Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Er du redd for å gå deg bort, er ikke dette stedet noe for deg

Her er verdens største labyrint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet God torsdag): Den danske øya Samsø byr på mer enn strand og bad.

Vil du prøve deg på en utfordring litt utenom det vanlige, og klarer å holde hodet kaldt, kan en gåtur gjennom verdens største labyrint være tingen.

Labyrinten i Samsø ble i 2001 godkjent som verdens største labyrint av Guinness World Records.

VERDENS STØRSTE LABYRINT: Labyrinten på Samsø er 60 000 kvadratmeter stor. Foto: SAMSOLABYRINTEN.COM
SAMSØ: Øya i Kattegat har mange tilbud. Besøk norske Turid «Guf» Hanevold på hennes rockhotell, gå en tur i verdens største labyrint som dekker seks hektar, spill golf, nyt strandlivet eller lei ei prærievogn og la ekte hestekrefter føre deg rundt på øya. Reiseeksempel: 990 kroner Oslo - Fredrikshavn med bil på Stena Line i juli. Bil til Hou (2 t. 20 min), ferge til Samsø (1 time).
FREDERIKSØ: Ei bittelita øy som du for eksempel kan besøke om du allerede er på Bornholm. På øya ligger Lille Tårn, som ble bygget av kampestein i 1685. Opprinnelig var det et festningstårn, senere ble det militærfengsel og i dag er det museum. Reiseeksempel: 299 kroner Oslo - København med Norwegian i juli. Tog til Ystad (1 time), ferge til Bornholm (80 min.), båt fra Gudhjem/Allinge på Bornholm (55/70 min.). Alle foto: VISIT DENMARK
BORNHOLM: Kontrastenes øy. På den ene sida av øya er det hvit sand, på motsatt side er festningen Hammershus med utsikt over steile klipper. De to byene Gudhjem og Svaneke byr på blant annet mikrobryggeri, karamellmakeri, silderøkerier og glassblåser. Reiseeksempel:299 kroner Trondheim - København med Norwegian i juli. Tog til Ystad (1 time), ferge til Bornholm (80 min.). Du kan også fly med Danish Air Transport fra København på 35 minutter.
MANDØ: Ei øy i Vadehavet du må sjekke tidevannstabellen for å besøke. Når det er lavvann kjører du ut på havbunnen. Er det høyvann kommer du verken fram eller tilbake, så her gjelder det å planlegge litt på forhånd! På Mandø kan du utforske naturen og dyrelivet. Reiseeksempel: 989 kroner Oslo - Billund med Norwegian i juli. Mandøbussen ut til øya koster 60 kroner.
ÆRØ: Ei idyllisk øy sør for Fyn. Her finner du byene Marstal og Ærøskøbing, fargerike badehus, kunstgallerier og ølbryggeri. Det er muligheter for fiske og undervannssafari. Mange nordmenn kjenner Ærø fra Carsten Jensens bok, «Vi, de druknede», og på øya kan du oppleve stedene fra boka. Reiseeksempel: 989 kroner Oslo - Billund med Norwegian i juli. Tog til Svendborg (3 timer, 220 kroner) og ferge videre (75 min.).
FANØ: Øya ligger sørvest for Danmark. I tillegg til lange strender er det flere små byer på øya. På Sønderho Kro kan du prøve øyas spesialitet, Bakskuld, som er saltet, tørket og røkt sandflyndre servert med rugbrød og smør. Reiseeksempel: 299 kroner Oslo - København med Norwegian i juli. Tog til Esbjerg (3 timer, 400 kroner) og ferge til Fanø (12 min.).

Her er 60 000 kvadratmeter med trær gjort om til en labyrint med 186 T-kryss.

Utfordrende oppgaver - Labyrinten besøkes hvert år av rundt 20.000 gjester, sier Karen Poulsen, en av designerne bak labyrinten.

Du kan også lete etter fem poster i labyrinten ved hjelp av utfordrende oppgaver.

De er delt inn i ulike temaer, beregnet på om man er voksen, barn eller kommer i blandede grupper.

«Stifinner» Det er lett å miste retningssansen av å gå rundt i en så stor labyrint.

Er du engstelig for tanken på å vandre hvileløst omkring i dagevis, kan du få en «stifinner» som på hvilket som helst sted i labyrinten viser den enkleste veien til utgangen.

VERDENS STØRSTE LABYRINT: Labyrinten på Samsø er 60 000 kvadratmeter stor. Foto: SAMSOLABYRINTEN.COM
VERDENS STØRSTE LABYRINT: Labyrinten på Samsø er 60 000 kvadratmeter stor. Foto: SAMSOLABYRINTEN.COM Vis mer

Sjekk reisemuligheter, pris og informasjon til Samsø og fem andre danske øyer i bildekarusellen øverst i saken.

Her kan du lese flere saker fra God torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!