Ernæringstest: Den sunneste kakaoen på pose

Unn deg en kopp kakao i kulda, men velg etter vekt og alder.

Ernæringstest: Den sunneste kakaoen på pose
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Bramat.no): Før i tida lagde man kakao ved å smelte en plate kokesjokolade og blande med melk, eller ved å blande skikkelig kakaopulver med melk og sukker.

Mange gjør nok det i dag også, men minst like mange velger hurtigvariantene; pulver som skal blandes ut med melk eller vann.

Den lille detaljen som skiller en god kopp kakao fra en fantastisk god kopp

Søtsug eller kakao på tur? I tillegg til rent kakaopulver, finnes det to typer kakao i butikkene i dag:

Lettvarianter som inneholder kunstig søtstoff, og lite kalorier, sukker og fett, eller de «vanlige» typene som inneholder mer kalorier og sukker.

Hvilken du bør velge avhenger helt av hvor ofte du drikker kakao, hvor aktiv du er, og selvfølgelig hva du veier.

Er du typen som gjerne lager deg en kopp kakao når du har lyst på noe søtt, men egentlig forsøker å holde vekta eller gå ned noen kilo, bør du gå for lettvariantene.

Sjokolade: Er det en myte at det er sunt?

Er du derimot en aktiv type som tar med deg en termos med kakao på tur, eller lager en rykende kopp kakao sammen med familien en gang i blant, kan du gjerne gå for de vanlige kakaoene.

Disse inneholder heller ikke kunstig søtstoff, noe som er en fordel hvis du har små barn.

Det anbefales nemlig at barn under tre år holder seg unna kunstig søtstoff.

En ting er næringsinnholdet, men hvordan smaker det? Dinside har testet posekakao

Skikkelig kakao med krem Det er ingenting som smaker så godt som en kopp skikkelig kakao med krem. Laget av smeltet sjokolade slik man gjorde før i tiden.

Lager du denne kakaoen med lettmelk eller ekstra lettmelk, er det faktisk ikke så mye sukker, fett og kalorier at du ikke kan unne deg det en gang i blant.

Fordelen med denne typen kakao, og kakao du lager av kakaopulver, sukker og melk, er at du får med et glass melk på kjøpet.
Skikkelig kakao med krem, gjerne laget på H-melk, er dessuten en fin måte å få i eldre og syke noen sårt trengte kalorier.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, mettet fett, sukker, protein og kakao det er i en kopp tilberedt kakao.

Siden det er stadig flere av oss som veier for mye, og ettersom de fleste får i seg mer enn nok sukker og kalorier, har vi latt sukker, kalorier og mettet fett trekke ned, mens protein og kakao har trukket opp.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Confecta Choco milk Lite kalorier, lite sukker og fett. Inneholder kunstig sukker. Karakter: Produsent: Confecta AS Freia Regia lett kakao på 1-2-3 Lite kalorier, lite sukker og fett. Inneholder kunstig sukker. Trekk for innhold av palmeolje. Karakter: Produsent: Mondelez International Toro Rett i koppen lett sjokolade drikk Ikke spesiElt mye kalorier, lite sukker og fett. Inneholder kunstig sukker. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge Eldorado Sjokodrikk Greit med kalorier, inneholder ikke mettet fett, men mer sukker enn vinnerne. Karakter: Produsent: Unil AS Toro Rett i koppen sjokoladedrikk Mer kalorier og sukker enn de andre. Karakter: Produsent: Orkla Foods Norge Freia Regia kakao på 1-2-3 Mer kalorier og sukker enn de andre. Karakter: Produsent: Mondelez International Les mer på Bramat.no:
Derfor bør du spise belgfrukter
Om karbohydrater, vekt og blodsukker
Barn som spiser frokost gjør det bedre på skolen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer