ENDRER SEG: 
- Sekasualiteten endrer seg gjennom livet, men det er en myte at eldre ikke har sex, sier Haakon Aars, sexolog, lege og psykiater. Foto: COLOURBOX
ENDRER SEG: - Sekasualiteten endrer seg gjennom livet, men det er en myte at eldre ikke har sex, sier Haakon Aars, sexolog, lege og psykiater. Foto: COLOURBOXVis mer

- Er forholdet dårlig, men sexen bra, strekker en seg gjerne lengre for å få det til

Seksualiteten endrer seg gjennom livet. Men den forsvinner ikke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Det som slår ut alt når det gjelder samleiefrekvens, er hvorvidt en har tilgang på en partner eller ikke, sier Bente Træen, professor og seksualvaneforsker ved Universitetet i Oslo.

- DU KOMMER LANGT MED EN POST-IT-LAPP TRAVEL HVERDAG: Med fire barn og skiftarbeid kan hverdagen av og til bare handle om å komme seg gjennom. - Kjærlighet er ikke bare sex, men grunnlaget legges der, sier Helene Spro (39). Foto: JOHN T. PEDERSEN Helene Spro (39) har fire barn og både hun og mannen jobber skift. De prioriterer små ting i hverdagen for å holde forholdet levende.- Vi planlegger ikke sex, det syns jeg er fryktelig uromantisk. Vi planlegger kvalitetstid og det fører ofte til sex, sier Helene. Dagbladet møter henne hjemme i Sarpsborg sammen med sønnen Christian (15 måneder) før hun skal på kveldsvakt som helsefagarbeider i hjemmetjenesten. Hun og samboeren Robert har vært kjærester i 10 år nå. De har også to jenter på fire og fem år, i tillegg har Helene en sønn på 14 år. Helene legger ikke skjul på at småbarnstida, med våkenetter, feber og tenner påvirker sexlivet.- Det trenger ikke være krise i forholdet om det skulle gå en måned uten sex. Krise er det om en ikke snakker sammen. Det skal være lov å velge søvn og hvile, det er mye kjærlighet i det også, sier Helene. Hun blogger om hverdagslivets utfordringer i bloggen Monstersnupp. Behovet for bekreftelse og komplimenter forsvinner ikke selv om tida er knapp.- Det trenger ikke være en bukett med roser. Jeg sier til mannen min at finner jeg en Post-it lapp med «Jeg elsker deg. Ha en fin dag!» på kjøleskapet om morgenen, kommer du ikke til å sove mye i natt. Det er mange måter å vise kjærlighet og omsorg på, selv med klærne på, og det fører ofte til sex, forteller Helene.

En undersøkelse om nordmenns seksualvaner hun utførte i 2008, viste at gifte og samboende par i gjennomsnitt hadde samleie én til to ganger i uka.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn