Er veltrente, henger høyt og kaster seg fra stang til stang

Vil feie mannlige konkurrenter av banen.

Høyt henger de, og veltrente er de, damene i neonfargede overdeler, som kaster seg fra jernstang til jernstang i en såkalt «monkey bar».

Det er sommermorgen i Oslo.

I et skogholt ved Gråkammen tester Marthe Mærlum (26), Karina Kallstrøm (36), Mari Weider (37),

Monika Frigård (39) og Line Kapskarmo (29) fasilitetene i den lokale hinderløypa.

Hot Viking Women, kaller de seg — og 24. august skal de sammen med 300 andre påmeldte konkurrere i Norges aller første Viking Race.

Militærløype Målet er å løpe, hoppe, balansere og krabbe seg gjennom en fem kilometer lang skogsløype med 15 hindrene av ymse slag.

Ja, Viking Race er ganske enkelt et hinderløp for voksne.

- Det er jo litt annerledes enn et vanlig løp. Jeg har alltid synes at sånne militærløyper har vært veldig spennende, så denne muligheten er perfekt. Og så motiverer det å ha noe å trene fram mot, sier Mari Weider.

HØYTHENGENDE: De fleste i Hot Viking Women har barn og er i full jobb, men satser likevel beinhardt på trening. Her øver Karina Kallstrøm (36), Monika Frigård (39) og de andre i gruppa seg i en såkalt «monkey bar». Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
HØYTHENGENDE: De fleste i Hot Viking Women har barn og er i full jobb, men satser likevel beinhardt på trening. Her øver Karina Kallstrøm (36), Monika Frigård (39) og de andre i gruppa seg i en såkalt «monkey bar». Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

En halvtime etter at hun etterlyste løpsdeltakere på treningsbloggen sin, hadde hun skaffet seg et lag på sju.

Nå er de i full gang med oppkjøringen. Viking Race arrangørene Andreas Dietzel (33) og Ena Babic (25) observerer imponert fra sidelinjen.

- For å være ærlig så er jeg ikke så veldig glad i å løpe, sier Dietzel.

Hekta på hinder Han deltok på et hinderløp sammen med vennegjengen da han bodde i USA. Og mer skulle det ikke til for å bli hinderløypehektet.

- Vi meldte oss på to-tre løp rett etterpå fordi vi syntes det var så gøy. Ett av dem, Spartan Race, er blant de største hinderløpene i verden.

Etter det tenkte jeg «åhhh, noen må jo lage et vikingløp i Skandinavia». Som sagt så gjort.

Etter ett års nitid planlegging, kan Dietzel og medarrangørene snart montere hinderløypa på Tryvann i Oslo.

I år er den vikinginspirerte hinderløypa fem kilometer lang, men allerede til neste år planlegger de å utvide med flere og lengre løyper.

STYRKE Monica Frigård (39) er knallsterk. Målet for Hot Viking Women er å få noen menn bak seg i løypa. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
STYRKE Monica Frigård (39) er knallsterk. Målet for Hot Viking Women er å få noen menn bak seg i løypa. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Alt skal foregå i terreng. Det likner litt på det man har sett militæret gjøre, men det er ikke like skummelt, forklarer Babic.

Tøff lek - Hvem er den typiske deltakeren?

- Jeg er veldig interessert i å finne sånne som meg, som ikke er så interessert i løping, men som liker å bevege seg og leke. Vi regner med å nå en del tøffe folk også. Crossfittere, løpere, og en del som har lyst til å prøve noe nytt, sier Dietzel.

Selv har løpt det meste som finnes av store amerikanske hinderløp.
Nå mener han Norge er mer enn modent for trenden.

- I 2010 deltok 40 000 personer på 20 løp i USA. I 2013 arrangeres 400 løp og det forventes 2 millioner deltakere. Det sier litt om utviklingen.

- Jeg tror potensialet er stort her hjemme også, konstaterer han.

I barskogen har vikingkvinnene forflyttet seg til neste hinder. To av dem gjør pullups så armmusklene buler.

Løper ei halv mil - Utfordringen blir å kunne løpe sammenhengende i fem kilometer og samtidig skulle forsere alle hindrene. Nå trener vi både styrke og løping. Og burpees, sier Karina Kallstrøm.

For de uinnvidde, en burpee er en kombinasjon av pushup og spensthopp.

ARRANGØRENE: Andreas Dietzel (33) og Ena Babic (25) observerer vikingkvinnene fra sidelinjen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
ARRANGØRENE: Andreas Dietzel (33) og Ena Babic (25) observerer vikingkvinnene fra sidelinjen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Slett ikke for pingler, og under Viking Race vanker det ti av dem i straff for hvert hinder man står over.

For Hot Viking Women ser det imidlertid ikke ut til å ville by på problemer.

Monika Frigård demonstrerer ti på rappen. De fleste i gruppa har barn og er i full jobb, men satser likevel beinhardt på trening. Hovedmålet, har de allerede bestemt seg for.

- Vi må jo slå noen menn. Målet må være å ha noen menn bak oss i løypa, smiler de.

Konkurransen kan bli tøff.

Ekte vikinger Ifølge arrangørene har de fått påmeldinger fra Storbritannia, Irland, England og Russland.

- Av dem som kommer fra utlandet, er det særlig vikingprofilen de synes er gøy, sier Ena Babic.

- Hvordan kommer man til å merke at dette er et vikingløp?

TØFF START: Monika Frigård (39) demonstrerer en såkalt burpee — en kombinasjon av pushup og spensthopp. Under Viking Race vanker det ti av dem i straff for hvert hinder man står over. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TØFF START: Monika Frigård (39) demonstrerer en såkalt burpee — en kombinasjon av pushup og spensthopp. Under Viking Race vanker det ti av dem i straff for hvert hinder man står over. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Det får du se på løpsdagen, men det kan hende at det er noen vikinger ute i løypa.

- Mange av løpene i utlandet har et tema og valget vårt var lett siden løpet foregår i norsk natur og er fysisk krevende.

Bare ekte vikinger klarer å fullføre vårt løp, sier Andreas Dietzel som har stor tro på gruppa Hot Viking Women.

- De er litt tøffere enn gjennomsnittet. Det er det ingen tvil om.


UTHOLDENHET OG STYRKE: Hot Viking Women, kaller de seg — og 24. august skal de sammen med 300 andre påmeldte konkurrere i Norges aller første Viking Race.  Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
UTHOLDENHET OG STYRKE: Hot Viking Women, kaller de seg — og 24. august skal de sammen med 300 andre påmeldte konkurrere i Norges aller første Viking Race. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer