VIL HA ET ORD MED I LAGET: 60 prosent av den mannlige delen av befolkningen sier de uten problemer kunne latt kvinnene få ansvaret for valget av familieferie,  mens 47 prosent av kvinnene sier det er helt uaktuelt å gi det samme ansvaret til mannen, viser en undersøkelse Respons analyse har gjort for Star Tour. Illustrasjonsfoto: FRANK PERRY/AFP/SCANPIX
VIL HA ET ORD MED I LAGET: 60 prosent av den mannlige delen av befolkningen sier de uten problemer kunne latt kvinnene få ansvaret for valget av familieferie, mens 47 prosent av kvinnene sier det er helt uaktuelt å gi det samme ansvaret til mannen, viser en undersøkelse Respons analyse har gjort for Star Tour. Illustrasjonsfoto: FRANK PERRY/AFP/SCANPIXVis mer

Er du mann er det stor sannsynlighet for at du ikke bestemmer ferien selv

Men vet du hvem som må betale?

(Dagbladet): Det er kvinnene som i stor grad bestemmer hvor det skal ferieres, kommer det fram i en undersøkelse Respons analyse har gjort for Start Tour.

Én av fire kvinner sier det var de som bestemte hvor forrige sol- og badeferie skulle gå, mens 16 prosent av mennene sier det samme.

Samtidig svarte bare 3 prosent av kvinnene at det var mannen som fikk bestemme, mens 8 prosent av mennene innrømmer at det var kvinnene som tok avgjørelsen.

56 prosent av mennene sier de tok avgjørelsen i fellesskap, mens 45 prosent kvinnene opplever det på samme måte.

Tar initiativ Trendanalytiker Njål Berge har gjort flere studier rundt kvinner og valg, og bekreftet resultatet i undersøkelsen i sitt foredrag på Star Tours pressekonferanse tirsdag.

- Våre undersøkelser viser at kvinner hevder de tar ferievalgene, og også det faktum at de faktisk bestemmer, sier han.

Ifølge Berge er kvinner både initiativtakere og innhentere av informasjon når vi skal på ferie, rett og slett fordi ferien er viktigere for mødre enn fedre.

Pengebruk Når det kommer til bruken av penger endrer imidlertid trenden seg. Flere menn enn kvinner mener at det var de som betalte den siste ferien.

Det er verdt å merke seg at det forskjell på det å være enige om hvor mye skal brukes, og oppfattelsen av hvem som faktisk betaler.

For på spørsmål om hvem som betalte selve reisen, svarer 29 prosent av damene at det var det de som gjorde, mens 10 prosent svarer at de lot mannen betale.

Til det samme svarer 41 prosent av mennene at de betalte alt, mens bare 5 prosent sier at det var kvinnen som måtte punge ut.

Totalt 47 prosent av kvinnene mener hun og han betalte like mye, mens 41 prosent av mennene oppgir at de er enige i akkurat det.

Bruker vetoretten Ifølge Berge er det ofte kun i økonomiske spørsmål at mannen setter ned foten.

- Når alt kommer til alt har menn bare vetorett. Deres mening teller bare dersom det er et sted de absolutt ikke vil reise til. Mannen utøver også sin vetorett hvis det blir for dyrt, sier han.

Får planlegge Undersøkelsen avdekker også at det åpenbart vil føre til diskusjoner i de tusen hjem hvis mannen ymter frampå at han vil planlegge familieferien på egenhånd.

For mens 60 prosent av den mannlige delen av befolkningen uten problemer kunne latt kvinnene få ansvaret for valget av familieferie, svarer 47 prosent av kvinnene at det er helt uaktuelt å gi det samme ansvaret til mannen.

Til sammenligning sier 41 prosent av kvinnene at det hadde vært greit å la mannen bestemme alt innholdet i familieferien, mens 31 prosent av mennene ikke ville gitt kvinnene det ansvaret alene.

Høyere krav - Kvinner har mange flere preferanser og høyere krav til ferien, og det betyr mer for kvinnen at ferien blir bra, sier Berger.

Kvinner er ifølge trendanalytikeren likevel opptatt av at menn skal føle at de har bestemt ting i fellesskap.

Men i bunn og grunn er det likevel kvinnen som står bak avgjørelsen, mener han.

Romantisk deling Begge kjønn mykner likevel litt opp når det blir snakk om en romantisk reise for to:

57 prosent av kvinnene kunne overlatt ansvaret for planleggingen av en romantisk ferie til mannen, mens 69 prosent av mennene sier de fint kunne overlatt det ansvaret til sin kjære.

Undersøkelsen ble gjennomført blant 1037 respondenter i slutten av september og begynnelsen av oktober i 2011.