Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Er toalettenes svar på Airbnb: Du får en melding på telefonen når noen i nærheten må på do

Både eier og dogjest kan evaluere besøket.

FOR DE TRENGENDE: Med Airpnp kan bedrifter og privatpersoner leie ut toalettene sine til mennesker som er i donød i nærheten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FOR DE TRENGENDE: Med Airpnp kan bedrifter og privatpersoner leie ut toalettene sine til mennesker som er i donød i nærheten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er et velkjent scenario for mange. Du aner fred og ingen fare der du rusler gatelangs på ferie i en by du aldri har vært i før, når en ubeleilig følelse plutselig melder seg:

Som lyn fra klar himmel må du på do. Ikke bare litt, men veldig.

Ikke nok med det. Der du står fryktelig tissetrengt finner du ikke et eneste offentlig toalett, og du er nødt til å innse at du rett og slett ikke aner hvor du skal gå.

Fortvil ikke. Løsningen er nærmere enn du tror.

Airpnp, toalettenes svar på botjenesten Airbnb, viser vei når nøden er størst, ifølge Daily Mail.

Doregistrering Appen Airpnp har eksistert i cirka et år. Her kan bedrifter og privatpersoner leie ut toalettene sine til mennesker som er i donød i nærheten.

Betalingen for dobesøket foregår ved at du legger inn kredittkortinformasjon på forhånd, og du betaler før du går på do via appen.

Når du har registrert deg får du en e-post med følgende hyggelige melding: «Welcome to Airpnp and thanks for being a part of our worldwide community of bathrooms.»

Appen så dagens lys i New Orleans, og er naturlig nok mest populær der for øyeblikket - selv om stadig flere toalettfasiliteter havner på kartet i stadig flere byer.

Foreløpig er ikke dette fellesskapet en veldig stor hit i Norge.

Turister som bruker appen i Oslo, må alle ta Kjelsås-trikken opp til Storo storsenter, som i skrivende stund er eneste toalettoppføring her i landet.

Det sagt, senteret har ifølge Airpnp gratis toaletter i hver av de fire etasjene, og får samtidig skryt for å være et «great shopping center».

Brukerevaluering Når besøket er unnagjort kan både eier og gjest evaluere hverandre. På den måten kan andre se om badet er rent og pent, og ikke minst - om du er en dogjest verdt å få på besøk.

Velger du å registrere ditt eget, private toalett i appen, forklarer teamet bak hvordan dette skal fungere trygt og komfortabelt på appens egen hjemmeside:

• Du kan legge inn når toalettet er ledig.

• Du får en melding enten via appen eller på sms når noen ønsker å komme på besøk for å tisse, sånn at du i god tid skal få bestemme hvem som slipper inn.

TOALETT-APP: Airpnp, toalettenes svar på Airbnb, viser vei til nærmeste private toalett når nøden er størst.
TOALETT-APP: Airpnp, toalettenes svar på Airbnb, viser vei til nærmeste private toalett når nøden er størst. Vis mer

• Adressen blir ikke tilgjengelig før de som må på do har betalt.

• Du kan gi en anmeldelse av dogjestene, og vice versa.

«Urine good hands», skriver toalettledelsen muntert.

- For enkel - Jeg synes denne appen blir alt for enkel, sier teknologiredaktør i Dinside Pål Joakim Olsen, til Dagbladet.

Han påpeker at det bare et Google-kart med nåler på alle stedene der folk har registrert tilgjengelige toaletter, og at Airpnp mangler noe så essensielt som GPS-sporing, som i hvert fall kunne ha plassert kartet riktig når du startet opp.

- Jeg prøvde også å registrere meg som bruker, og for å sjekke om et toalett er tilgjengelig er du nødt til å legge inn kredittkortdetaljene sine, sier Olsen.

Han tviler på om det å leie private toaletter er noe som vil bli populært.

- I motsetning til offentlige toaletter, som det jo finnes veldig mange av, er du blant annet avhengig av at verten er hjemme.

Gå offentlig Teknologiredaktøren foreslår heller andre apper som hjelper deg med å finne offentlige toaletter, som for eksempel Flush Toilet Finder.

- Den har også langt flere oppføringer her til lands, har GPS-sporing, og kan også vise deg veien til det aktuelle toalettet, sier Olsen og legger til:

- I tillegg finnes handicap-merking for dem som trenger det, selv om det også her virker å være noe mangelfullt. Den finnes også for Android.

Det er foreløpig ikke mange brukeranmeldelser av Airpnp i App Store.

En veldig misfornøyd bruker klager over brukervennligheten og kaller appen «fryktelig». En annen med veldig liten blære, er veldig takknemlig og gir appen full score.