SATSER SIKKERT: Det er en kjensgjerning at unge bilførere er glad i fart. Nå lanserer Ford en billigbil med avanserte sikkerhetssystemer. Illustrasjonsfoto: JOHN T. PEDERSEN
SATSER SIKKERT: Det er en kjensgjerning at unge bilførere er glad i fart. Nå lanserer Ford en billigbil med avanserte sikkerhetssystemer. Illustrasjonsfoto: JOHN T. PEDERSENVis mer

Er du redd junior grisekjører når han låner bilen?

Fords nye «barnesikring» kan være løsningen.

(Dagbladet): Undersøkelser viser at europeiske bilførere under 25 år har dobbelt så stor risiko for å bli innblandet i en alvorlig ulykke enn eldre og mer rutinerte sjåfører. Og foreldres største bekymring når ungdommen er ute og kjører, er at nettopp det skal skje.

Nå lanserer Ford et nytt system som gjør at foreldre - eller bileieren - kan programmere bilen til en bestemt toppfart, og dermed eliminere risikoen for villmannskjøring.

MyKey har de kalt systemet, og teknologien lanseres nå i Europa etter å ha vært prøvd i USA en tid. I første omgang på nye Ford Fiesta, men systemet skal etter hvert installeres i flere modeller.

ENKEL PROGRAMMERING: Med noen enkle trykk på displayet kan du programmere både toppfarten og maksvolumet på den nye Fiestaen. Foto: Ford
ENKEL PROGRAMMERING: Med noen enkle trykk på displayet kan du programmere både toppfarten og maksvolumet på den nye Fiestaen. Foto: Ford Vis mer

- Som alle foreldre vet, så er risikoen statistisk sett mye større for at de unge havner i en ulykke, sier Geir Haugaard, markedsdirektør hos Ford Motor Norge.

- MyKey gjør det mulig for Fiesta-eiere å sette fornuftige grenser for yngre sjåførers bilbruk, og dermed også gi foreldrene mer ro i sjelen når de unge er ute med familiens bil.

Lavere volum Som navnet antyder, er det bilens  tenningsnøkkel som programmeres, og det er flere parametere enn fart som det kan legges begrensninger på.

Du kan også redusere volumet på bilens lydanlegg, og lyden blir helt borte om ikke sjåfør og passasjer fester sikkerhetsbeltene.

MAKSFART: En tenningsnøkkel som kan programmeres til en makshastighet? Det hadde vært noe når bilen overlates til junior. Foto: Ford
MAKSFART: En tenningsnøkkel som kan programmeres til en makshastighet? Det hadde vært noe når bilen overlates til junior. Foto: Ford Vis mer

Systemet kan også programmeres slik at det blir umulig å deaktivere ESP og nødbrems-funksjonen.

Større lånesjanse En undersøkelse Ford har fått utført, viser at over halvparten av foreldrene til ungdommer i målgruppa vil være mer velvillige til å låne bort bilen til avkommet om den har MyKey-systemet.

Ikke overraskende, er ikke ungdommen like positiv til begrensningene som kan legges på kjøretøyets fart og volum.

- Men det forandrer seg gjerne når de oppdager at denne teknologien kan øke mulighetene deres til å få låne bilen, sier Haugaard.