Erna trener for kreftsaken

Statsministeren understreker treningens kraft i behandling av sykdom.

HEIV UT SYKKELEN TIL STOLTENBERG: Erna Solberg fikk opp pulsen da hun deltok på en treningsøkt i regi av Aktiv mot kreft. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Er statsministeren klar for en treningsøkt, spør Helle Aanesen, daglig leder av stiftelsen Aktiv mot kreft.

Og Erna Solberg blir med, løper på stedet, balanserer på ett bein, sammen med 11 kreftpasienter.

Tirsdag 4. februar var Verdens kreftdag, en internasjonal FN-dag. På Akershus universitetssykehus, Ahus, er statsminister Erna Solberg dagens hedersgjest på Pusterommet, et treningssenter spesielt tilpasset kreftpasienter.

- Skummelt ord

Statsministeren har opplevd kreft tett på. For ett år siden ble det kjent at Erna Solbergs mann Sindre Finnes var behandlet for hudkreft.

- Han har fortsatt kreft, men det er den formen som ikke er så farlig. Han hadde en ungdomstid og en frilufts-tid med lite solkrem, som gjør at det dukker opp, og så må det behandles. Det er jo ikke en type kreft som har spredningsfare, det er bare at den kommer opp i huden. Så lenge det ikke treffer vitale områder, så er det ganske greit å håndtere, sier Solberg.

At kreft er et skummelt ord, legger statsministeren ikke skjul på.

- Vi har andre venner som har alvorlig kreft. Når man blir eldre, så blir kreft en del av vennekretsen din.

ER AKTIV: Statsministeren trener selv flere ganger i uka. Foto: Lars Eivind Bones.
ER AKTIV: Statsministeren trener selv flere ganger i uka. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Statsministeren er over gjennomsnittet travel. Likevel får hun tid til å trene.

Trener fast

- Alle damer over 50 må trene styrke, og det gjør jeg. 15 prosent av muskelmassen din forsvinner fra 50 til 60 år hvis du ikke trener, så det gjør jeg. Og så går jeg turer, sier Solberg.

Minst to ganger i uka får hun klemt inn en styrkeøkt. I statsministerboligen er det treningsrom, men Jens Stoltenbergs ergometersykkel kastet hun ut for å få plass til en tredemølle.

Helle Aanesen i Aktiv mot kreft legger vekt på treningens gunstige effekter.

- Vi har nok forskning nå som dokumenter betydningen av trening under og etter kreftbehandling, sier hun.

Aktiv mot kreft har nå etablert slike Pusterom ved 16 kreftsykehuset rundt om i landet. Det 17. kommer sannsynligvis i Tromsø i år.

- Trening forebygger kreft, det reduserer bivirkninger av behandlingen, det gjør at pasientene tåler behandlingen bedre og det reduserer risikoen for tilbakefall, sier Aanesen fra en provisorisk scene av to step-kasser.

En tidligere rapport fra Aktiv mot kreft viser at om 1 av 3 kreftpasienter trener under og etter behandlingen, kan de årlige kostnadene reduseres med 170 millioner kroner.

VIKTIG: - Balanse skal jeg øve mer på, sier Erna Solberg etter treningsøkten. Her sammen med Riche Vestby (49). Foto: Lars Eivind Bones.
VIKTIG: - Balanse skal jeg øve mer på, sier Erna Solberg etter treningsøkten. Her sammen med Riche Vestby (49). Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Ved Ahus har de siden i fjor startet med såkalt «prehabilitering». Det betyr at ved tykk- og endetarmskreft forberedes pasienten før operasjon med kursing, kostveiledning, hjelp til røykeslutt og trening.

Prehabilitering

- Vi fyller perioden fra pasienten får diagnosen til behandlingen startes med faglig innhold. Pasienten får et tilbud som gjør at de tåler den påkjenningen kreftbehandling er i langt større grad, sier Øyvind Antonsen, assisterende fagdirektør ved Ahus.

Deres resultater viser at antall reoperasjoner er halvert.

- Resultatene er så gode, at dette er nødt til å komme også i de andre kreftforløpene, sier Antonsen.

Erna Solberg sier hun syns prehabilitering er spennende å høre om.

- Det er ikke så lenge siden hoftepasienter fikk beskjed om å ligge i ro i 14 dager, sier Solberg. Hun legger vekt på betydningen av pasient-medvirkning – eller pasientens helsetjeneste, som er regjeringens slagord.

I regjeringens Nasjonale kreftstrategi (2018-2022) står det at fysisk aktivitet bør i større grad inkluderes i behandlingsoppleggene. Men det er ikke et krav.

På spørsmål om prehabilitering skal inn i pakkeforløp for kreft og bli en fast del av behandlingen ved alle sykehus, har statsminister følgende kommentar:

- Pakkeforløpenes rammer er laget av oss politikere, innholdet lages av dem som behandler. Med det som utgangspunkt og med de resultatene de har her, er det helt naturlig at det legges inn etter hvert.

Solberg støtter opp om fagfolkene, som mener at dette kan være et opplegg som passer for ikke bare flere kreftformer, men også andre sykdommer.

- Jeg tenker at dette dreier seg om de fleste sykdommer, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer