Er landets lengste og kalles av mange for Norges fineste strand

Her er 18 tips til sommerferie i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Sommeren er ikke slutt sjøl om ferien er over.

Hvorfor ikke bruke tida til å oppleve mer av Norge?

Her er 18 smakebiter verdt å få med seg.

1 Orrestranda Ved riksvei 504, Nordsjøvegen ligger Norges lengste og etter manges mening fineste sandstrand.

Friluftshuset på Orre er Rogalands eneste skreddersydde hus med info om stedets unike flora og fauna.

Surfekurs og merket natursti, populært blant barnefamiliene. Jærstendene utgjør tilsammen sju mil med sandstrender og sanddyner.

Hvor: Jæren.

2 Kardemomme-hus Hvordan tror du det er å være i Dyreparken når alle andre gjester har reist og portene er låst? Det kan du finne ut ved å bestille overnatting i et av husene i Kardemomme by.

Husene i Torbjørn Egners eventyrby er nemlig ikke bare kulisser. Bak fasadene skjuler det seg romslige leiligheter med alle fasiliteter som soverom, kjøkken, toalett og dusj.

Ut oktober er det mulig å ta tilhold i husene. Prisene er forholdsvis stive. Da Dagbladet i forrige uke sjekket prisforlangendet på en fem sengers leilighet fra fredag 29. til søndag 31. august, kom regningen på 7098 kroner.

Med på kjøpet får du både parkeringsplass og ikke minst; din egen nøkkel til porten, slik at du kan gå inn og ut akkurat som det passer deg.

Når skumringen kommer og dyrelydene overtar, forvandles parken fra å være en kommersiell arena til å bli en ekte dyrepark.

Hvor: Dyreparken i Kristiansand

3 Innendørs fallskjermhopping Lurer du på hvordan det er å ligge i fritt fall i et fallskjermhopp?

På Voss kan du oppfylle drømmen, i vindtunnel.  Aldersgrensen er ikke høyere enn fem år, så her kan de fleste få seg en luftig opplevelse. 

Grunnpakke får du for 750 kroner inkluderer to «hopp» på halvannet minutt, opplæring og utstyr. For 150 kroner får du også videoopptak av flyturen. 

Hvor: Tvildemoen, to kilometer fra Voss sentrum.

4 Marinemuseet På Marinens gamle hovedbase Karljohansvern er det 150 fartøysmodeller, gratis adgang og åpent alle dager i sommer.

Gå ombord i ubåten KNM Utstein som nå ligger på land. På Preus Museum går en fotoutstilling om romfotografi. Fotografiets dag markeres 24. august. (Stengt mandager)

Hvor: Horten.

5 Geiranger Den 15 kilometer lange Geirangerfjorden er et av Norges mest besøkte turistmål.

Her finner du Brudesløret, De Syv søstre, Ørnesvingen, Flydalsjuvet og Dalsnibba - alle kjente attraksjoner for cruiseturistene.

Geirangerfjorden har i snart ti år stått på Unescos verdensarvliste. På denne årstida er det mulig å få tak i hotellrom for en relativt timelig penge.

Hvor: Geiranger.

6 Fredriksten festning: En viktig del av Norges historie. Frister med museer og utstillinger, festningsløype, spøkelsesløype for barn og gode spisesteder.

Sykkelritt, kanonløp, sløyfeløp for damer og teater står på programmet denne måneden. Dessuten blir det salutt for HKH kronprinsesse Mette-Marit den 19. august. 

Hotell og campingmuligheter. 

Hvor: Halden.

7 Folgefonna: Spenn på deg skiene og gli avsted på Norges tredje største isbre - Folgefonna. 

<strong>ORRESTRANDA:</strong> Ved riksvei 504, Nordsjøvegen, ligger Norges lengste og etter manges mening fineste sandstrand. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
ORRESTRANDA: Ved riksvei 504, Nordsjøvegen, ligger Norges lengste og etter manges mening fineste sandstrand. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

På Fonna Glacier Ski Resort kan du boltre deg i terrengparken, eller prøve både alpin- og langrennsski, alt i et område der du har utsyn til både fjordene og fjellene. 

Hvor: Reis via Jondal på vestsiden av Folgefonna.

8 Flåmsbana Ta en dagstur fra Bergen eller Oslo til Flåm og spis lunsj på tradisjonsrike Fretheim Hotel.

Etter togbytte på Myrdal stasjon bærer det nedover på verdens bratteste jernbanestrekning. Du får oppleve vill og storslått norsk natur. Ikke rart at reisemagasinet Lonely Planet har kåret strekningen til verdens mest utrolige jernbanereise.

Reiser du fra Oslo klokka 06.43 er du i Flåm klokka 13.10 og returnerer med 16.05-toget og ankommer Oslo S klokka 22.45.

Priser fra 1198 kroner.  Fra Bergen går toget klokka 08.44 og ankommer Flåm klokka 11.55. Retur med 16.05-toget og ankomst Bergen klokka 20.00. Pris fra kroner 1172. 

Hvor: Bergensbanen og Flåmsbana.

9 Akvariet i Bergen Bøylepingvinene er et sjarmerende bekjentskap i Norges største akvarium som også frister med haitunnel, sjøløveshow med plask og sprut, nye apeunger og en nyfødt selunge.

Du kan og oppleve slangehåndtering, edderkopper og krokodilleforing.

Her kan barna også lære om havet og spise fisk.

Hvor: Bergen

10 Astrup Fearnley-museet Byens nye attraksjon på Tjuvholmen med samtidskunst og utendørs skulpturpark.

Guidede omvisninger og babyomvisninger tilpasset småbarnsforeldre.

Er stengt mandager, så da er det bare å ta Ekebergbanen rett opp til Ekebergparken for flere skulpturer og kulturminner.

TØFFING: Tør du være alene i dyreparken om natta, i selskap med tigre, ulver og løver? Foto: DYREPARKEN
TØFFING: Tør du være alene i dyreparken om natta, i selskap med tigre, ulver og løver? Foto: DYREPARKEN Vis mer

Hvor: Oslo.

11 Alta museum I indre del av Altafjorden ligger Nord-Europas største samling av helleristninger laget av jeger- og fangstfolk.

De er fra 2000 til 5000 år gamle og står på UNESCOs verdensarvliste. Helleristninger kan bare sees i barmarksesongen.

Åpent alle dager til klokka 20.00 i sommer, tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Hvor: Hjemmeluft, Alta.

12 Vegaøyan Står på UNESCOs verdensarvliste.

Opplevelsesferie med kajakkpadling og sykling på Vega, skjærgårdscruise og fisketurer mellom 6500 øyer, holmer og skjær.

Se øya Ylvingen fra TV-Serien Himmelblå og besøk ærfuglenes rike på utværet Lånan.

Hvor: Vega.

13 Fjellheisen i Tromsø Banen er en pendelbane som tar deg 421 meter opp mot Storsteinen med utsikt over Tromsø by.

Åpent til etter midnatt i august.

I sommer terrengsykkeltur over Tromsøbrua og opp fjellheisen. Hils på storkobben i Polaria og besøk Ishavskatedralen.

Hvor: Tromsø.

14 Trolltunga Du skal slite for opplevelsen dersom du vil oppleve den ubeskrivelige følelsen av å stå ytterst på Trolltunga i Hardanger.

Fjellhylla ligger cirka 1100 meter over havet og 700 meter over Ringedalsvatnet.

I helgene fylles parkeringsplassen i Skjeggedal av hundrevis av biler, og du må regne med å gå i kø opp den krevende løypa.

Turen tar cirka fire timer - hver vei.

Hvor: Kjør bil til Odda, deretter til Skjeggedal via Tyssedal. Følg stien langs den gamle taubanen.

15 Telemarkskanalen/Dalen Kombiner en tre dagers historisk reise med de klassiske kanalbåtene «Henrik Ibsen» eller «Victoria».

Gå om bord på Lunde og nyt lunsj og båttur, og deretter to netters overnatting på eventyrhotellet Dalen Hotel som i sin tid ble eid av den salige predikanten Aage Samuelsen. Treretters middag begge dager.

Ta med nistepakke og besøk Vest-Telemark Museum og Ruigården.

Retur neste morgen med frokost på kanalbåten. Pris: 4995 kroner for to personer.

Hvor: Ta toget eller bilen til Lunde. Deretter til Dalen, øverst i Telemark.

16 Skånevik Bluesbygda i Sunnhordland er en liten perle av et pustehull i naturskjønne omgivelser.

Skånevik fjordhotell byr på overnatting og kulinariske opplevelser laget av lokale varer som torsk, lyr, hyse, breiflabb, kveite, steinbit, sei, laks, uer, makrell, flyndre, rødspette, lange, brosme, krabbe, hummer, reker, blåskjell og kreps.

Her kan du slå i hjel noen formiddagstimer med å besøke Norsk motormuseum, heri opptatt en egen utstilling fra hermetikkprodusenten Chr. Bjelland/Norway Food som i sin tid hadde storproduksjon av sardiner. 

Hvor: Skånevik, reis via Odda eller Haugesund.

17 Lyngør Når det verste sommerrushet har gitt seg, senker freden seg på øyparadiset Lyngør.

Stedet ble i 1991 kåret til Europas best bevarte tettsted.

<strong>INNENDØRS FALLSKJERMHOPPING:</strong>  Lurer du på hvordan det er å ligge i fritt fall i et fallskjermhopp?  På Voss kan du oppfylle drømmen, i vindtunnel.  Aldersgrensen er ikke høyere enn fem år, så her kan de fleste få seg en luftig opplevelse. Foto: FRØYDIS ASP ORMAASEN
INNENDØRS FALLSKJERMHOPPING: Lurer du på hvordan det er å ligge i fritt fall i et fallskjermhopp? På Voss kan du oppfylle drømmen, i vindtunnel. Aldersgrensen er ikke høyere enn fem år, så her kan de fleste få seg en luftig opplevelse. Foto: FRØYDIS ASP ORMAASEN Vis mer

Gå langs de smale sementerte veiene og nyt den bilfrie stillheten.

Bo på Lyngør Fyr eller Bokhotellet Lyngørporten på tomta til gamle Gjeving Træsliperi.

Hvor: Kjør bil til Gjeving og ta taxi- eller lokalbåten over sundet.

18 Langedrag Møt elg, ulv og 300 andre dyr på gården 1000 meter over havet mellom Hallingdal og Numedal.

Mulighet for overnatting og rideturer. 

Hvor: Tunhovd, mellom Gol og Geilo.

<strong>AKVARIET I BERGEN:</strong> Bøylepingvinene er et sjarmerende bekjenskap i Norges største akvarium som også frister med haitunnel, sjøløveshow med plask og sprut, nye apeunger og en nyfødt selunge. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
AKVARIET I BERGEN: Bøylepingvinene er et sjarmerende bekjenskap i Norges største akvarium som også frister med haitunnel, sjøløveshow med plask og sprut, nye apeunger og en nyfødt selunge. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer
<strong>ALTA MUSEUM:</strong> I indre del av Altafjorden ligger Nord-Europas største samling av helleristninger laget av jeger- og fangstfolk. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
ALTA MUSEUM: I indre del av Altafjorden ligger Nord-Europas største samling av helleristninger laget av jeger- og fangstfolk. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer