Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Er promillemålerne til å stole på?

Vår test viser skremmende resultat.

VEL BLÅST: Vi har testet fire promillemålere, og kontrollmålt med politiets eget apparat. Foto: ESPEN STENSRUD / AUTOFIL / DINSIDE.NO
VEL BLÅST: Vi har testet fire promillemålere, og kontrollmålt med politiets eget apparat. Foto: ESPEN STENSRUD / AUTOFIL / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Å kjøre hjem etter festen er heldigvis noe de færreste prøver seg på. Men hva med dagen etter? Noen tør ta sjansen på å kjøre bil morgenen etter julebord, andre avstår og tar bussen. Mange tror en promillemåler kan gi deg en god indikasjon på om du er edru nok til å kjøre bil. Denne testen viser at de knapt er til å stole på.

Vi har testet markedets mest vanlige promillemålere, som viser svært varierende resultat.

Testresultatene ser du i tabellen. De viser at det er til dels store sprik mellom hvilke verdier de ulike apparatene måler.

PROMILLEMÅLERNE: Dette er produktene vi har testet. Øverst fra venstre FCA-7000, Hamron Fit, Dräger alcotest 3000 og Alcofind AF-35. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
PROMILLEMÅLERNE: Dette er produktene vi har testet. Øverst fra venstre FCA-7000, Hamron Fit, Dräger alcotest 3000 og Alcofind AF-35. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer

Mobilbruk bak rattet kan være verre enn fyll

Kontrollmålt av politiet Vårt testobjekt målte promillen i tre omganger, to på kvelden, og en dagen derpå.

På den andre målingen bistod politiet i Tønsberg ved å la oss måle med deres promillemåler i tillegg.

De gjør oppmerksomme på at heller ikke den gir en helt eksakt måling, men apparatet kalibreres månedlig for å sikre mest mulig reellt resultat.

Flere burde miste lappen: Påvirket, men av hva da?

Er du i tvil? - Vi har ett helt klart råd til alle som har spørsmål rundt dette med bilkjøring og promille. Er du i tvil, så la bilen stå, sier politioverbetjent og leder av ordensseksjonen i Tønsberg, Frank Gran til redaksjonen.

Han påpeker at ingen promillemålere gir noe eksakt resultat. Det gjelder heller ikke politiets eget måleapparat som de benytter ute i trafikken.

Får du utslag på promille over 0,2 ved kontroll, vil politiet vente 20 minutter før de foretar en ny måling. På den måten vet de om du har stigende eller synkende promille. For eksakt resultat benytter de et intoxilyzer-apparat på politistasjonen eller eventuelt blodprøve.

Store sprik i måleresultatene Testen viser store sprik mellom de ulike apparatene. Hamron Fit utpeker seg ved å vise gjennomgående betydelig lavere promille enn de andre apparatene. Det er så vi lurte om tallene skulle ganges med to, men det forsikrer leverandøren at ikke er tilfelle.

I tillegg er det grunn til å utvise stor skepsis når det er store forskjeller i målingene med ett og samme apparat. Med kun minutters mellomrom, viser for eksempel Alcofind AF-35 en promilleforskjell på hele 0,13.

Vi må derfor råde til å ta resultatene med en liten klype salt, særlig siden politiet uttaler at selv deres apparater kun viser en antydning om resultat, og ikke et eksakt svar på promillenivå.

Ikke alle er like strenge: Promillegrensene i andre europeiske land.