DYRT: For en liten krukke Creme de La Mer må du ut med nesten 2000 kroner. Foto: crestock.com og produsenten.
DYRT: For en liten krukke Creme de La Mer må du ut med nesten 2000 kroner. Foto: crestock.com og produsenten.Vis mer

Er mirakelkremen bare juks?

Ekspertene tviler på kvaliteten.

||| Creme de La Mer har lenge vært verdens mest ettertraktede antirynkekrem, og skal ifølge ryktene gjøre mirakler på huden.

Blant annet sverger Jennifer Lopez til kremen, og hevder å bruke den hver dag på hele kroppen.

En krukke med kremen koster 1900 kroner for 60 milliliter, og selges kun hos de mest eksklusive parfymeriene.

Kosmetisk kjemiker, Will Buchanan, hevder nå i Daily Mail at ingrediensene i Creme de La Mer kun er verdt rundt fem prosent av prisen kundene betaler for kremen.

Ikke verdt pengene Alle europeiske kosmetikkprodukter er lovpålagt å ha med en innholdsdeklarasjon. Ut ifra Creme de La Mers ingredienser, mener Buchanan at en kopi av kremen ikke burde koste mer enn rundt 95 kroner.

- Den er en variasjon av en vanlig olje-i-vann-oppskrift. Jeg har kun gjort et anslag selvfølgelig, men har latt tvilen komme kremen til gode, og priset algene høyt, sier Buchanan.

Noen av ingrediensene i La Mer er vanlig skjønnhetsingredienser som petrolatum, glyserin og eukalyptusblader. Disse kan hvem som helst lett få tak i.

- Vi har ikke blitt presentert for undersøkelsens detaljer, men vi er generelt uenige i måten undersøkelsen måler effekten av Creme de La Mer på. Prisen på kremen reflekterer ingredienser av høyeste kvalitet, og den tidkrevende og komplekse produksjonsprosessen, sier Pia Kolling, nordisk salg- og markedskoordinator for La Mer.

Spesiell prosess For det er sant at det er en spesiell og langvarig prosess som skal til for å lage Creme de La Mer.

- Det tar tre til fire måneder å lage en batch med La Mer, siden den har en helt spesiell gjæringsprosess. I tillegg er noen av ingrediensene sjeldne og sårbare, blant annet algene som kun vokser et spesifikt sted utenfor kysten i California, sier Janicke Høgaas, makeupartist hos Gimle Parfymerier, som selger La Mer i Norge.

Algene som brukes i La Mer høstes kun to ganger i året, når den er på sitt mest næringsrike, og fraktes da på is til Estée Lauders (som eier La Mer) laboratorier.

Historien bak - La Mer er ikke som alle andre kremer. Den ble aldri laget for allmennheten, for salg og fortjeneste. Den ble laget av Max Huber, en romforsker hos NASA, for å reparere forbrenningene i huden hans, forklarer Høgaas.

Max Huber skal ha fått andre- og tredjegrads forbrenninger da en kjemisk reaktor eksploderte hos NASA. Etter den hendelsen skal han ha brukt tolv år og over 6000 dokumenterte eksperimenter, før han til slutt fant oppskriften på det vi kjenner som Creme de La Mer.

Kremen skal ha forbedret huden hans drastisk, og gjort selv de verste områdene glatte og myke.

Uforandret oppskrift Siden Huber fant oppskriften en gang på 70-tallet, og han kun produserte for sitt eget bruk, har oppskriften og fremgangsmåten vært uforandret. Det kan være en av grunnene til den ekstremt høye prisen.

- Vi leter stadig etter nye metoder for å effektivisere produksjonen, men det finnes rett og slett ingen måter å masseprodusere La Mer på, uten at det går ut over kvaliteten, sier Maureen Case, internasjonal produktansvarlig i La Mer til Daily Mail.

Virker den? Høgaas mener man må ta hudens utgangspunkt i betraktning, og kommer med en historie.

- Jeg hadde en kunde for seks år siden, som hadde store problemer med å få en fin overflate på huden. Hun slet med eksem, og sa selv hun hadde prøvd både lege, hudpleier og parfymeri. Jeg anbefalte henne La Mer, for jeg har selv atopisk vintereksem, og kjenner til effekten. I dag er hun en av våre faste kunder, og huden hennes er myk, smidig og gjennomfuktet, forteller hun.

Høgaas legger til at desto verre utgangspunkt du har, jo mer resultat vil kremen gi.

Mange er kritiske Selv om prosessen er spesiell, og mange hevder dens fantastiske virkning, er ikke alle lette å overbevise.

- Ingrediensene og oppskriften på La Mer er utdatert, og tatt rett ut fra 70-tallet. Produktoppskrifter er blitt mye mer sofistikert siden den gang. Estée Lauder har selv utviklet hudpleieprodukter som er mye bedre enn La Mer, og som koster mye mindre, uttaler Paula Begoun, skjønnhetsekspert som er kjent for sine undersøkelser på kosmetikkprodukter og deres ingredienser, til Daily Mail.

Selv står Estée Lauder på sitt, og mener at La Mer er verdt pengene.

- Vi er fult overbevist om at Creme de La Mers virkeevne er en av de beste blant hudpleieproduktene på markedet, sier Kolling.

Les også:

Slik sjekker du datoen på sminken

Slik blir du kvitt mørke ringer

Derfor får vi fotskader

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TILHENGER: Jennifer Lopez er en av maneg kjendiser som sverger til Creme de La Mer. Foto. Stella
TILHENGER: Jennifer Lopez er en av maneg kjendiser som sverger til Creme de La Mer. Foto. Stella Vis mer