Ernæringsguru angrer på 30 års kamp mot mettet fett

Nå ber Michael Mosley om unnskyldning.

IKKE BARE GRØNNSAKER: Ernæringsguruen Michael Mosley har snudd, og mener at også mettet fett har sin plass i et sunt kosthold. Foto: John Angerson / Camera Press / NTB Scanpix
IKKE BARE GRØNNSAKER: Ernæringsguruen Michael Mosley har snudd, og mener at også mettet fett har sin plass i et sunt kosthold. Foto: John Angerson / Camera Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske ernæringseksperten dr. Michael Mosley har foretatt en U-sving i sin holdning til mettet fett, som han i nær 30 år har bedt folk om å holde seg unna.

«Nye studier har knust gamle antifett-oppfatninger», skriver han i en artikkel i Daily Mail.

Nå tar han konsekvensen:

«Det er på tide å be om unnskyldning for alle de verdiløse rådene jeg har servert om fett.»

- Fett hjelper deg I Daily Mail-artikkelen forklarer han at de nye studiene ikke bare setter store spørsmålstegn ved troen på en sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom, men også dokumenterer at dietter basert på lavt fettinntak sjelden virker.

«Å spise riktig type fett er ikke bare godt for hjertet ditt, men kan også hjelpe deg til å gå ned i vekt», skriver han.

Ifølge Mosley begynte misforståelsene om fett å spre seg etter at den amerikanske vitenskapsmannen Ancel Keys i 1953 offentliggjorde en graf hvor han sammenliknet menns fettinntak og hjertesykdom i ulike land.

- Feil-kilden Mosley mener Keys' feil lå i utvalget: Mens Keys tok med USA i utvalget - et land med høyt fettinntak og mye hjertesykdom - utelot han ifølge Mosley land som Frankrike og Tyskland, med et høyt fettinntak men beskjedne forekomster av hjertesykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer