HOPP OG SPRETT:  Det gjelder å ha kameraet klart når de lekne delfinene dukker opp og hilser på turistene som er på båttur i «Det arabiske Norge». Foto:  EIVIND PEDERSEN
HOPP OG SPRETT: Det gjelder å ha kameraet klart når de lekne delfinene dukker opp og hilser på turistene som er på båttur i «Det arabiske Norge». Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

Er så stolte av landskapet at de kaller det «Det arabiske Norge»

Du rekker knapt komme inn i fjorden før delfinalarmen går.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

MUSANDAM (Dagbladet): Omanere er så stolte av landskapet at de like godt kaller det «Det arabiske Norge».

Det er likevel noen vesentlige forskjeller: Vegetasjonen mangler. I sjøen hopper spretne delfiner i hekkbølgene på de tradisjonsrike dhowene som frakter turistene inn i de spektakulære fjordene.

Likevel er det besnærende hvor likt landskapet er. Stupbratte fjellsider stiger opp fra de dype fjordene. De høyeste fjelltaggene er 2000 meter høye.

FJORDCRUISE: Landskapet i den omanske enklaven Musandam minner om vestlandsfjordene. Foto:  EIVIND PEDERSEN
FJORDCRUISE: Landskapet i den omanske enklaven Musandam minner om vestlandsfjordene. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Det er her inne du får oppleve det golde og gloheite ørkenlandet fra en helt annerledes side. Ikke rart at severdigheten er blitt en populær turistattraksjon.

Smuglerbyen Turen starter ved brygga i den søvnige havnebyen Khasab, der det ikke foregår stort annet enn storstilt smugling av vestlige varer med små speedbåter til Iran.

Byen ligger ved Hormuzstredet og har en svært viktig strategisk betydning for sultanatet Oman.

Det er snaut noen som tenker på storpolitikken når dhowene fylles av oppdagelseskåte turister.

Gulvplass Mang en gammel skrott får et gebrekkelig ansiktsuttrykk når det går opp for dem at den eneste sittekomforten er på dørken, med myke tepper og puter oppetter ripa.

Med øredøvende musikk i en skranglete høyttaler, bærer det av sted - ut fra havna og bortetter fjellsidene der en og annen lokal fisker skaffer seg dagens lott.

Er så stolte av landskapet at de kaller det «Det arabiske Norge»

De tilsynelatende klumpete farkostene gjør forbausende god fart og ligger godt i vannet, selv i halvannen meters bølger.

Delfinene kommer Ikke før er ekspedisjonen kommet innenfor fjordmunningen, før delfinalarmen går. Et par lekne gråtasser kommer i torpedofart mot skutesiden og boltrer seg frydefullt i bølgene.

Mens kameraene går og folk stønner frydefullt av det vakre synet, lager mannskapet plystrelyder som de tror at delfinene liker.

Men like kjapt som de kom, er de borte.

Ferskvannsgåten Ferden går innover det spektakulære fjordløpet der landskapet må være en gullgruve for de spesielt geologiinteresserte.

Musandam-enklaven ligger midt i spenningene mellom to store jordplater, noe som presser landskapet ned med seks millimeter i året.

ØDE: Det bor faktisk folk nede ved vannet, under dette dramatiske fjellmassivet. Foto:  EIVIND PEDERSEN
ØDE: Det bor faktisk folk nede ved vannet, under dette dramatiske fjellmassivet. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Det fortelles at sjøfolk i gamle dager dykket ned i fjorden og hentet ferskvann i store skinnposer.

Dette er ingen skipperskrøne, fordi gamle vannårer med åra faktisk ble presset så dypt at de kom under havoverflaten.

Britisk telegraf Mens dhowene glir innover, dukker det opp et nytt delfinbesøk. Det er tydelig at delfinene elsker å leke i bølgene.

Når to dhower kjører side om side, spretter delfinene opp og ned, midt imellom - til ellevill jubel i båtene.

Fullt så lystig gikk det neppe for seg blant mannskapet på den britiske telegrafstasjonen, Telegraph Island. På 1800-tallet strevde det britiske imperiet med å skaffe seg rask og pålitelig kontakt med sine kolonier.

HISTORISK: Her har dhowen ankret opp ved Telegraph Island der britene i 1865 anla en forsterkerstasjon på kabelen fra London til India. I våre dager er fortsatt steintrappa fra brygge godt synlig. Foto:  EIVIND PEDERSEN
HISTORISK: Her har dhowen ankret opp ved Telegraph Island der britene i 1865 anla en forsterkerstasjon på kabelen fra London til India. I våre dager er fortsatt steintrappa fra brygge godt synlig. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

I 1865 ble det åpnet en telegrafkabel mellom London og Karachi. Den var så lang at det det måtte anlegges flere forsterkerstasjoner underveis.

Kjapp karriere På stasjonen i Musandam var heten og fiendskapet med lokale stammer så uutholdelig, at besetningen rett og slett ble gale og måtte evakueres. Derfor ble stasjonen nedlagt etter bare tre år.

I våre dager er Telegraph Island et spennende minne og et fint sted for strandhogg.

I det krystallklare turkise vannet er det en forfriskende svømmetur bort til steintrappa som fortsatt leder opp til ruinene.

Alt gratis Dette hele foregår i et beroligende landskap som, ja, minner sterkt om Norge. Også i Oman får lokalbefolkningen statsstøtte for å bli boende der «ingen skulle tru ...».

- Det er både strøm og Internett i husene langs fjorden, forteller den lokale turistguiden Mario.

- Innbyggerne betaler ingenting, verken skatt eller noe, sier han.

PÅ ROMPA:  Det er ikke spesielt gode seter som tilbys passasjerene på de tradisjonsrike dhowene. Men myke puter og tepper hjelper godt mot tresmak en viss plass. Foto: EIVIND PEDERSEN
PÅ ROMPA: Det er ikke spesielt gode seter som tilbys passasjerene på de tradisjonsrike dhowene. Men myke puter og tepper hjelper godt mot tresmak en viss plass. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer