BARN OG SUKKER: Det er greit at ettåringen får smake litt is, men en hel is alene blir i meste laget. Thinkstock
BARN OG SUKKER: Det er greit at ettåringen får smake litt is, men en hel is alene blir i meste laget. ThinkstockVis mer

Er en ettåring gammel nok til å spise is?

Søtsaker er en naturlig del av barns kosthold, mener ernæringsfysiolog.

På varme sommerdager unner vi oss gjerne en is. Har du en nysgjerrig baby som vil smake på alt kan det være vanskelig å motstå de bedende øynene. Men er det så nøye da?

Ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping har selv en liten ettåring som allerede har isdebutert.

- Ettåringer trenger ikke å smake på is, men det er ikke farlig om de får en skje eller to. Ettåringen min har eldre storesøsken, og da er det spesielt vanskelig å unngå det, forteller hun til Foreldre & Barn.

Drøpping vil ikke sette en nedre aldersgrense for is- og godterispising, men påpeker at det viktigste er mengde og måtehold. La heller ettåringen få smake litt av isen din, istedenfor å gi han eller henne en hel is alene.

- Jeg vil ikke anbefale at en ettåring spiser en is alene. Han eller hun veier kanskje en åttende del av det du selv gjør. Det vil si at isen din skulle vært åtte ganger større for å tilsvare den mengden barnet får i seg, påpeker hun.

Vi spiser for mye sukker Cecilie Theiste-Bratli står bak bloggen fristendelavkarbo.no og har skrevet boka med samme navn. Hun tror både barn og voksne spiser altfor mye sukker.

- Det er lett å ty til is og kjeks når barna vil ha noe godt, men det finnes så utrolig mye godt man kan lage uten sukker, spesielt nå om sommeren. Sukkerfri is lager du enkelt selv. Eller du kan lage smoothie basert på gresk yoghurt og bær, oppfordrer hun.

Theiste-Bratli styrer helt unna sukker i sitt eget kosthold, men er ikke like streng med barna på 4 og 12 år.

- De får ikke noe særlig med sukker i hverdagen, men de får lørdagsgodt og får lov til å spise is og kake på besøk hos andre for eksempel. Så lenge de har et sunt kosthold skader det ikke med en is i ny og ne. Jeg prøver å gi dem mest mulig sunne vaner, så får de etter hvert som de blir eldre ta sine egne valg ut ifra det, mener hun.

Er en is om dagen for mye? Ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping mener at det er viktig at små barn får smake på alt, også sukker.

- Søtsaker er en naturlig del av barns kosthold. Faren er at de som blir nektet is eller godteri av foreldrene i hvert fall vil ha det når de blir litt større og kan bestemme mer selv. Det kommer ikke noe godt ut av et forbud. Ved å innføre lørdagsgodt får barna et sunt forhold til søtsaker. Men lørdagsgodt er bare på lørdager, ikke hele helgen, påpeker hun, og får støtte av Theiste-Bratli.

- Tradisjonen med lørdagsgodt trenger ikke å innebære ubegrenset mengde godteri en dag i uka. Gi heller barna litt godteri, så kan de få noe annet godt i tillegg, som sunne sukkerfrie vafler for eksempel, råder hun.

- På ferie er det ikke uvanlig at det blir en is om dagen, er det for mye for små barn?

- Det kommer an på hvilket kosthold barnet har ellers. For normalvektige barn synes ikke jeg det gjør noe med en is hver dag over en liten periode. Men man trenger jo ikke å kjøpe den største fløteisen hver gang. Det finnes mange mindre saftiser som også er gode. Barn blir stort sett fornøyd så lenge det heter is, sier Drøpping.

Les også:
Slik får du barnet til å spise hva som helst
Fedme starter i fosterlivet
Sukker-alternativene du bør velge
Derfor bør ikke små barn drikke lettbrus


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UTEN SUKKER: Tobarnsmor Cecilie Theiste-Bratli har gitt ut boka "Fristende lavkarbo" som inneholder sukkerfrie bakeoppskrifter. Foto: Frank Oknes
UTEN SUKKER: Tobarnsmor Cecilie Theiste-Bratli har gitt ut boka "Fristende lavkarbo" som inneholder sukkerfrie bakeoppskrifter. Foto: Frank Oknes Vis mer