunde, Rikke Kyvåg, Eline Vestnes, Sophie Glenne og Theodor Løes Tobiassen. Foto: Endre Vellene
REFLEKTERTE: Barna ved Kastellet skole viser at de står sammen mot mobbing. F.v. Kaja Åbyholm, Tora Elise Lynes Nordli, Tora Pedersen, Selma Kyvåg, Ella Sunde, Rikke Kyvåg, Eline Vestnes, Sophie Glenne og Theodor Løes Tobiassen. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Oppdager du mobbing, er det eneste rette å fortelle noen om det du har sett. På den måten kan du hjelpe noen slik at mobbingen faktisk kan stoppe, sier Tora. Som påpeker at mobbeofrene bør passes litt ekstra godt på.

- Vis ansvar og ta mobbeofferet inn i gjengen så hun eller han kan få det bedre på skolen, sier hun.

- Ingen er perfekt Også mobberne må få oppmerksomhet, mener Sophie Glenne (10 ½).

- Noen ganger kan det hende at den som mobber ikke har det så bra hjemme. Det bør man også tenke på, og nettopp derfor er det lurt å si ifra til andre voksne, sier hun.

Sophie synes det er bra at Dagbladet tar opp mobbetemaet, slik at flere kan bli bevisst på at mobbing er et stort problem i mange skoler i dag.

- Noen tror sikkert at de blir mobbet fordi de har gjort noe galt eller ikke er helt perfekte, men slik er det jo ikke, ingen er perfekt. Fokus på mobbing vil føre til at blir lettere å melde ifra og at flere blir opptatt av å stoppe mobbing, sier hun.

Høy aktivitet Og det er tydelig at Dagbladets mobbekampanje engasjerer. I går kveld hadde Facebook-gruppa «Stå sammen» over 7000 «likes», og diskusjonene gikk heftig både på Dagbladet.no og Facebooksiden.

- Mobbing er noe svært mange har egen erfaring med, eller har vært vitne til. Økt fokus er med på å øke åpenheten rundt et tema som mange synes det er vanskelig å snakke om, men mange ønsker å gjøre noe med, sier Kristin Oudmayer, som er i Dagbladets ekspertpanel.

- Denne kampanjen blir anledningen mange trenger til å fortelle sine historier og vise at de bryr seg, sier hu.

Assisterende rektor Nina Sætre ved Kastellet skole var ikke sein med å lansere Dagbladet-logoen «Stå sammen» overfor skolens elever allerede første skoledag.

- Vi fokuserer mye på forebygging av mobbing, og er opptatt av at alle skal ha det bra sammen, sier hun. Skolen har utarbeidet et handlingsplan mot mobbing sammen med foreldrene.

- i har nulltoleranse mot mobbing, men dessverre skjer det jo at noen plager andre likevel. Derfor sørger vi for å jobbe tett sammen med foreldre og har fått elevrådet til å engasjere seg i temaet, sier rektor Torill Røeggen.

Diskuter: Diskuter på Facebooksiden - Stå sammen.
Seks av ti nordmenn mener mobbeofre er «annerledes». Og 4 av 10 har blitt mobbet ifølge Dagbladets undersøkelse.
Hvorfor tør ikke lærere, foreldre og medelever å avsløre at mobbing skjer?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media