Ernæringstest av tomatpuré: Sunnere enn ferske tomater (!)

Tomato-tomato. Det er ikke alltid det samme. Men alle får terningkast fem og seks i vår test.

TOMATPURÉ: Alle får terningkast fem eller seks i vår test av næringsinnhold. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NO
TOMATPURÉ: Alle får terningkast fem eller seks i vår test av næringsinnhold. Foto: ERIK HELGENESET / BRAMAT.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): Tomatpuré og boksetomater er noe mange bruker i matlagingen flere ganger i uken, men ikke alle vet hvor sunt dette er.

Sunnere enn ferske tomater Tomater som er varmet opp slik tomatene i tomatpuré, boksetomater, og tomatsauser har blitt, er nemlig sunnere enn ferske tomater.

Tomater er fulle av antioksidanten lykopen, og når tomatene er varmet opp øker tilgjengeligheten av lykopen og antioksidantnivået i blodet.

Og tilsetter vi en klunk olje eller annet fett, noe vi jo gjerne gjør når vi lager mat med tomatpuré eller tomatsaus, tas lykopenet fra tomatene bedre opp i kroppen.

Forskning viser blant annet at lykopen reduserer risikoen for prostatakreft, reduserer risikoen for å bli solbrent, og kan være med på å redusere kolesterolet.

Derfor bør menn spise tomater

Slik lages tomatpuré De fleste typer tomatpuré lages ved at tomatens skall og kjerner tas bort, og resten av tomatkjøttet kokes ned slik at vannet damper bort så man ender opp med en konsentrert puré. Noen produsenter tilsetter litt salt til denne puréen.

I noen typer, slik som Stavlands crushed tomatens, er hele tomaten tatt i bruk. Denne typen har et litt lavere tørrstoffinnhold og dermed en litt mildere smak enn andre typer tomatpuré.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer