DAGENS SUPPE: Rødbetsuppe med røykt melkeskum på toppen er en av de populære rettene på Risø mat og kaffebar i Tromsø som hver dag serverer en ny hjemmelaget suppe basert på lokale råvarer.  Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
DAGENS SUPPE: Rødbetsuppe med røykt melkeskum på toppen er en av de populære rettene på Risø mat og kaffebar i Tromsø som hver dag serverer en ny hjemmelaget suppe basert på lokale råvarer. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZIVis mer

Er rene folkevandringen til det som må være Tromsøs hotteste spisested akkurat nå

- Den røde tråden er at vi lager alt fra bunnen.

 Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Tradisjonell, hjemmelaget og rimelig nordnorsk mat er suksessoppskriften i Tromsø.

 I  TROMSØ:  Hjemmelaget, nordnorsk mat til en rimelig pris er suksessoppskriften i Tromsø. Harstadværing Arne Risø Nilsen serverer urtepølse og rødbetsuppe. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
I TROMSØ: Hjemmelaget, nordnorsk mat til en rimelig pris er suksessoppskriften i Tromsø. Harstadværing Arne Risø Nilsen serverer urtepølse og rødbetsuppe. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

- Det må gå litt kjapt, dette intervjuet, nå starter rushet.

Arne Risø Nilsen, daglig leder Risø mat og kaffebar i Tromsø har det travelt. Klokka er bare litt over 11. en lørdag formiddag.

KAFETUR: Her er det lunt, mener Margrethe Henriksen og Trude Ottersen, og slapper av på Risø mat og kaffebar. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
KAFETUR: Her er det lunt, mener Margrethe Henriksen og Trude Ottersen, og slapper av på Risø mat og kaffebar. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Det er tjokka fullt her allerede.

Det går rene folkevandringer til det som må være Tromsøs hotteste spisested akkurat nå.

 GRAFIKK:  KJELL ERIK BERG / DAGBLADET
GRAFIKK: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET Vis mer

Rankingen veksler for tida mellom nummer én og nummer to på Tripadvisor- av 71 vurderte spisesteder i Tromsø.

Gourmetbyen Og dette i en by som er kjent for sine mange gode restauranter og spisesteder.

En by som har over 20 000 sitteplasser på restauranter og utesteder, og bare tre og en halv gang så mange innbyggere.

Det vil si en restaurantplass til hver fjerde innbygger, medregnet stort og smått.
  Tre brødre Det er tre brødre fra Harstad som står bak Risø mat og kaffebar; Jon Risø Madsen og Øyvind Risø Madsen, i tillegg til daglig leder Arne Risø Nilsen.

 KOKKEN:  Steffan Lundli fra Sortland tar en kjapp pause fra kjøkkenet. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
KOKKEN: Steffan Lundli fra Sortland tar en kjapp pause fra kjøkkenet. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

- Hva er hemmeligheten bak suksessen? spør vi den travle daglige lederen, som i tillegg til å være kaffebarens barista har vunnet NM i «latte art» to ganger.

- Den røde tråden er at vi lager alt fra bunnen av. Ingen kunstige tilsetningsstoffer, sier Arne Risø Nilsen, før han må konsentrere seg om kaffebryggingen igjen.

LATTE ART:   Ny kaffetrend som stammer fra Italia. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
LATTE ART: Ny kaffetrend som stammer fra Italia. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Kort sagt, tradisjonsrik, hjemmelaget nordnorsk mat, men med en moderne vri.

Enkel og grei - Vår matfilosofi er enkel og grei. Vi lager hjemmelaget lunsj til en rimelig og grei pris, parerer kokken, Steffen Lundli fra Sortland.

Spisestedet er åpent fra halv åtte om morgenen til fem. Menyen varierer fra sesong til sesong. Ny suppe hver dag, alltid hjemmelaget den og.

Hjemmelagede retter basert på lokale tradisjoner faller åpenbart i smak både hos turister og tromsøværinger.

Kokk Lundli kommer fra Sigerfjord, hvor den populære ishavsrøya kommer fra.

I KAFFEBAREN: Her serveres også håndbrygget kaffe fra mange verdensdeler. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
I KAFFEBAREN: Her serveres også håndbrygget kaffe fra mange verdensdeler. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Ishavsrøye står ofte på menyen hos Risø. Laksekaker og fiskekaker er også populært på Tromsø-kafeen. Selvsagt hjemmelaget.

Godt norsk Det brukes råvarer du finner mye av i nord, og som har vært brukt i mange år: Rødbeter og kålrot. Fisk i alle varianter. Seibiff med løk. Breiflabb.

Kaffen er et kapittel for seg. Kaffe fra mange verdensdeler, håndbrygget rett på bordet.

Fra Brasil, Etiopia, El Salvador og Kenya. Eller rett og slett dagens kaffe, med hjemmelagede kanelsnurrer eller gulrotkake.
  Utebord Vi er de eneste som prøver oss på et utebord. Den første snøen prøvde seg allerede i september. Kom, så og forsvant.

Dagens suppe er en varmende rødbetsuppe.

Til det bestiller vi urtepølse med kålrot- og mandelpotetmos. Pølsa er fra den lokale slakteren Mydland. Rotmosen har en spennende, litt ny smak.

Men rødbetsuppa er dagens høydepunkt.

Til tross for den heftige kafékonkurransen i Tromsø får vi med oss oppskriften, så søringer også kan få prøve seg på nordnorsk mat.

Turistattraksjon På Tripadvisor kalles Risø mat og kaffebar for en liten perle.

Turister sier de kommer for å spise pytt-i-panne med speilegg til frokost, så må de tilbake for å spise lunsj på den populære kafeen.

Vi spør to av Tromsøs innbyggere, Margrethe Henriksen og Trude Ottersen. De besøker stedet for første gang, og liker seg.

Her er det lunt, forteller de.

- Tromsøfolk er kafegjengere. Går du ut en lørdag formiddag her i byen er det alltid fullt, er de to jentene enige om.