Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Er du så syk, bør du la være å fly

Men blir du sykere av en flytur? Reiselegen svarer.

LUFTBÅRNE INFEKSJONER: Det er bare ved farlige luftbårne infeksjoner hvor det er risiko for å smitte andre at det er forbudt å fly, forteller Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle. Her tester leger alle innkomne passasjer for svineinfluensa ved ankomsten til Shanghais Pudong airport i mai 2009. Illustrasjonsfoto: KYLE SIMOURD/CREATIVE COMMONS
LUFTBÅRNE INFEKSJONER: Det er bare ved farlige luftbårne infeksjoner hvor det er risiko for å smitte andre at det er forbudt å fly, forteller Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle. Her tester leger alle innkomne passasjer for svineinfluensa ved ankomsten til Shanghais Pudong airport i mai 2009. Illustrasjonsfoto: KYLE SIMOURD/CREATIVE COMMONS Vis mer

(Dagbladet)  • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Har du noen gang sittet i innsjekkingen på flyplassen med flybilletten i hånda, mens du hoster og harker samtidig som feberen sakte men sikkert fester grepet?

Mange lurer på om det er noe særlig lurt å sette seg i et fly når man er syk. En av dem er Karoline, som har sendt en e-post med spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

- Hvor syk skal man være før man lar være å fly? Blir man sykere å fly? Og er det noen sykdommer man kan få hvor man skal holde seg hjemme - og hva da hvis man blir syk i utlandet rett før man skal hjem? spør hun.

Praktiseres ulikt Flyforbud praktiseres ulikt av flyselskapene, vanligvis én uke etter større operasjoner og to uker etter hjerteinfarkt, forteller Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

- Etter hjerneslag anbefales det å ikke reise med fly før etter sju til ti dager, sier han.

Personer som har hatt hjerneslag bør heller ikke reise med fly uten ledsager, da de ofte kan bli uklare, råder Hasle.

Sars og influensapandemi - Når det gjelder infeksjoner er det bare ved farlige luftbårne infeksjoner hvor det er risiko for å smitte andre at det er forbudt å fly, sier Hasle.

Det er da snakk om tilfeller der man har en ubehandlet smitteførende tuberkulose, eller at man har feber under et utbrudd av en truende pandemi som Sars eller pandemisk influensa, forteller han:

- Vi snakker da om sykdommer hvor smitteisolasjon er påkrevet, også om man ikke flyr.

Om du har en vanlig influensa gjelder det samme som ellers: Host i albuekroken og ikke ta på noe om du kan ha nesesekret og lignende på hendene.

Ikke verre av å fly - Risikoen for å smitte noen på fly er ikke større enn på en buss eller et kontor, men det regnes jo som god tone å holde seg hjemme om man har feber og hoster eller nyser, sier Hasle.

Reiselegen synes likevel ikke at du trenger å avlyse en reise om du er oppegående ved sykdom.

- Det er ingen grunn til å anta at en forkjølelse skulle bli verre av en flyreise, sier han.

Spesielt er det vanskelig å avlyse hjemreisen. Om du for eksempel har en turistdiaré er det ifølge Dagbladets reiseekspert en risiko for å smitte medpassasjerer, men det er ikke forbudt å fly.

- Du må da være nøye med hygienen i forbindelse med toalettbesøk, da turistdiaré kan smitte via små mengder avføring på vannkranene, sier Hasle.

Ungjente i Syden Neste leserspørsmål er fra Andreas:

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Min datter skal til Syden alene med ei venninne for første gang. Hun har akkurat fylt 18 år. Hvilke reiseråd bør jeg gi henne? spør han i en e-post.

- «Syden» er et vidt begrep, så jeg kan ikke gi noen spesifikke anbefalinger om vaksiner og malariamedisin og så videre. Uansett er trafikkulykker og hiv de største risikoer vi utsetter oss for på reiser.

Hasle er opptatt av at man ikke skal overlesse folk med råd:

«Less is more» - «Less is more». Det er viktig at det nettopp er det viktigste man snakker om. Alkohol øker risikoen for både ulykker og hiv, ved at man er uoppmerksom når man krysser en gate eller har ubeskyttet tilfeldig sex.

Det viktigste rådet han kan gi er derfor at man er forsiktig med alkohol.

- En beruset ungjente på ferie er dessuten et opplagt mål for tyveri og seksuelle overgrep, sier Hasle.

Sprøyter i kontrollen Siste e-post kommer fra Bjørn. Han har «Leiden mutasjon», noe som betyr at han blant annet ikke skal fly lengre turer enn cirka fire timer uten å ta blodtynnende sprøyter.

- Hvordan får man disse gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser omkring i verden. Jeg skal muligens til Sør- og Mellom - Amerika, spør han Dagbladets reiseeksperter.

I tillegg er Bjørn en smule redd for å fly, og lurer på hvordan kombinasjonen blodtynnende sprøyter som Klexane og Valium fungerer.

- Slike sprøyter er pakket enkeltvis i pakker hvor det fremgår tydelig hva de inneholder. Jeg tror ikke man vil få problemer noe sted med dette, sier Dagbladets reiseekspert, Gunnar Hasle.

B-preparater Med Valium er det derimot verre.

- Det er et såkalt B-preparat, altså stoffer med et misbrukspotensial. Også disse må transporteres i sine originale blister-pakninger, sier han.

Hasle anbefaler bare å ta med én tablett for utreise og én for hjemreise, noe som ikke skal være noe problem.

- Det beste er å klare seg uten Valium i det hele tatt, du vet jo at det egentlig ikke er særlig farlig å fly, sier reiselegen.

Det er for eksempel langt mindre farlig enn å reise den samme distansen med bil, poengterer han.

Det er ifølge Hasle ingen kjent interaksjon mellom blodfortynnende medisiner og Valium.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media